Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kaikki blogit puheenaiheesta Valtionhallinto

Mitä on julkishallinnon uudistaminen?

Mitä on julkisen sektorin uudistaminen?  Globaalit ilmiöt ja julkisen sektorin uudistumiskyky.

Kirjoitusten taustaa

Suomi–Venäjä-Seuralle yli puolet ystävyysseurojen avustuspotista!

SVS:lle myönnettiin nyt 915.000 € + eduskunnan lisäapuraha 200.000 €. Neuvostoliitto-seuran "työn"jatkajan kokonaisavustus on näin tänä vuonna 1.115.000 €. Suomalaiskansojen mailta riistettyjä oljy- ja kaasuvaroja tai Viipurin vientisatamien kolonialismituottoja ei tälle momentille tiedetä edelleenkään ohjatun. Hallituskohun alle jäänyt uutinen ei saisi jäädä huomaamatta: verkkouutiset.fi/suomi-venaja-seuralle-yli-puolet-avustuspotista 

Byrokratia Suomessa

Jokainen on varmasti vähintään joitain kertoja elämässään törmännyt sietämättömiin tilanteisiin, joissa järkevän ratkaisun tiellä on jokin sääntö tai epämääräinen este. Onneksi olkoon, olet törmännyt byrokratiaan.

Trumpin alaiset säästökuurilla

Donald Trumpin joululahja alaisilleen valtionhallinnossa on ollut palkkojen jäädytys. Ei tämä työntekijöille ole ensi kerta, mutta syy miksi tällä kertaa palkanmaksu viivästyy on pöyristyttävän omahyväinen: presidentin oma vaalilupaus muurista Meksikon rajalle. Trump on yrittänyt kiristää myönteistä päätöstä kuin pikkupoika kaupankassalla tikkaria itkupotkuraivarilla. Demokraatit äänestivät määrärahaesityksen nurin ja ollaan yhä pattitilanteessa.

Valitaanko Tilastokeskukselle sekä puolueeton että aikaansaapa pääjohtaja?

Hesari otsikoi vuonna 2001 kansallisen tilastovirastomme ex-pääjohtajan nimitysuutisen: "Jeskanen-Sundström sai pääjohtajan paikan pitkällä kokemuksella ja vasemmistosympatioilla

- Koko työuransa samassa pintapuolin tuntemassamme virastossa tehnyt 'melko puolueeton' aikaansaapa tilastotieteilijä olikin omiensa joukosta nousseena monin tavoin luonteva valinta veronmaksajien omistaman talon johtoon. Ja ei.

Kepuloiko Kepu Suomeen 18 Itsenäistä Maakunta Maalaisvaltakuntaa?

Kepuloiko Kepu valtion käytännön toimi- ja hallintovallan Maakuntahallinnoille? Myös kaupungeilta!

Ihmiset, kuntien asukkaat omistavat kunnat ja kaiken mitä kunnat omistavat. Myös velat maksaa kuntalainen... Niin myös valtio on kansa.

Maakunnat eli maakuntahallinnot ovat täysin kuntien hallinnoimia ja "omistamia"...

Maakunnat ovat käytännössä vain yksi hallintoporras kuntien ja valtion välissä...

Tuhat Isäntää - Yksi Renki

New York on viisi kertaa Suomen kokoinen väkiluvultaan, ja siellä riittää hyvin yksi toimiva hallinto.
Suomessa niitä tarvitaan tuhat.

Eivätkö kellot jo soi?
Mikä tekee suomalaisesta niin paljon huonomman että tarvitaan tuhat isäntää yhtä renkiä kohti?

Helsinki Metropoli voisi kattaa järkevästi 1.5 miljoonaa ihmistä. 
Muu Suomi mahtuu muutamaan...

Suomi on pieni maa ja pieni kansa. Ei sitä hallinnoimaan tarvita aina vaan lisää ja lisää, monin-moninkertaista julkista sektoria sekä virkamiehistöä, eikä etenkään politikointia.

Liittymisanomukseni puolueeseen jota en ole koskaan äänestänyt

                         Usein äänestyspäätökset ja puoluevalinnat tehdään jonkinlaisista kuplista käsin.  Silloin äänestys on silkaa identtiteettirakennusta.  Keiden kanssa olen "me"? Joskus kuitenkin erilaiset periaatteet ja poliittiset linjaukset spesifeissä historiallisissa tilanteissa aiheuttavat uudenlaista järjestäytymistä ja uudenlaisia alliansseja.

Parempaa politiikkaa

Eduskunta päätti viikko sitten istuntokautensa ja voi sanoa, että hyvä niin. Viimeinen viikko oli eduskunnassa varsinaista helppoheikki-meininkiä. Lopulta hallitusta ei enää erottanut oppositiosta, kun hallituspuolueet kaatoivat vuoronperään esityksiä. Toiminta ei ollut kunniaksi kenellekään.

Tilannekuva on karu ja siitä pitää oppia. Olennaista on pohtia sitä, mitä tästä voidaan oppia tulevaisuutta silmälläpitäen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä