Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Tiedän että olisit äänestänyt minua, jos en olisi piraatti, kiitos!

Erittäin jännittävät ja kiinnostavat vaalit takana. Ne olivat myös hyvin opettavaiset.

Tällä hetkellä minulla itselläni on 131 ääntä. Siitä se ei ehkä paljoa nouse. 

Kotikunnastani Multialta sain vihreänä viime kuntavaaleissa 15 ääntä ja jaetun ykköspaikan vihreissä. Nyt piraattina sain Multialta 3 ääntä. Tämä jos mikä kielii siitä, että ihmiset äänestävät todellakin puoluetta. Eihän se tietenkään mikään ihme ole: suurempien puolueiden etuhan on toitottaa sitä, että ei kannata äänestää pienpuolueen ehdokasta, koska ei sieltä kuitenkaan kukaan mene läpi. Lisäksi julistetaan, että vain puolueella ja sen kannoilla on väliä, koska ehdokkaan on pakko noudattaa puolueen linjaa kuulemma.

Koska ehkä viisi kertaa enemmän ihmisiä äänestää minua vihreänä, minun vihreä tulokseni on 5x128=640 ääntä. Sosiaalidemokraattitulokseni on ehkä jotain 1200 ääntä. 

Lisäksi en päässyt yhteenkään vaalipaneeliin, koska olen ulkomailla töissä. Minulla ei ollut niin ollen mitään kampanjaryhmää paria etätukijaa ja yhtä kuljettajaa lukuunottamatta. En ehtinyt mainostaa lehdissä enkä muuallakaan työkiireiden vuoksi. Ehdin pariin katutapaamiseen lyhyellä visiitillä Suomessa. Niissäkin kävi ilmi, että puolueesta on kyse. Kyselivät, mitä te Piraattipuolueen ehdokkaat olette tästä ja tästä mieltä ja mikä se PIraattipuolue oikein on, ihan kuin olisin jokin Piraattipuolueen kyselyautomaatti :) Todellisuudessahan en ole miksikään muuttunut vaikka olin pakotettu loikkaamaan vihreistä Piraattipuolueeseen. 

On se kyllä jännää, miksi jotkut sitten vaan äänestävät minua Piraattipuolueesta huolimatta. Ehkä ne äänestävät niitä asioita, sukukansojen pelastamista, vainojen uhrien tutkimista, perustulon puolesta, huijareita ja rikollisia vastaan. 

Onhan se toisaalta liikuttavaa. Kuka ihme minua on äänestänyt jossain Hankasalmella. Enhän minä ole siellä käynytkään kuin jossain juoksukilpailussa vuosia sitten. 

Kaikkien kannattaa ottaa tämä puoluemiinus tuloksissa huomioon: Väyrynen romahti totaalisesti: eihän nyt sellaista liikettä kukaan äänestä. Hän sai 954(−5 935) ääntä. Toinen hyvä esimerkki on Siniset, joita nyt ei sopinut äänestää. Esimerkiksi viime vaaleissakin vaatimattoman saaliin persuna saanut Marita Salenius Multialta sai nyt vain 35 ääntä (−193) ja omasta kunnastaan 2 kokonaista ääntä.  Toivottavasti kukaan pienpuolueen ehdokas ei ota äänimääriä henkilökohtaisesti tai vertaa niitä muiden isompien puolueiden ehdokkaiden saaliiseen.

Minulla sentään kaikki 131 ääntä on plussaa. Olin ensi kertaa ehdolla. Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että tässä teille hyvä ehdokas neljän vuoden kuluttua! Minut voi jopa ostaa muihinkin puolueisiin, ei toki läheskään kaikkiin :) Periaatteistani en luovu, puolueesta ennemminkin. Parempi olisi tietenkin jos Piraattipuolue siihen mennessä kasvaisi eduskuntapuolueen kokoiseksi niin kaikki olisi yksinkertaisempaa. Olen todella hyvä tekemään luovaa kampanjaa: 13o tuntematonta ihmistä uskoi, että Izhevskistä tulee hyvä kansanedustaja! 

Vaalitulos oli ihanteellinen. Palaan kotimaahan ja voin keskittyä suomentamaan udmurttilaista kirjallisuutta sen sijaan että vääntäisin jotain sotea persujen kanssa. Vaalitulos kuitenkin osoitti, että politiikkaan ehdokkaana minun on pyrittävä jatkossakin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

On kyllä suuri sääli että kansa ei näköjään osaa katsoa sen vertaa eteenpäin, että äänestäisi muutosta uusien puolueiden muodossa, vaan tyytyy järjestelemään vanhoja palikoita uuteen järjestykseen odottaen että sillä muka saavutetaan mitään kehitystä asioihin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Pitää kehittää uudentyyppisiä keinoja markkinoida järkeviä uusia puolueita. Vanha populismi on pilannut paljon.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Todettakoon vielä, että taisin saada puolueeni ehdokkaista Keski-Suomessa kolmanneksi eniten ääniä. Pienpuolueilla ei ylipäänsä näissä vaaleissa mennyt hyvin. Jotenkin niissä ei nähty vastausta ihmisten muutoshaluun, vaan se meni perinteiseksi oikeisto-vasemmiston ja persu-muut ja konservatiivit-liberaalit meininkiin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Aikanaan sain suunnilleen yhtä monta ääntä; ehkäpä meillä on tärkeämpääkin tekemistä, kuin painella nappia :-)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Onneksi olkoon Esa-Jussi, Multian mies!!

Erittäin mielenkiintoinen blogi sinulla ja liittyy siihen teemaan mikä minulla on ollut mielessä. Nimittäin vaalien jälkeiseen elämään.

Minähän olin samassa maakunnassa, Keski-Suomessa ilman mitään puoluetta valitsijayhdistyksellä - 148 ihan ok vaikka enemmän pyörinyt pääkaupungin suunnalla katuhommissa.

Olen Nukkuvien puolueen puheenjohtaja ja siitä se ajatus.

Tsekkaa tämä; http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2744...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Epäilyni on että kaikki kymmenkunta pienpuoluetta palvelevat pääasiassa Putinin tavoitteita saada aikaan sekäsortoa ja riitelyä Suomessa. Oligarkki Harkimo taitaa olla ainoa heistä Eduskuntaan päässyt.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

EN usko sellaiseen Leo Mirala.
Sekasortoa ja riitelyä on aivan tapissaan jo isojen puolueiden välillä. Pienissä puolueissa on sekä täysin riitelyyn luotuja ja putinistien soluttamia että täysin päinvastaisia.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Venäjän mallihan on täydellinen ja rauhallinen yksipuoluejärjestelmä, jossa pienpuolueiden synty jopa on estetty.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Väyrynen sai tietysti vähän enemmän ääniä kuin tuossa tekstissa, koska silloin oli vielä etelässä äänten laskeminen pahasti kesken.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset