Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kaikki blogit puheenaiheesta Liittoutuminen

Naistenpäivä ja Suomi-neidon rekisteröimätön liittosuhde 2018

Ikinuori sydänkäpysemme Suomi-neito, 100 v,  voisi jo itsenäisyytensä ajan sadannen naistenpäivän kunniaksi todeta olevansa kypsä ja oikeutettu ihan itsellisesti päättämään myös mahdollisesta liittoutumisestaan jo pidempäänkin sillä silmällä katsotun tasavertaisuutta arvostavan läntisen kumppanin kanssa - vaikka se sitten ehkä muka 'loukkaisikin' jonkin tappiolle jääneen väkivaltaiseksikin tiedetyn exän ja 'kilpakosijan' heikkoa wanna-be-suurvalta-machoitsetuntoa.

Niinistön sotaretkelle

Presidenttiehdokas Sauli Niinistö lähes myönsi, että Hän on teoreettisessä sodassa lännen puolella itää vastaan. Nykyinen vastuukausi onkin tähän valmistautumista, kuten olemme nähneet ja tulevaisuutta rakennetaan tätä sotaa varten. Sauli Niistöä voidaan kuvailla sotaan valmistautuvaksi presidentiksi.

Tohtori Paavo taas on toisella linjalla, jossa valmistaudutaan pysymään sotien ulkopuolla.

Mihin sinä valmistaudut ?

NATOsta äänestäminen on myöhäistä

Jokainen varusmiesjohtajana palvellut muistaa sen ihan tavallisiakin käskyjä jatkuvasti kyseenalaistaneen varusmiehen, joka opetti meille, miksi akuutissa kriisitilanteessa hierarkiat ja käskyt toimivat paremmin kuin diskuteeraaminen ja huutoäänestykset. Myös suomalaisten NATO-vastustajat noudattelevat ymmärryksen puutteelle perustuvaa logiikkaa, jonka mukaan vesiliirtoon joutuneessa autossa ehditään vielä äänestää siitä, mistä vakuutus ostetaan ja mihin tienpientareen puuhun halutaan törmätä.

Vasemmistoliberaali kannattaa NATOa

Ulkoministeriön tilaama NATO-selvitys on herättänyt keskustelua puolustusliiton jäsenyydestä. Surukseni olen kuitenkin havainnut, että poliittisen kentän vasen laita on edelleen lähes vaistomaisesti NATO-jäsenyyttä vastaan. Uskon, että suuri osa tästä vastustuksesta perustuu yksinkertaisesti vanhentuneisiin tai peräti vääriin käsityksiin - koska olen itse uskonut niihin.

NATO ja Venäjä sodan partaalla?

Sotilasliitto Naton ja Venäjän välit ovat kiristyneet äärimmilleen. Ne ovat mahdollisesti ajautumassa sodan partaalle.

Nato-maa Turkki pudotti venäläisen rynnäkkökoneen Syyrian vastaisella rajaseudulla tänään. Turkin mukaan kone loukkasi sen ilmatilaa ja sitä varoitettiin.

Venäjä kiistää ilmatilan loukkauksen. Venäjän puolustusministeriö väittää kykenevänsä todistamaan, ettei venäläiskone loukannut Turkin ilmatilaa, vaan oli Syyrian puolella koko lentonsa ajan.

Liittoutumattomuuden loppu

Konflikti Baltiassa vetäisi Suomen ja Ruotsin mukaan (sotaan), otsikoi tänään virolainen Postimees-lehti. Velvollisuus auttaa on lehden mukaan luettavissa EU-sopimuksista. Postimees viittaa jutussaan Ulkopoliittisen insituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan lausuntoon. Nato-jäsenyyskeskustelua ei kunnolla edes käydä, mutta kuinka liittoutunut Suomi jo on?

Jos haluat NATO-vastauksia, keskity olennaiseen

Kehää kiertävä NATO-keskustelu kyllästyttää kansalaisia ja poliitikot välttävät antamasta selkeitä vastauksia. Laaditaan NATO-selvitys. Keskustellaan NATO:sta. Ei kuitenkaan tällä hallituskaudella vaan seuraavalla. Ymmärrän hyvin poliittisia päättäjiä. Aiheesta  on historiallisista syistä tehty vaikea, arka ja siinä on poliittisesti paljon hävittävää. Vanhoista asenteista ei luovuta, vaikka kaikki faktat puhuisivat toisin. Venäjä on paha. USA on paha. Kekkonen oli hyvä.

Maarajat ja kansalaisuus

Kaikissa keskusteluissa tartumme helposti pieniin seikkoihin, joista itsessään nousevat suurten keskustelujen aiheiksi.

 

Kaikesta pienestä tehdään suurta, jotta se suurempi kuvio jäisi näkemättä.

 

Nykyinen politiikka, ja mielenmuokkaus käyttää tätä psykologian keinoa hyväkseen. Kansaa johdetaan tunteilla.

 

 

Me puhumme maiden asemasta. Me puhumme vielä roduista. Me korostamme erilaisuutta ongelmana.

Jopa populistina!

 

Euroopan kansalaiset ovat yleensä samaa sukua monien eri maassa asuvien kanssa.

Suomi Natoon

Suomi Natoon

 

Turvallisuuspolitiikka on pinnalla vaalikentillä. Julkisuudessa Nato-keskustelua leimaa kuitenkin kummallinen välttelevyys. Poliitikot ovat kömpelöitä kuin pingviinit jäällä.

Suomalaisten on korkea aika harkita Nato-jäsenyyttä. Kannatan Nato-jäsenyyttä ja olen sitä mieltä että Suomen tulee pyrkiä Natoon pikimmiten kun se on kerran mahdollista. Nato-optiolla spekulointi on vaarallista sillä option erääntymispäivää ei tiedetä.

Kenen kanssa?

Jos ”elämä on” niin samalla tavalla ilmaistuna eliitti, vahvimman valta, on. Ja vahvemalla — on se sitten kuka, mikä tai mitä tahansa — on loppupeleissä aina valta heikompaan. On.

Minun todellisuuskäsityksessäni ihminen on yksilönä aina yksin, ei ole mitään tai ketään, johon täydellisesti voisi luottaa. Liittoutuako? Kenen kanssa?

Ajankohtaista taas ja aina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä