Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kaikki blogit puheenaiheesta Komi

Pakkoruotsi uudesta näkökulmasta


Ymmärsiköhän Sampo Terho millaiseen saumaan hän otti jälleen esille kategorisen pakkoruotsin vastustamisensa? Ymmärsikö Sininen tulevaisuus millaisena heidän ehdotuksensa voidaan nähdä kansainvälisessä kontekstissa tällä hetkellä?
http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245471-pakkoruotsille-ei-jark...

Tiesitkö tämän komeista?


Muinoin komit asuivat etelämpänä seuduilla, joissa vieläkin asuu komipermjakkeja. Sitten osa heistä siirtyi pohjoisemmaksi ja omaksuivat nenetseiltä poronhoidon sekä sopeutuivat pohjoisen olosuhteisiin. Osa heistä rupesi varsin liikkuvaksi: komiasutusta on siellä täällä Kuolan niemimaalta Kamtshatkalle. He kävivät kauppaa ja tulivat usein hyvin toimeen: heitä jopa kutsutaan pohjoisen juutalaisiksi.

Näin torjut komin kielen - Valtiollisen median ohjeet!


Komin tasavallassa on käynnissä massiivinen virallinen kampanja komin kieltä vastaan. Ei riitä se, että lainvastainen määräys on tekemässä siitä vapaaehtoisen, vaan nyt annetaan ohjeita miten varmasti välttyä 1.1.2018 alkaen komin kieleltä koulussa.


Tämä on melko ristiriitaista kaiken lisäksi, koska tähän asti on ollut jotenkin selvää, että, jos komista tulisi vapaaehtoinen, sen opiskeluun pitäisi päinvastoin erityisesti ilmoittautua.

Laittomia toimia komin kieltä vastaan


26.10. Komin tasavallan Opetuksen, tieteen ja nuorisopolitiikan ministeriö on antanut lainvastaisen määräyksen komin kielen opetuksen muuttamisesta vapaaehtoiseksi ensi vuoden alusta. Tämä päätös tehtiin salaa. Se tuli ilmi vasta kun koulut saivat suoria määräyksiä ja ilmoittivat siitä eteenpäin. Vielä eilen en löytänyt asiasta mitään uutista. En löydä varsinaisesti tänäänkään, mutta onneksi sentään vkontakten kautta perustiedot asiasta, kuten mainitun määräyksen tekstin.


https://vk.com/as_kyv_dor

Tuo ulkomaalainen yliopistoon ----- saat 2000 euron sakot!


Saat ulkomaalaisen vieraan ja käytte hänen kanssaan tervehtimässä yliopiston päärakennuksessa yhteisiä entisiä kollegoitanne. Samana iltana sinua sätitään hallintorakennuksen aulassa, että ulkomaalaista ei saa tuoda yliopistolle. Yliopistolla järjestetään henkilökunnan ja yliopiston vartioinnin kriisikokous tapauksen johdosta. Päärakennuksessa kyseisenä päivänä vahtivuorossa ollut vahtimestari saa potkut.

Karjalan tasavallan ex-päämies pidätetty

  Viisi päivää Komin tasavallan johdon vangitsemisen jälkeen (ks. ed. blogini: Teräsnyrkki Bjarmian yllä”) myös Karjalan tasavallassa eli Itä-Karjalassa tapahtui näyttävä pidätys. Vuosien 2010–12 hallituksen päämies Andrei Nelidov pidätettiin tänään torstaina kotonaan Petroskoissa. ”Hallituksen päämies” on tässä sama kuvernöörinvirka kuin Komin Geiserin ”tasavallan päämieskin”, eli amerikkalaistyylinen paikallispresidentin virka.   

  Komin ja Karjalan tapahtumassa on useita eroja, mutta myös yhteneväisyyksiä.

Teräsnyrkki Bjarmian yllä

 Komin tasavalta Venäjällä on sukukansamme komi-syrjäänien autonominen alue. Se on suurempi kuin Suomi ja sijaitsee täsmälleen sen leveyspiireillä Arkangelin alueen erottaessa (Itä-)Karjalan ja Komin. Komi muodostuu osasta muinaista Bjarmiaa. Syrjäänit puolestaan ovat Venäjän parhaiten koulutetuin ja aktiivisin suomalais-ugrilainen kansa, jonka luomus on myös paitsi Venäjän myös käytännössä koko maailman suomalais-ugrilainen liike.

Ilouutinen turisteille: suomalais-ugrilainen keskusteluopas netissä!

 

Tämän helpompaa ja pehmeämpää alkua opiskella muutamia ilmauksia vaikkapa komia, ersää tai karjalaa ei voi enää olla.
Infokeskus FINUGORin projekti etenee ilahduttavasti. Projektia on rahoittanut Komin kansallisuuspolitiikan ministeriö. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä