Esa-Jussi Salminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Terminologia

Euroopan unioni ja Venäjä tappavat suomalais-ugrilaiset kielet yhteistuumin

 


Kun nyt näköjään harrastetaan urakalla näennäispolitiikkaa vähän liikaa, eli keskitytään erään surullisenkuuluisan pellepuolueen hajoamiskomedian seuraamiseen, on aika huomauttaa, että politiikalla on tai voisi olla ihan oikeita asiallisia, puoluepolitiikastakin irrallisia, tehtäviä. Tässä blogissani yhdestä sellaisesta eli pitääkö sukukansat tappaa vai ei.

Mitä muuta vielä?

Ulkomaalaiset, muukalaiset, vieraskieliset, pakolaiset, turvapaikanhakijat, imigrantit, siirtolaiset, x-kieliset, maahanmuuttajat, maahamuuttajataustaiset, mamut, x-sukupolven maahanmuuttajat, x-taustaiset suomalaiset, Suomen x-ryhmän edustajat, paperittomat, laittomasti maassa oleskelevat, kaksoiskansalaiset, uussuomalaiset, ...

Toisaalla syntyperäiset suomalaiset, kantasuomalaiset, kansalaiset, x-sukupolven suomalaiset, ulkosuomalaiset, suomalaiset, ...

Lääkinnällinen laite - Määrääkö EU lainsäädäntöömme harhaanjohtavan termin?

EU on julkaissut 22.2.2017 kaksi suomenkielistä asetusehdotusta, joissa englanninkielinen termi ’medical device’ on käännetty harhaanjohtavalla ja tarkoitukseen huonosti sopivalla ilmauksella ’lääkinnällinen laite’. EU-koneisto on siis tekemässä suomalaisille terveydenhuollon alan toimijoille kauaskantoisen ja ikävän karhunpalveluksen aikomalla tuoda Suomen lainsäädäntöön harhaanjohtavan termin vastoin Kotimaisten kielten keskuksen sekä teollisuusjärjestöjen Terveysteknologian Liitto ry (FiHTA) ja Yleinen Teollisuusliitto (YTL) kantaa.

Vääriä termejä ja hyökkääviä asenteita

Suomessa tuntuu tänä päivänä olevan valloillaan innostus uuteen harrastukseen. Tämä harrastus on nimeltään terminologia. Jostain syystä pyrimme kaiken aikaa määrittämään itsemme ja muut tiukkoihin termistöihin, jotta tietäisimme mitä mieltä olla muista ja kuinka määritellä itsemme. Kaikki ketkä ovat jotain joskus harrastanut, tietävät kuitenkin varmasti sen ettei alussa voi kaikkea osata. Ehkä juuri tästä syystä näissä termeissä tehdään toisinaan virheitä joko vahingossa, tahallaan tai ajattelemattomuuttaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä