Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Sukukansa-asiat siirtyivät Piraattipuolueen hallintaan

Näissä vaaleissa on ehdokas, jolle sukukansa-asiat ovat yli neljännesvuosisadan olleet etusijalla eli minä.

Ehdokkuuteni mittaa Keski-Suomen vaalipiirissä sitä, halutaanko maailmasta tylsä ja tasaisen harmaa vai onko hyvä, että on eri kieliä ja kulttuureja.

On suorastaan liikuttavan herttaista kuulla, miten kaikki tai lähes kaikki ovat olevinaan tavalla tai toisella sukukansojen puolella. Minulta on aina kyselty paljon, mitä sinne kuuluu ja mikä niiden tilanne on ja mitä pitäisi niiden hyväksi tehdä.

Todellakin tiedämme erittäin hyvin, mitä pitäisi tehdä: kouluopetus omalla kielellä ensi tilassa. Se vain on näköjään mahdotonta. 

Poliitikotkin ovat toisinaan kiinnittäneet huomiota sukukansojen tilanteeseen. 

Olen perehtynyt hyvin läheisesti vähemmistökansallisuusasioihin, kielipoliittisiin kysymyksiin sekä koulutuspolitiikkaan. Olessani Suomessa pitempiä aikoja olen vaikuttanut toisinaan lähinnä vihreiden kansainvälisten ja koulutusasioiden elimissä. Vihreässä puolueessa Heidi Hautala ja Anni Sinnemäki olivat hyvin myötämielisiä sille, että Suomi olisi sukukansojen aktiivinen tukija. Muun muassa tämän Heidi Hautalan talousarvioaloitteen vuodelta 2006 tunnistan pitkälti omaksi tekstikseni:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskuntaAloite/Documents/taa_132+2006...

Tällaiset aloitteet ovat nyttemmin osoittautuneet tarpeelliseksi ennakkopuolustukseksi: koko sukukansaohjelma alkuperäisessä muodossaan loppui vuonna 2012.

Vasemmistoliiton lehdissä on ollut hyvä kirjoitus vuonna 2017 alkaneesta Venäjän federaation kielipolitiikan suuntauksesta vähemmistökansojen kannalta. 

http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256519-vain-vasemmisto...

Europarlamentaarikot eivät kauheasti jaksa välittää siitä, että hienosti alkanut projekti saada suomalais-ugrilaisia kieliä kouluopetuksen kieliksi on haudattu: http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239118-euroopan-unioni-ja-venaja-tappavat-suomalais-ugrilaiset-kielet-yhteistuumin

Olisi hauskaa, jos otsikkoni olisi provo, mutta valitettavasti se on karmea totuus.

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Geenitutkimus on osoittanut, että venäläiset on etnisiä suomalaisia jotka puhuvat venäjää

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136349-vena...

Eli niitä sukukansa- ja kieliasioita kannattaa miettiä myös tästä näkökulmasta.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Sukukansoilla, tai edes sukulaisilla ole mitään merkitystä ihmisen elämään . Ellei tietenkin vartavasten hae sitä, mitä harva tehnee.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jotkut ihmiset kuitenkin ajattelevat muutakin kuin omia tulojaan, mikä tietysti on yhä harvinaisempaa, kiitos eriarvoistavan politiikan. Ahaa ai tämän vuoksi ihmiset ajattelee, että poliitikot ajavat vain omia etujaan, koska sellaisten äänestäjät itse ovat samanlaisia.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tietääkö muuten kukaan, onko näissä vaaleissa ehdolla Keski-Suomen lisäksi joissain muissa vaalipiireissä sukukansoista jotain tietäviä? Voisi kehittää äänestyssuosituksia. Miten luonnon monipuolisuutta voisi vaalia uskottavasti, jos siitä ei välitetä edes lähiseudun ihmiskunnan osalta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset