Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Keski-Suomen vaalipiirissä kaikki keikaukset mahdollisia

Keski-Suomen vaalipiiri on mielenkiintoisen tapaus monella tavalla.

Viime eduskuntavaaleissa vihreät pääsi ensi kertaa läpi: Touko Aalto valittiin eduskuntaan. Tätä seurasi vuonna 2017 historiallinen vaalivoitto Jyväskylässä, jossa vihreistä tuli ensi kertaa Suomessa minkään kunnan tai kaupungin suurin puolue. Voittoputki ei ole ollut sittemmin tunnetusti täysin sileä ja nyt onkin suuri arvoitus, onko suosio kaikesta huolimatta säilynyt. Monet ennusteet lupaavat hyvää: vihreät säilyttänee paikkansa ja kenties kaksi paikkaa on lähempänä todennäköisyyttä etukäteen arivoiden kuin se, että vihreät menettäisivät paikkansa. 

Viime eduskuntavaaleissa Vasemmistoliitto menetti pitkästä aikaa paikkansa täpärästi. Mikäli puolueen yleinen suosio ja vakaa noste mitään ennustaa, vasemmisto lunastanee paikkansa nyt takaisin.

Perussuomalaisten ääniharava ja keulamannekiini on saanut näiden vaalien kamppanjoinnissa kyseenalaista mainetta (ja ansaitematonta ilmaista mainosta) jos mahdollista entistäkin erikoisemmilla mainoksilla autossaan. Perussuomalaiset on lisäksi hajonnut puolue, jonka entisistä ehdokkaista osa on nyt Sinisen tulevaisuuden riveissä ehdokkaana. Nyt luvataan jopa uutta nousua persuille, mutta itse en jaksa enkä halua uskoa, että lievästi sanottuna erikoinen vuoristoratataival jakautumisineen päättyisi kuitenkaan kovinkaan mairittelevaan lopputulokseen.

Keski-Suomi on vahvasti Keskustan aluetta. Vaikka Keskustan suosio on romahtanut tällä hallituskaudella ymmärrettävästi ja oikeutetusti hyvin dramaattisesti eikä pohjaa näy, pari ehdokasta aina pääsee läpi: niin vankat perinteet puolueella on pienemmissä kunnissa. Viime vaaleissa Keskusta sai täpärästi peräti neljä ehdokasta läpi.

SDP on valtakunnallisesti suosittu juuri ennen vaaleja, mutta Keski-Suomessa puolueelta ovat pois viime vaalien äänkuninkaat, joten puolue jäänee siksi kahteen ehdokkaaseen. Kokoomus ei koskaan ole saanut jalansijaa Keski-Suomessa ja on vaikea kuvitella, että se juuri yhtä paikkaa parempaan suoritukseen näissäkään vaaleissa yltäisi: puolue ei ole valtakunnallisestikaan nousussa. Sen kampanjaa leimaavat tökeröt mainoslauseet ja tunnettu rahalla saa ja hevosella pääsee -asenne, joka ei kuitenkaan kanna ilman sisältöä.

Näissä vaaleissa on myös paljon puolueita, jotka yrittävät ensi kertaa päästä eduskuntaan. Koska tekstini johdannoksi tarkoitettu osuus venyi omaksi blogikseen, jatkan huomenna siitä varsinaisesta asiasta.

Vaalitulos näyttää siis Keski-Suomessa paikkojen osalta mielestäni tällaiselta:

Vihreät 2

SDP 2

Keskusta 2

Piraattipuolue 1

Vasemmistoliitto 1 

Kokoomus 1

Persut 1

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Oi oi unohdit kokonaan Nukkuvat ja #154:n laskuistasi! ;-)

www.petrihirvimaki.com

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

En povaa heille niin suurta kannatuksen nousua, että äänikynnyksen ylittäisivät.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

En usko tuohon. Näin se menee:
Sdp 3
Kepu 2
PS 2
Kok 1
Vihr 1
Vas 1

Läpimeno vaatii n. 11000 äänimäärän listalle. Tätä piraatit ei kokoa.

Nimet:
Sdp Mäkinen, Ruoppila, Hämäläinen
Kepu Kalmari, Neittaanmäki
PS Hakkarainen, Kankaaniemi
Kok Wallinheimo
Vihr Aalto
Vas Tiainen

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

En usko, että tuntemattomat demarit saa koottua tarpeeksi ääniä kolmea paikkaa varten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset