Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Кропоткинский переулок äänestyspaikkani

Ensin ajattelin käyttää ensi kertaa tarjottua kirjeäänestysmahdollisuutta hyväkseni, mutta aika näytti menevän vähän tiukalle. Äänestäjän kun on itse pidettävä huoli siitä, että tilaa materiaalin ajoissa ja lähettää sen ajoissa. En viitsinyt riskeerata. Minulla on hyvin muistissa kuinka 28.2. lähetin ehdokkaan suostumuksen ja vakuutuksen Kirovin kadun postista, joka ainoana toimii kello 22 asti illalla. Silloin jo sanottiin, että ulkomaille meneville minkään luokan kirjeille ei ole mitään takuuta perille menosta missään ajassa. Se kirje onneksi meni perille Jyväskylään...

Lisäksi kun on nähnyt, miten postit hukkaavat hyllyihinsä jatkuvasti mitä tahansa lähetyksiä, katsoin todellakin viisaammaksi mennä itse äänestämään Moskovaan Suomen suurlähetystöön. Venäjällä oleskelevat voivat äänestää monessa paikassa läntisellä Venäjällä. Moskovasta itään äänestysmahdollisuutta ei ole missään. 

Ostin nettilipun perjantaina 17:40 lähtevään junaan. Olin perillä 9:23 ja löysin helposti vanhasta muistista Kropotkinskij -kujan, jolla suurlähetystö sijaitsee. Tarvitsee vain mennä metrolla Kulttuuripuiston asemalle, josta on lyhyt matka käveltävänä. 

Suurlähetystössä oli portin edessä venäläinen vartija, jolle kerroin meneväni äänestämään. Hän tarkasti jo passin. Sitten piti painaa valvomon kelloa ja pääsi portista sisään, jonka jälkeen vielä kaksoisovet aukenivat valvomon tarkan silmälläpidon alaisina. Ulkoa vaatimattoman näköinen suurlähetystö on sisältä todella tyylikäs: moderneja tummia ja tummansinisiä savyjä. Heti aulassa silmää ilahdutti kahvitarjoilu: kahvia, teetä, vettä ja herkullisia sitruunakeksejä. Aulan seinillä oli kaikkien vaalipiirien ehdokaslistat esillä. Totesin olevani listassa.

Multian keskusvaalilautakunnalle lähtee näin ollen terveiset Moskovasta: ainakin yhdet. Samaan aikaan kanssani sisään tuli toinenkin suomalainen ja myöhemmin mennessäni suurlähetystön ohi kuulin virkamiehiltä näyttävän pariskunnan puhuvan suomea: hekin olivat täyttäneet kansalaisvelvollisuutensa. 

Loppuajan Moskovassa kuljin kävelykadulla kunnes keväinen ilma alkoi väsyttää. Menin takaisin Kazanilaiselle asemalle ja ostin paluulipun automaatista. Junani lähti 17:38 ja olin takaisin Izhevskissä sunnuntaina aamupäivällä. Vaikka en nyt käyttänyt kirjeäänestystä, se on todella tervetullut demokratian lisäämiseksi. Ulkomaillahan ei voida laitos- tai kotiäänestystä järjestää: tuskin kukaan Multian keskusvaalilautakunnasta tulisi Izhevskiin hakemaan ääntäni missään olosuhteissa. Kirjeäänestys korvaa tavallaan tämänkin epäkohdan. Siitä pitäisi tiedottaa tehokkaammin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Monissa jo virallisissakin asioissa voi asiakirjoja skannata ja lähettää sähköpostilla Suomeen.

Olen itsekin lähettänyt allekirjoitettuja asiakirjoja Suomeen sähköpostilla, mutta tuosta uudesta äänestysmahdollisuudesta en toki tiedä mitään.

Niin, ja vaikka asiakirjat voi lähettää Venäjältäkin sähköpostilla, kirje Suomesta Venäjälle voi kestää ikuisuuden ja ikuisuuskaan ei aina ole riittävä aika alkuunkaan. Minulla noin neljännes kirjeistä on jäänyt matkalle ja siksi käytän vain sähköisiä lähetyksiä nykyään.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Neljännes kirjeistä katoaa, kuulostaa kyllä aika pahalta :)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jyväskylässä Piraattipuolueen edustajalle sanottiin tuosta ehdokkaan suostumuksesta ja vakuutuksesta vaalipiirilautakunnan toimistossa, että skannattu ei riitä, vaan sen on oltava alkuperäinen paperinen. Minä lähetin toki varmuuden vuoksi heti myös skannatun sähköpostilla siltä varalta että paperinen ei saapuisi koskaan perille. Koska paperinen saapui perille, ei tullut sitten testatuksi, olisiko skannattu hätätapauksessa riittänyt.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Tilasin juuri uuden passin netin kautta pankkitunnuksilla ja sen pitäisi tulla tällä viikolla. Venäjän uusi viisumi pitäisi saada vielä ennen Vappua.

Kumma, ettei noita äänestysasioita voi hoitaa ulkomailta käsin pankkitunnuskirjauksella edes aineiston tilaamiseksi, kun passinkin hankinta onnistuu tietokoneella.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kyllä kumma on, pankkitunnuskirjauksesta ei puhuta mitään: https://kirjeaanestys.vaalit.fi/
Minua ihmetyttää myös tämä kohta:
"Vakuutan myös, että minulla ei ole kotikuntaa Suomessa" Eli tarkoittaako, tämä että vain ne ulkomailla oleskelevat, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa, saavat tilata kirjeäänestyksen? Minulla ainakin on kotikunta ja olen ainoastaan tilapäisesti kakkosasuinpaikassani ulkomailla suomalaisen työnantajan lähettämänä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset