Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Multian jännittävä tilanne!

Multialta oli viime vaaleissa ehdokkaina itsenäisyyspuolueen Tuomo Lehtinen, perussuomalaisten Marita Salenius ja keskustan Pertti Lehtomäki. 

Nyt tilanne on lähes sama: Jälleen ehdokkaana on keskustan Pertti Lehtomäki. Myös Marita Salenius on ehdokkaana jälleen, mutta puolue on hyvin tunnetuista syistä nyt Sininen tulevaisuus.

Lisäksi olen itse ehdokkaana ja edustan Piraattipuoluetta. Ehdokkaita on siis jälleen kolme, mikä on pienehkölle kunnalle kohtuullinen määrä. Paikkakuntauskollisuuden lisäksi multialaisilla äänestäjillä on siis valittavinaan kolme hyvin erilaista ehdokasta erilaisista puolueista.

Suur-Keuruu teki tälläkin kertaa kaikista alueensa ehdokkaista yhteismitalliset haastattelut. Tämä on yksi helppo tapa vertailla ehdokkaita: toimittaja on tivannut kaikilta ehdokkailta samalla tavalla vaaliteemat ja taustat. Muutoinhan vaalikampanjamme ovat kovin erilaiset ja tapahtuvat hyvin erilaisissa olosuhteissa.

Vuoden 2015 vaalien jälkeen ihmettelin blogissani täällä Marita Saleniuksen vaatimatonta äänisaalista, koska hän teki hienon kampanjan.

http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193787-vaalitulos-mult...

Nyt ihmettelemisen aihetta on jos mahdollista vielä enemmän: Sininen tulevaisuus rämpii noin yhden prosentin kannatuslukemissa, vaikka sen ehdokkaina ovat pätevimmät entiset perussuomalaiset. Sininen tulevaisuus taitaa ollakin perussuomalaisista pudonnut järki, jota ilman populistit toki tulevat keskenänsä toimeen vain entistä paremmin.

Saleniuksen vaaliteemana on mm. toimiva ja turvallinen yhteiskunta. Maatalousyrittäjänä hän kantaa huolta luonnollisesti maataloudesta ja sen parissa työtä tekevistä. Nuoret kuulemma velkaantuvat helposti aloittaessaan yrittäjän taivaltaan. Ratkaisuna Salenius esittää vain tukien uudelleen järjestelyjä. Minusta on merkillistä miksi hän ei näe sekä toimivan yhteiskunnan että maatalousyrittäjien taloudellisen ahdingon pelastajana perustuloa minkäänlaisena vaihtoehtona: perustulo nimenomaan toisi juuri kaikille väliinputoajille, myös maanviljelijöille sen perusturvan, mikä muuten voi jäädä saamatta byrokraattisista syistä! Saleniuksen haastattelu on julkaistu Suur-Keuruussa 28.3. sivulla 10.

Lehtomäki on myös yrittäjä ja hän kantaa huolta Keski-Suomen reuna-alueista. Haastattelu on julkaistu Suur-Keuruussa 28.3. sivulla 9. Hänen teemanaan on paitsi oma metsäala ja yrittäjyys myös lapsiperheiden ja vanhusten asiat. Hän edustaa näkemyksissään metsähakkuista tyypillistä keskustalaista perinteistä näkemystä, jonka mukaan metsiä pitää hakata ja hakata, koska metsät ovat talouden kivijalka. Hän toteaa toisaalta hiilinielujen tärkeyden, mutta vähättelee pohjoisten havumetsien merkitystä sysäämällä vastuun lähinnä isojen teollisuumaiden päästöille. Lisäksi hän ei näytä maininneen mitään muita metsäarvoja taloudellisten ja ilmastonsuojelullisten lisäksi: luontotyyppien ja lajien uhanalaisuus ym. Olisi ollut kiintoisaa kuulla asiantuntijalta, mistä milloin ja miten voi tai ei voi hakata. Hän kannattaa aktiivimallia perustelematta tätä näkemystä juurikaan.

Haastatteluni julkaistiin Suur-Keuruussa 25.3. sivulla 10. Koska kannatan voimakkaasti perustuloa ja vastustan jyrkästi aktiivimalleja, olen todella hyvä tasapainottava vaihtoehto edellä mainituille ehdokkaille. Lisäksi kahdelta muulta näyttää puuttuvan laaja kansainvälinen kokemus ja näkökulma: paikallisten erityiselinkeinojen asiantuntijoina he toki ovat hyviä. Eduskunta käsittelee kuitenkin paljon myös kansainvälisiä asioita ja ulkopolitiikkaa: ei maakunnan asioidenkaan hoidossa monipuolinen laaja näkemys olisi haitaksi.

 

Viime kerralla Multialla äänestysprosentti oli 69,9 eli 499 ihmistä ei äänestänyt ketään. Pelkästään Multian nukkuvien äänet olisivat nostaneet Lehtomäen tuolloin varasijan tuntumaan (1874 + 499 = 2373) ja Keuruun nukkuvien äänet hänet kirkkaasti läpi. Näin ulkomaita nähtynä tämä passiivisuus kyllä jaksaa minua tympiä.

Jos Suomessa tuntuu siltä, että ei voi vaikuttaa politiikkaan ja äänestäminen ei kannata, voisi miettiä vähän miltä tuntuu vaikka Kiinassa, Venäjällä tai Venezuelassa. Näissäkin maissa ihmiset yrittävät!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MaritaSalenius kuva
Marita Salenius

Hei vaan Esa-Jussi. Näin kirjoituksesi vasta nyt. Lehtihaastattelu, johon viittaat on myös toimittajan valinta. Voin vakuuttaa, että pitkä keskustelumme sivusi kaikkia mahdollisia asioita Natosta hiilinieluihin ja Kiinan mahdista Brexittiin. Mutta en sitten viitsinyt suuremmin puuttua varsinaisen lehtijutun sisältöön, koska siinä oli kuitenkin ne näkemykseni, niistä asioista, jotka toimittaja oli poiminut.
Maataloutta ei pyöritetä millään perustulolla, vaan selkeällä yrittämisellä ja siitä saatavalla tulolla. Painotin varsin selkeästi, että ratkaisu on investointitukien saaminen myös pinemmille maatalousyrityksille. Nyt näin ei ole, sillä investointitukien ja- avustusten saannin edellytys on määrätyt eläinmäärät, joiden alle menevät investoinnit eivät näitä tukia saa. Eläinmäärät on sitten todella suuret ja ne selkeästi rajaavat ns. perheviljelmäkoon maatalousyritykset näiden tukien ulkopuolelle. Joten varmasti jokaisen meidän tämän alueen haastatellun ehdokkaan tekstissä oli yksioikoisuuksia, eikä välttämättä antanut kokonaisvaltaista kuvaa ehdokkaasta. Jos haastattelukeskustelu on lähes kaksi tuntinen, niin voi hyvin kuvitella, että toimittaja lyhentää. Mutta mukavaa kevättä ja näillä resursseilla mennään :)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Oikeastaan tuollainen tukisysteemin yksinkertaistaminen eli esimerkiksi investitointitukien saaminen myös perheviljemäkoon yrityksille on perustuloajattelun mukaista: kaikilla yrityksillä pitää olla oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen pohja ja edellytykset, joilta lähteä yrittämään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset