Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kaikki blogit puheenaiheesta Ortodoksinen kirkko

Ortodoksien suuri skisma 2018

Suuri skisma oli lännen katolisen kirkon ja idän ortodoksisen kirkon välinen 900-vuotinen riita, joka virallisti kirkkojen eron toisistaan. Kirkot kumosivat toistensa kirkonkiroukset vasta vuonna 1965.

Vaiteliaat ortodoksit Kiovassa vuonna 1957

Vaiteliaan piispa Paavalin vierailu Kiovassa vuonna 1957

Joku tuttava tässä äskettäin kysyi, että mitä sinä aikuinen mies siellä arkistoissa oikein venyt? Ja vielä Kiovassa saakka. Ehkä äänessä oli vähän sellaista että ”onkohan se työtä olleenkaan? Eikö se ole veronmaksajien rahojen tuhlaamista?”  

No…tietenkin voisi todeta, että työ on työtä. Monimutkaisessa yhteiskunnassa on monenlaisia töitä.

Ortodoksien etninen puhdistus Suomesta 1600-luvulla

Huhtikuussa tuli kuluneeksi sata vuotta vähintään 800 000 uhria vaatineesta armenialaisten kansanmurhasta Osmanien valtakunnassa. Vuosipäivästä uutisoitiin laajasti myös Suomessa. Samalla hämmästeltiin kuinka Turkki vieläkin pyrkii vähättelemään tapahtumia.

Kaksoisstandardi kirkkojen välillä

Eilen luin kaksi hyvin ristiriitaista uutista.

1. Toisessa uutisessa Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo tuomitsee Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispan, Irja Askolan vierailun Uspenskin katedraalin alttarin sakraalitilassa. 

Uskonto Ukrainan sodassa

Ukrainan poliittinen tilanne on monimutkainen. Tilannetta mutkistavat entisestään uskonnolliset jakolinjat maan sisällä. Millainen asema uskonnoilla on Ukrainan kriisissä?

Venäjän ortodoksikirkko tunnustaa Sauronin

Moskovaan suunniteltu Sauronin silmä -installaatio päätettiin perua Venäjän ortodoksisen kirkon vastustuksen vuoksi: "Älkää ihmetelkö, jos kaupungissa tapahtuu myöhemmin jotain. Se on demoninen symboli."

Valtionkirkkojen suosiminen lopetettava

Nykypäivässä kerrottiin (17.10.2014), miten valtionkirkkojen nykyään saama yhteisövero-osuus saattaa olla korvautumassa suoralla lakisääteisellä valtionavustuksella. Sen sijaan, että yhteisöt rahoittaisivat valtionkirkkojen yhteiskunnallisia tehtäviä, jatkossa jokainen kansalainen maksaa itse verojen kautta. Kirkkoonkuulumattomana ateistina nykyinen rahoitustoiminta loukkaa eikä muutosesitys ole yhtään sen parempi.

Väärin vai oikein?

Kerroin avoimesti ennen vuoden 2009 EU-vaaleja, mitkä tahot olivat pyytäneet minua asettumaan ehdolle.

 

Osasin varautua kritiikkiin ehdokkuudestani. Yritin viestittää, ettei idea ehdokkuudestani ollut yksistään minun.

 

Viestini ei mennyt perille. Minua ei uskottu.

 

Noissa vaaleissa ehdolle asetettiin vielä ns. julkkisehdokkaita tarkoituksena äänten kerääminen. Minut nimettiin ainoaksi läpimenneeksi julkkikseksi. Sittemmin tosin kaksi julkkistoimittajaakin pääsi nousemaan parlamenttiin.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä