Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kaikki blogit puheenaiheesta Tapakulttuuri

Siivoojaa voi ja saa tervehtiä

Bussikuskin tervehtimisestä on kirjoitettu lehdissä asti, ja somejakojen kommenttiosiot ovat täyttyneet kommenteista, joissa paheksutaan hiljaisen surulliseen sävyyn sitä, jos kukaan ei moikkaa kuskia.

 

Vielä kun sama saataisiin ulotettua siivoojiin, olisimme matkalla jo oikein hyvään suuntaan. Miltei missä ikinä olenkaan - yliopistolla, punttisalilla, kaupassa, kahvilassa tai kadulla - harva moikkaa siivoojaa: enpä ole sitä juuri itsekään tehnyt.

 

Suomalainen hiljaisuus

“Suomalaiset eivät kovin helposti aloita keskustelua vieraan ihmisen kanssa.” “Suomalaiset puhuvat hitaasti, ja puheen tauot ovat pitkiä.” “Suomessa ei ole tavallista näyttää tunteitaan julkisesti.”

Nämä ovat lainauksia sivulta, jolla annetaan “yleistietoa suomalaisista tavoista.”
 

Ärsyttävät jenkkitavat

Suomeen tulee Yhdysvalloista paljon asioita ja asenteita, joista on vaikea pitää. Muutamina esimerkkeinä: Geenimuuntelu, roskaruoka, ahneus, kaupallinen terveydenhuolto, ja välinpitämättömyys toisesta, siis oman maan kansalaisesta... Ja kaupallisuus toki myös.
Tämän päivän aihe ei ole niin vaarallinen, kuin edellämainitut, mutta ärsyttävä kyllä.

Rasismia voi vastustaa myös olemalla hiljaa

Sananparsi "vaikeneminen on myöntymisen merkki" kilvoittelee väsyneimmän suomalaisen kansanviisauden tittelistä yhdessä sellaisten latteuksien, kuten "työ tekijäänsä kiittää", "hyvä antaa vähästään, paha ei paljostaankaan" tai "asiakas on aina oikeassa" kesken. Eri kansanryhmien läsnäoloon voi suhtautua karkeasti jaoteltuna kolmella eri tavalla:

Monokulttuurisuus on todellinen rikkaus

Toimiva ja valta-asemassa oleva kulttuuri pitää nähdä nykyään huomattavasti laajemmassa kontekstissa kuin poikkeamissa yksilöiden tai ryhmien yksittäisiä piirteitä koskien. Merkittävää ei ole esim. käytetty kieli, jos kuitenkin vallitsee yhteisymmärrys, pukeutuminen, kunhan ei rikota lakia, elämänkatsomus, jos sillä ei pyhitetä muita vahingoittavaa toimintaa tai juhlapäivät ja tapa viettää niitä, vaikka näillä kaikilla toki saattaa olla omat vaikutuksensa yhteiseen toimintaympäristöön. Yhteiskunta koostuu ihmisistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä