Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Hyväntekeväisyysyhteiskunta torjuttava näissä vaaleissa

Hyvinvointiyhteiskunta oli ihmiskunnan suurin saavutus. Luulin lapsena, että se on itsestäänselvyys, että jokainen lapsi pääsee ilmaiseen kouluun ja saa ruokaa, että ihminen pääsee lääkärille, jos sitä tarvitsee, miettimättä ensin mistä repiä lainaa tähtitieteellisten lääkärimaksujen maksamiseen.

Ennen opintoraha riitti elämiseen, eläke riitti asumiseen, ruokaan ja lääkkeisiin. Nyt kaikki alkaa olla toisin. En ymmärrä, keiden mielestä pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta oli niin kamala juttu, että sitä piti alkaa tuhota oikein olan takaa.

Mitä tapahtuu, kun yhteiskunta ei pidä huolta ihmisistä? Heistä pitävät huolta kuten miten pystyvät yksityiset ihmiset, joilla on varaa. Mutta kun he joutuvat pitämään huolta liudasta muita ihmisiä, he huomaavat, että ei heillä sitä rahaa olekaan juuri ollenkaan: heidän on rikastuttava lisää, jotta he voisivat kustantaa läheistensä elämän. Kierre on valmis. Venäjällähän juuri tästä oli kyse 90-luvulla: ne, jotka pystyivät kahmivat rikkauksia saadakseen kunnon elämän itsensä lisäksi koko suvulle. Ne rikkaat, jotka oikeasti keräävät kolikoita vain aarrekammioihin siellä kylpeäkseen tai kaivavat rahat pihan perälle arkussa, ovat häviävän pieni vähemmistö.

Ollaan liukumassa takaisin keskiaikaiseen yhteiskuntaan, jossa yksityiset rikkaat hoitivat kaiken sosiaalitoimen. Keskiaikaista ihmiskäsitystä edustavat edelleen esimerkiksi monet puolueet Suomessakin, erityisesti persut ja Kokoomus. Moni heidän edustajansa on erittäin selvästi ilmaissut, että heistä on aivan normaalia, että aikuisetkin ihmiset ovat taloudellisesti riippuvaisia lähimmäisistään. Persut ovat perustuloon kaikkein nihkeimmin suhtautuva puolue, mitä olen heidän edustajiensa kanssa puhunut. 

Tasa-arvoisessa hyvinvointiyhteiskunnassa ihmiset elävät pitkään ja onnellisina, sairastavat vähemmän ja jopa vanhenevat myöhemmässä iässä kuin epävarmassa ja eriarvoisessa yhteiskunnassa. Tämä on tietysti aivan triviaali juttu: köyhillä ei ole varaa levätä, käydä lääkärissä, kaikki on vaikeampaa ja stressaavampaa. Eikä se rikkaankaan elämä silloin kivaa ole: aina on joku kuoleva kukkarolla kärkkymässä armoa. Äkkiseltään luulisi, että Jumalan esittäminen olisi ihmispoloiselle aika rasittava tehtävä pitemmän päälle.

Täällä Venäjällä eriarvoinen yhteiskunta näkyy todella järkyttävänä. Toisilla on palkka aivan olematon, toiset tekevät yötä päivää hullun lailla töitä saadakseen kunnon toimeentulon perheelleen. Erään ystäväni kaveri saikin kuulemma vastikään minun lehtorin palkkaani vastaavan summan urakkatöissä kasaan reilussa kuukaudessa, mutta millä hinnalla: koko hänen olemuksensa muuttui tässä ajassa kasaan lyhistyneeksi. Unenpuute muuten tappaa tehokkaasti. 

Hyväntekeväisyysyhteiskunta ei ole sellainen, missä Medi-Heli pysyy ilmassa puhelinkampanjalla, ei läheskään. Se on vielä hyvinvointiyhteiskunnan paikkaamista. Hyväntekeväisyysyhteiskunnassa Medi-Helin liikenteen maksaa joku miljardööri suurieleisesti. Ihmisille on turha soitella, koska heillä ei rahaa ole. Täällä Venäjällä näkyy aivan karseita televisio-ohjelmia, joissa miljardööri jakelee rahaa tarvitsijoille: kuka saa uuden asunnon, kuka uuden auton, kuka taas rahaa leikkaukseen. Entäs ne, joille rahaa ei riitä tai jotka eivät jaksaneet edes alkaa ruikuttaa miljardööriltä rahaa?

Jos palkka on vaikkapa 10 000 ruplaa ja joku lääketieteellinen toimenpide maksaa 55 000 ruplaa (koska valtion ilmaisessa sairaalassa pitäisi kuolla jonoon), on tietysti retorinen kysymys, miten ihminen tulee toimeen? Ei mitenkään ja se kyllä näkyy Venäjän kuolleisuus-, sairaus- ja itsemurhatilastoissa. Haaskalle rientävät pikavippifirmat, jotka tarjoavat joka bussipysäkillä ja kerrostalon ovella kuolettavaa myrkkyänsä: lainaa. 

Kun ihminen saadaan koukkuun, hän ei pysty muuta kuin lyhentämään velkaansa, jos sitäkään: korot ovat aivan mielettömät. Kuulin, että velkojen perijät ravaavat ihmisten luona ja uhkailevat oikeustoimilla. Oikeusjuttuja harvoin tulee, koska oikeudessa kuulemma voisi tulla sanomista niistä koroista! On siis näille rikollisille firmoille hyödyllisempää pitää ihmisiä loppuikänsä maksamassa korkoja. 

En halua Suomeen yhtään enempää sairasta hyväntekeväisyysyhteiskuntaa. Tämä kehitys on pysäytettävä heti nyt ennen kuin on liian myöhäistä. Tämä tarkoittaa, että persut on torpattava. Persujen ideologia perustuu ihmisten eriarvoisuuteen. Heidän omien piirissä arvostettu puheenjohtajansa on ilmaissut hyvin selväsanaisesti, että ihmiset ovat eriarvoisia: Tämä on facebookissa äskettäin kiertänyt sitaatti: "Ainoa mitattava ja siten kiistatta olemassaoleva ihmisarvo on yksilön instrumentaalinen arvo ja yhteiskunnassa yksilöt voidaan asettaa arvojärjestykseen sen mukaan, miten paljon heidän kykyjensä puuttuminen heikentäisi yhteisöä. Kaikkein arvokkaimpina pidän maanviljelijöitä, syötäviksi tarkoitettujen eläinten kasvattajia ja rakennusinsinöörejä. Alempana hierarkiassa ovat taiteilijat, papit ja poliitikot, jotka ovat pääsääntöisesti turhia, ja taiteesta ja kielentutkimuksestakin pitäisi luopua jos vene alkaa vuotaa. Kaikki ihmiset ovat instrumentaalisesti eriarvoisia, mutta siitä ei kuitenkaan seuraa vähempiarvoisten kaasuttaminen, ellei siihen ole muuta pätevää syytä." 

 

Tänään aiheesta ex tempore tekemäni vaalivideo suoraan Izhevskistä:

https://

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

"Luulin lapsena, että se on itsestäänselvyys, että jokainen lapsi pääsee ilmaiseen kouluun."

Olisiko kuitenkin niin, että mikään ei ole ilmaista? Sitä mukaa kun maksukyvyttömyys lisääntyy ja hyvinvointipalvelujen tarve kasvaa, syntyy se epäsuhta jolloin hyvinvointiyhteiskunnan kone sakkaa. Liikaa lastia ja yhtäkkiä ollaankin jo syöksykierteessä ties mihin. Siihen ei sitten lainarahakaan Kreikan malliin riitä Suomen valtiolle turvaverkoksi.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Mikään ei ole ilmaista ja kouluttamattomuus se vasta kalliiksi tuleekin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ja miten niin hyvinvointipalvelujen tarve kasvaa?

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Tällä hetkellä hyvinvointipalveluja maksavien talouksien osuus vähenee kokoajan.

Lisäksi meillä on mm. rakennusalalla suuri joukko alipalkattuja ulkomailta tulleita työntekijöitä esim. Balttian maista, jotka kuitenkin saavat mm. suomalaiset lapsilisät, isyysrahaa jne.

Toinen kasvava ryhmä ovat sosiaaliset maahanmuuttajat, joiden työllistyminen on ylipäätänsä heikkoa, mutta jotka lisäksi kuormittavat varhaiskasvatusta, koska usein maahanmuuttajataustaiset lapset erityisesti tarvitsevat päiväkotihoidon, vaikka molemmat vanhemmat olisivatkin kotona.

Lisäksi näiden sosiaalisten ryhmien vanhemmat ja perhe tarvitsevat ihan perusasioiden hoitoon tulkkauspalveluja, ja kaikenmaailman yhdistyksiä tuetaan esim. "Veikkaus -"suomalainen voittaa aina" - varoin, puhumattakaan muista "ilmaisista" kotouttamispalveluista

Kolmas ryhmä tietenkin ovat ikääntyvät, joiden sairaudenhoitokulut ovat nousussa. Olisi tietenkin hienoa, jos nämäkin palvelut olisivat "ilmaisia". Lääkäreiden palkkoja voitaisiinkin varmaan laskea samalle tasolle muiden duunarien kanssa, kun heidän koulutuksensakin on saman arvoista, eli "ilmaista".

Kumpa nämä "ilmaisen" koulutuksen saaneet ymmärtäisivät jäädä Suomeen maksamaan näitä hyvinvointipalveluja, eivätkä karkaisi ulkomaille pienemmän verotuksen ja halvemman elämisen alle. No ainakin tulevat takaisin siihen mennessä, kunnes on aika hankkia lapsia, kun synnyttäminen on täällä käytännössä "ilmaista".

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Minä en ole hyvnvointipalveluja maksavia kotitalouksia vähentämässä, päinvastoin.

Kuka käskee tuoda orjia ulkomailta? Työnantajan ahneusko? En hyväksy sellaista.

Miksi otetaan sosiaalisia maahanmuuttajia? Miksi heitä ei voida laittaa niihin alipalkattuihin orjatöihin edes, niiden erikseen haalittavien sijaan? Logiikka hoi!

Toistan edelleen, että sairaudenhoitokuluissa yms. säästäminen tuo myöhemmin jättilaskun: tyyppi joutuu sairaalaan teho-osastolle jne. Mitäs se sitten maksaa? Ne näköjään maksetaan mukisematta, mutta ei halpaa ennaltaehkäisyä! Järkevää?

Olen itse suomalaisen työnantajan lähettämänä Izhevskissä, joten maksan veroni Suomeen ja kustannan hyvinvointipalvelut ja vaadin, että ne jaetaan oikeudenmukaisesti ja järkevästi ja perustulo tulee myös tulevaisuudessa. En voisi kuvitella muuttavani pysyvästi ulkomaille.

Pienen tuntumani mukaan taloudellisista syistä Suomesta pois muuttavat ovat vähän persuihin ja SKE:n tyyppisiin ääriliikkeisin kallellaan, mutta ehkä tämä on vain harhaa? Se siitä väitetystä isänmaallisuudesta: oma taloudellinen etu menee heillä kaiken edelle.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Yritän sitä selostaa, että hyvin suuri osa mm. Vihreiden ja muun vasemmiston tyypillisistä poliittisista linjauksista on johtanut/johtamassa siihen, että hyvinvointiyhteiskunnan palveluita ei enää ole mahdollista rahoittaa ilman velkarahaa.

En väheksy koulutuksen tärkeyttä, päinvastoin, mutta jos koulutetaan suoraan kortistoon, niin ei sekään kuulosta kovin toimivalta. Koulutuksen määrärahat voisi kohdentaa paremmin niille aloille, joille ihmisiä tarvitaan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Voisitko vähän konkretisoida, millaiset poliittiset linjaukset ovat johtaneet siihen, että hyvinvointiyhteiskunnan palveluita ei enää ole mahdollista rahoittaa ilman velkarahaa.
Mitä pitäisi tehdä, että hyvinvointiyhteiskunnan palvelut voisi rahoittaa ilman velkarahaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset