Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomalais-ugrilaiset

Näin torjut komin kielen - Valtiollisen median ohjeet!


Komin tasavallassa on käynnissä massiivinen virallinen kampanja komin kieltä vastaan. Ei riitä se, että lainvastainen määräys on tekemässä siitä vapaaehtoisen, vaan nyt annetaan ohjeita miten varmasti välttyä 1.1.2018 alkaen komin kieleltä koulussa.


Tämä on melko ristiriitaista kaiken lisäksi, koska tähän asti on ollut jotenkin selvää, että, jos komista tulisi vapaaehtoinen, sen opiskeluun pitäisi päinvastoin erityisesti ilmoittautua.

SUOMALAIS-UGRILAISTEN KANSOJEN KANSALLINEN JA KANSAINVÄLINEN SUOJELUOHJELMA

YLE uutisoi 10.9.2015, että Suomen hallitus tulee tekemään päätöksen Suomen suhtautumisesta Euroopan unionin maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan perjantaina 11.9.2015, päivälleen neljätoista vuotta sen jälkeen kun lentokoneet törmäsivät New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneihin. Tämä tapahtuma johti Yhdysvalloissa merkittävään politiikanmuutokseen, jolla tuli olemaan maailmanlaajuisia vaikutuksia.

Suomalais-ugrilaisen lehdistön VII festivaali - rituaalipuuroa

 

Udmurt dunne 100 vuotta


Tänä vuonna Udmurt dunne -sanomalehti täyttää 100 vuotta, mikä onkin hyvä syy järjestää Izhevskissä 10.-12. kesäkuuta Suomalais-ugrilaisen lehdistön yleisvenäläinen VII festivaali .   Sinne kuulemma odotetaan vieraita kotimaan suomalais-ugrilaisten subjektien lisäksi myös Suomesta, Unkarista ja Virosta. 


Julkaistun uutisen perusteella kyseessä on juuri festivaali   http://www.finnougoria.ru/news/41216/ .

Ilouutinen turisteille: suomalais-ugrilainen keskusteluopas netissä!

 

Tämän helpompaa ja pehmeämpää alkua opiskella muutamia ilmauksia vaikkapa komia, ersää tai karjalaa ei voi enää olla.
Infokeskus FINUGORin projekti etenee ilahduttavasti. Projektia on rahoittanut Komin kansallisuuspolitiikan ministeriö. 

Allekirjoita vetoomus marilaisen kulttuurikeskuksen rakentamiseksi!

Vihdoinkin Marinmaan pääkaupungin Joshkar-Olan keskustaan halutaan jotain marilaisuuteen liittyvää.

Viime vuosikymmeninä pääkaupunki on kunnostautunut sattuneesta syystä lähinnä italialaisen hengen luomisessa.

Marilainen kulttuurikeskus tulisi Kokshagan oikealle rannalle. Mikäli hanke lähtee käyntiin sopii toivoa, että rakennus arkkiehtuurillaan toisi kaupunkikuvaan jotain paikallista, suomalais-ugrilaista ja marilaista.

 

 

Tervetuloa suomensukuisten heimoon, Gerard Depardieu

Suomensukuiset udmurtit ovat saaneet heimoonsa uuden kansalaisen. Hyvin tunnettu ranskalainen näyttelijä, Gerard Depardieu, muutti tulojensa verotusta pakoon Venäjälle ja sai maan kansalaisuuden pikavauhtia.

Venäjän passissa, samoin kuin muittenkin valtioitten, on oltava maininta hakijan kansalaisuudesta ja asuinpaikasta. Depardieun Venäjän passissa kansalaisuuden osalta lukee udmur ja asuinpaikkana on Udmurtia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä