Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kaikki blogit puheenaiheesta Seurakuntavaalit 2014

Seurakuntavaalien tuloksista ja kirkon hyväksikäyttämisestä

Sain seurakuntavaaleissa 110 ääntä. Mahtava äänipotti on ainakin kaksi tai kolme kertaa suurempi kuin mitä uskalsin toivoa.

Vainaja ja veijari - sananen Seinäjoen seurakuntavaaleista

Seurakuntavaalit oli ja meni. Valtakunnallinen äänestysprosentti oli aivan katastrofi. Miettikääpä jos eduskuntavaaleissa tai kunnallisvaaleissa romahdettaisiin 15 pinnan tienoille äänestysaktiivisuuden suhteen. Joku äänestyspakko sorvattaisiin rankoin sanktioin varmaan kasaan.

Toki Seinäjoella äänestysaktiivisuus oli 25 pinnan tietämillä, mutta laskua siinäkin ja aivan karmea luku tuokin. Mutta eräs poliittinen lainalaisuus näytti sitkeästi pitävän pintansa, vaikka vaaleja on vähän joskus hankala verrata toisiinsa.

Kirkon johdon tulisi ottaa poliittinen vastuu ja erota!

Kirkon johdon tulee ottaa poliittinen vastuu ja erota!

Seurakuntavaalien tärkein tulos on äänestysprosentti. Äänestysprosentti kertoo, kuinka suuri merkitys kirkolla on sen omien jäsentensä mielestä. Jos vain 15 prosenttia kirkon jäsenistä vaivautuu äänestämään, niin tämä tarkoittaa sitä, että vain 15 prosentin mielestä kirkko on niin merkittävä, että kannattaa vaivautua äänestämään. 15 prosenttia tarkoittaa sitä, että 85 prosenttia kirkon jäsenistä ei pidä kirkkoa niin merkityksellisenä, että sen vuoksi kannattaisi vaivautua äänestämään.

Kritiikkiä seurakuntavaalien toteuttamisesta

Seurakuntavaalien äänestysprosentti oli viime kerralla 17% äänivaltaisista. En usko, että se tänävuonna ainakaan nousee merkittävästi, ja tulen kohta siihen miksi ei. Heikosta äänestysaktiivisuudesta on helppo syyttää kansaa jota ei kiinnosta sen sijaan, että tarkasteltaisiin miten kirkko olisi voinut toimia eri tavalla nostaakseen äänestysaktiivisuutta.

Johtaja- ja seurakuntavaalit Jyväskylässä

Rakastan aktiivista kotikaupunkiani. Jyväskylän seurakuntavaalissa annettiin 888 ennakkoääntä enemmän kuin viimeksi. Moni haluaa lisää tilaa nuorille. Ehdokkaani, opiskelija Jani Tanskanen pyrkii kolmanneksi kaudeksi tehtävään, jossa hän on saanut merkittävää tunnustusta.

Lähiaikoina valitaan myös kaupunginjohtaja. Jos hänet valittaisiin kansanäänestyksellä, paras ja kokenein voittaisi. Niin olisi käynyt viimeksikin.

 

 

Tausta

 

Räsänen ja kirkon linja

Aina kun Päivi Räsänen sanoo jotain homoista, kirkosta lähtee parituhatta jäsentä. Tästä voidaan laskea että yhden lauseen hinta kirkolle on noin 800.000 euroa. Kirkkokielteisille uutinen on varmasti mannaa.


Arkkipiispan puheilla ei ole läheskään samanlaista räjähdysarvoa, vaikka ne edustavat kirkon linjaa, ja Räsäsen eivät. Sympaattinen ja lempeä arkkipiispa voi seistä vaikka Suurkirkon portailla päällään, kriitikot kuuntelevat vain Räsästä, joka on kirkon rivijäsen.

 

Kirkon kohtalo ratkaistaan NYT!

Menossa on seurakuntavaalien ennakkoäänestys, varsinainen vaalipäivä on 9. marraskuuta. Näissä vaaleissa ratkaistaan kirkon kohtalo. Millaisen kirkon me haluamme?

Haluatko, että kirkkomme:

- järjestää lasten tapahtumia, joissa on mm. ”pompi ihan homona” kampanjoita

- osallistuu seksimessuille omalla osastollaan

- vihkii kirkossa homo- ja lesbopareja

vai

haluatko, että kirkkomme:

- järjestää lapsille Raamatun opetuksen mukaisia tapahtumia

Seurakuntavaalit ovat kansanäänestys homoseksuaalien oikeuksista kirkossa

(Tässä kirkkopoliittinen mielipidekirjoitukseni, joka julkaistiin päivän Keskisuomalaisessa otsikolla Hyvä syy äänestää seurakuntavaaleissa.)

Seurakuntavaaleissa ratkaistaan kirkon suuntaa

Seurakuntavaalit ovat jo pitkään olleet melkoisen maalliset vaalit. Pienenä yllätyksenä koin kuitenkin seurakuntavaalien vaalikoneen ylläpitäjältä saamani vastausten korjaamismahdollisuutta koskevaa viestiä:” Saimme yhteydenottoja sadoilta ehdokkailta, jotka olivat ymmärtäneet väärin vaalikonekysymyksiä. Suuri osa yhteydenotoista koski lähintä hengellistä taustayhteisöä, jossa evankelisuus tulkittiin tarkoittavan evankelis-luterilaista kirkkoa eikä evankelista herätysliikettä.”

Ehdolla seurakuntavaaleissa

Olen loka-marraskuun vaihteessa järjestettävissä seurakuntavaaleissa ehdolla Jyväskylän kirkkovaltuustoon.

Mitä haluan?

Haluan pitää seurakunnan ja kirkon päätöksenteossa esillä ennen muuta kahta asiaa: kaikkien ihmisten yhdenvertaisuutta sekä yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta. Lyhyesti: seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille samat oikeudet ja panostuksia diakoniatyöhön eli taisteluun köyhyyttä ja eriarvoisuutta vastaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä