Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kannabisvaalit

Vanha ystäväni ja tärkeässä virassa oleva udmurttilaisen älymystön edustaja lähti laskeutumaan kanssani  kyläpaikasta kerrostalon portaita alaspäin. Hänen jalkansa olivat halvaantuneet ja hervottomat, jalkaterät vääntyneet sisäänpäin. Eihän siitä mitään tullut: en voinut tietää, että hänen jalkansa eivät toimi lainkaan ja että hän ei sitä itse tajua. Niinpä hän lensi portaiden keskitasanteelta seuraavan kerroksen tasanteelle pää edellä ja jäi siihen makaamaan.

Kuten jokainen jo tässä vaiheessa arvaa, kyseessä oli ihan tavallinen alkoholimyrkytys. Tässä vain oli hämäävää se, että se vaikutti tällä henkilöllä raajojen motoriikkaan niin voimakkaasti. Hän oli täysin keskustelukykyinen ja pystyi määrätietoisesti nousemaan ylös vuoteelta, jonne hänet oli ohjattu lepäämään ja kehotettu jäämään sinne yöksi. Hänen oli pakko päästä liikkeelle.

En tässä lähde luettelemaan, mitä kaikkea pahaa alkoholin suur- ja ongelmakäyttö aiheuttaa: listahan olisi loputon. Sen oireina on murhia ja itsemurhia. Alkoholin ongelmanauttijan on tietyssä humalan vaiheessa aivan pakko laittaa musiikki aivan täysille, seuraavassa vaiheessa hän taas vaatii täydellistä hiljaisuutta. Vesi ja itsetuhoisuus kiehtoo juojaa. Eräiden on humalassa aivan välttämätön pakko lähteä autolla kaahaamaan.

Alkoholia tuhoisampaa huumetta ei ole. Tästäkään huolimatta sitä ei voida kieltää, vaikka onhan sitä kokeiltu: 1. Hallittu kohtuukäyttö ei ole haitallista, päinvastoin jopa terveellistä erityisesti ikääntyville. 2. Alkoholia voi valmistaa helposti itse ja sitä syntyy suorastaan itsestään.

Mitä sitten on tehtävissä alkoholin liikakäytön tuhovoiman hillitsemiseksi? Täällä Venäjällä näkyy monet asiat hyvin selvästi:

1. ALKOHOLIPOLITIIKKA EI SAA POUKKOILLA NOPEASTI SINNE TÄNNE: Gorbatshovin kuivan kauden jälkeen votka tuli lähes ilmaiseksi ja sitä valutettiin jokaisessa pienessä myyntipaikassa muovilaseihin ilman mitään rajoituksia. On päivänselvää, mitä tästä seuraa.

2. HINTA- JA MYYNTIRAJOITUKSET TOIMIVAT VAIN TIETTYYN RAJAAN ASTI: Vuonna 2009 Venäjällä juotiin vuosittain 15 litraa puhdasta alkoholia henkeä kohti. Vuonna 2016 määrä oli enää 10 litraa puhdasta alkoholia Rospotrebnadzorin mukaan. Viraston mielestä alkoholinkulutuksen vähentymisestä voi kiittää tiukentuneita alkoholilakeja. Venäjällä on muun muassa rajoitettu alkoholin mainontaa ja myyntiä sekä asetettu alkoholille minimihintoja. Täällä on nyt samat rajoitukset kuin Suomessakin eli yöllä alkoholia ei saa kaupoista.

3. VOISI TUTKIA JA YRITTÄÄ YMMÄRTÄÄ, MIKSI NUORET JUOVAT ALKOHOLIA VÄHEMMÄN KUIN ENNEN. Tämä koskee myös Venäjää havaintojeni mukaan. Tähän mennessä on esitetty lähinnä vain valistuneita arvauksia: https://yle.fi/uutiset/3-9578932

4. OIKEA TIETO vie aina aineelta kuin aineelta liian hohdon ja toisaalta liian kielletyn ja vaarallisen hedelmän (mikä myös houkuttelee kokeilemaan ja käyttämään) maun. On tärkeää, että mitään huumetta eikä mitään muutakaan ainetta demonisoida perusteettomasti eikä ylistetä perusteettomasti: kyse on pitkälti käyttötavasta ja yksilöllisistä taipumuksista. 

5. RUOKAILU. Alkoholia nautitaan luonnollisesti ruokailujen lomassa tai kanssa eri tavoin. Alkoholi kiihdyttää ruokahalua. On aivan pöyristyttävän sairasta, jos jostain paikasta saa alkoholia mutta ei ruokaa. Tällainen paikka ei ole ravintola vaan alkoholimyymälä. Sellaisia emme tarvitse eikä niitä sivistyneessä maailmassa olekaan, Suomessa on ollut. Moni ottaa mielellään aperitiiviksi muutaman. Sitten kun on syöty hyvin alkoholi ei enää maistukaan eikä sen pidäkään maistua.  Jotkut juovat jotain ruoan kanssa, toiset ruoan jälkeen. 

 

Nyt pääsemme vihdoin kannabikseen, josta yritetään vääntää jonkinlaista pääaihetta näihin eduskuntavaaleihin. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nama-eduskuntavaaliehdokkaat-antaisivat-kannabiksen-karyta-vapaasti-on-jokaisen-yksilon-oma-asia-mita-kehoonsa-tunkee/7333544#gs.2fhc6c

Kannabiksen käyttö ei aiheuta sellaista hirveää epäsosiaalista käytöstä mitä alkoholin liikakäyttö. Piraattipuolueen ohjelma perustuu näiltäkin osin tieteen antamaan näyttöön. Todettakoon se myös tässä, että en henkilökohtaisestikaan näe mitään syytä sille, että yhteiskunnallisilta vaikutuksiltaan mitättömän huumeen käyttö olisi laitonta samaan aikaan kuin valtavia yhteiskunnallisia ja sosiaalisia ongelmia sekä kuluja aiheuttavan huumeen (alkoholin) käyttö on laillista. 

Se että jostakin ei tule rangaista ei tarkoita sitä, että sitä olisi pakko tehdä. Itse en aio kokeilla kannabista: se kuulemma aiheuttaa runsaita mielleyhtymiä, joita minulla muutenkin on ihan rasitteeksi asti. 

Soisin, että näistä vaaleista ei tulisi kannabisvaaleja, vaan huumevaalit, joissa mietitään, miten ehkäistä ja vähentää huumeiden käytöstä johtuvia sivullisiin kohdistuvia vaaroja sekä yhteiskunnallisia haittoja sekä  vähentää huumeiden haittoja käyttäjien terveydelle.

 

Ystäväni otti varovasti yhteyttä muutaman päivän kuluttua ja kysyi, mitä on tapahtunut, kun hän ei muista kyseisestä päivästä mitään, mutta kylkiluut ovat kipeät ja mustelmilla. Hän pelkäsi tapelleensa jonkun kanssa. Kerroin hänelle, että et todellakaan tapellut, olit hyvin ystävällinen ja tunteellinen. Sinä vain lensit portaat alas ja luulin, että kuolit.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Jukka Ryhänen

Kannabis ei ole teemana näissä vaaleissa koska siihen suhtaudutaan hyvin kielteisesti niiden ehdokkaiden keskuudessa joilla on edellytyksiä tulla valituiksi.

Kaikista ehdolla olevista (parituhatta) melko pieni vähemmistö (n. 10 %) laillistaisi kannabiksen. Tässä 10 % porukassa ei puolestaan ole kovinkaan montaa joilla on mitään mahdollisuutta tulla valituksi. Ylivoimaisesti suurin yksittäinen ryhmä ovat piraatit.

Koska nuoria on jo nykyään paljon ehdolla on helppo ennustaa että kannabis ei tule vapautumaan Suomessa pitkään aikaan.

Asiaa ei nähdä tärkeäksi.

Kannabista pidetään kansanedustajaehdokkaiden lisäksi suuren yleisön keskuudessa ei-toivottuna näkymänä ja ilmiönä suomalaisessa katukuvassa ja elämänmenossa. Ihmiset eivät halua huumeveikkoja ja -asuntoja naapuriinsa ja lähellensä monine ongelmineen ja lieveilmiöineen.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"Ihmiset eivät halua huumeveikkoja ja -asuntoja naapuriinsa ja lähellensä monine ongelmineen ja lieveilmiöineen."
Aika harva pitää kannabiksenkäyttäjiä minään huumeveikkoina, kertoo vain miten ajasta jäljessä sinä olet. Sinunkin taloyhtiössä (jos sellaisessa asut), on varmasti monta joita tervehdit päivittäin, jotka silloin tällöin iltaisin laittaakin sätkän palamaan, eivät vaan viitsi sinulle siitä mainita.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Laillistaminen ei lisää käyttöä.

Sinä et edes tunnista kuka on käyttänyt kannabista, en minäkään, se ei näy katukuvassa. Eräs alkoholistiystäväni ihmetteli tätä suoraan, hänellä kun tapana myös pössytellä. En todellakaan tiedä, milloin hän on pössytellyt, koska se ei aiheuta ikäviä käytösmuutoksia.

Minä en halua juoppoja naapuriini enkä lähelleni.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Ei se nyt vielä seuraavalla hallituskaudella tule laillistumaan, eikä varmaan sitä seuraavallakaan, mutta mitä enemmän aika kuluu, sitä todennäköisemmäksi se tulee. Ei tässä enää loputtoman kauaa tule kulumaan. Hölmöläisten tietämättömyys ja väärät uskomukset hallitsevat vielä suurta osaa keskustelua, mutta siitä ei pääse mihinkään, että mitä enemmän puhutaan totta ja faktoja, ja mitä vähemmän valheita ja propagandaa, sitä enemmän asenteet muuttuvat sallivammiksi, ja sen myötä tuo "kriittinen piste" lähenee. Samaa tapahtuu myös sukupolven vaihdoksen myötä. Totuus ja faktat ovat kuitenkin kirkkaasti ja selvästi laillistamisen puolella, ja nuoremmille ei ole enää onnistuttu syöttämään vanhoja valheita asiasta samalla tehokkuudella.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Harhaanjohtaja iski taas. Onko noille väitteille jotain lähdettä, muu kuin oma mielikuvituksesi?

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Kaksoisstandardien käyttö on mielenkiintoista toden totta.

On kovin merkillistä, että alkoholin myyntirajojen poistamista ja saannin helpottamista myös iltaisin perustellaan seuravasti (lainaus Mäkipelto/liberaalipuolue)
"Koska Suomessa on käynnissä alkoholikulutuksen laskun pitkä trendi ja juomatapojen selvä järkevöityminen. Humaltuminen ei enää ole ainoa juomisen tavoite, päihtymys ei enää ole hyväksyttävä peruste huonolle käytökselle ja osaamme arvostaa viiniä osana ateriaa sekä nauttia käsityönä valmistettujen oluiden laajoista makumaailmoista."

Merkillistä. Ei sanaakaan runsaasti käyttävien, nuorena aloittaneiden kohonneesta psykoosiriskistä. Tämä on aivan varmasti tiedossa, mutta se ohitetaan tylysti, eikä edes alkoholisaarnajat puutu tähän epäkohtaan.
"Psykoosiriski" on este kannabiksen laillisuudelle, mutta alkoholin kohdalla sitä ei edes noteerata ongelmaksi.

Jukka Ryhäselle "Asiaa ei nähdä tärkeäksi. "
Laillinen kannabis toisi valtiolle tuloja 1 miljardin hallituskaudessa.
Mitä tärkeää sillä sitten saisi..

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ainakin media on ottanut sen aiheekseen ja tehnyt siitä erikseen yksityiskohtaisen analyysin:
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nama-eduskunta...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Onhan tämä ollut viidet vaalit ainakin aina mitä on ehdokkailta tentattu, harmittavan hitaasti asenteet muuttuu, jopa nuorempien ehdokkaiden kohdalla.
Sitten tulee näitä ylläreitä.
https://akaanseutu.fi/2019/03/25/kannabis-on-laill...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kepulainen yllätti, hyvä niin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Harmi että meillä on sellaisia poliitikkoja jotka edelleen uskovat porttiteoriaan. He eivät tee päätöksiä faktojen pohjalta, tunteet vie voiton ja mututuntuma.

Myrkyllinen hopeavesi on jees ja myrkytön kannabis ei..

https://www.talouselama.fi/uutiset/anna-maja-henri...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Vaffat perustelut, porttiteoriaa ja höpöä.
"No loppuuko kannabiksen käyttö kieltämällä?
”No se on kriminalisoitu, enkä ole sillä kannalla, että se pitäisi dekriminalisoida. - - Kannabiksen käyttö on ensimmäinen askel siihen, että rupeaa myös käyttämään vahvempia huumeita.”
Eli jätät markkinat mieluummin rikollisille?
”Hah hah. Olen erittäin huolissani siitä, että huumeiden käyttö on lisääntynyt tässä maassa. Se pitää ottaa vakavasti. Ja se tie eteenpäin ei nyt ole se, että dekriminalisoidaan, vaan että autetaan niitä ihmisiä, jotka ovat joutuneet huumeista riippuvaisiksi, tehdään paremmin ennaltaehkäisevää työtä, yritetään saada niitä kiinni, jotka näitä aineita jakavat. Nehän ovat ne suuret rikolliset, jotka ovat siinä ketjun alussa. Sen takia tarvitaan paljon kansainvälistä yhteistyötä, sen takia tarvitaan valtavasti töitä ylipäänsä, jotta tämä ei leviäisi. Ja on huolestuttavia piirteitä jo suomalaisessa yhteiskunnassa tässä asiassa.”
Eli kriminalisointi ei tepsi?
”Eihän se tepsi sillä tavalla.”
Et siis usko kriminalisointiin etkä laillistamiseen. Mihin sitten uskot?
”Luulen, että haluat nyt ymmärtää minua väärin.”

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset