Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Hakkuu- ja lihauskovaiset

Olen koko ikäni harrastanut keräilyä. Heinolan kirkonkylässä synnyintaloani ympäröivässä metsässä mustikat olivat helpoimmin ja varmimmin saatavia luonnon aarteita. Mäntymetsäisellä harjulla kasvoi aina mustikoita. Muistan kuinka siinä oli lapsena tuore mäntymetsä ja mustikoita oli runsaasti. Metsää harvennettiin ties kuinka monta kertaa: mustikoiden määrä toisinaan väheni, mutta palautui aina paikoitellen kohtuulliseksi.

Sitten viimein pari vuotta sitten metsä hakattiin aukioksi: vain siemenpuut jätettiin. Mustikat hävisivät lopullisesti. Nyt alue kasvaa kauheaa pöheikköä: lähinnä heinää ja läpitunkematonta mäntytaimikkoa. Tämä on luonnon yksi arvo: saada arvokkaita luonnontuotteita ilmaiseksi. Toinen ajankohtainen on pohjoisten havumetsien toiminta hiilinieluina.

Metsiä hakataan yhä enemmän ja enemmän. Samaan aikaan Keskusta valehtelee mm. Sipilän ja keskisuomalaisen Anne Kalmarin johdolla, että metsien käyttöä ei meinata hyväksyä tai että on tahoja ja puolueita, jotka haluaisivat lopettaa hakkuut kokonaan! Ylipäänsä keskustelu siitä voiko metsiä hakata nykyistä enemmän vai vähemmän, on mennyt pahasti raiteiltaan, mitä kuvaa Keskustan valehtelu.

 

"Metsäpolitiikassa on Kalmarin mielestä tärkeää tehdä työtä sen eteen, että metsien käyttö ylipäätään hyväksyttäisiin."

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/kalmari-maataloustukia-tulee-ohjatalisaarvon-tuottamiseen-ei-naennaisviljelyyn-6.3.236481.d3f99dd49d

"Usein tun­tuu, et­tä par­hai­ten met­sän­hoi­dos­ta tie­tä­vät ne, jot­ka ei­vät edes met­sis­sä käy."  

"Luontomme tykkää kun sitä hoidetaan ja käytetään kestävästi - emmehän siis museoi maaseutua vaan teemme työtä sen hyvän tulevaisuuden takaamiseksi!"  https://www.annekalmari.fi/l/tiedote-luonto-tykkaa-kun-sita-kaytetaan/

 

Mustikan peittävyys on puolet siitä, mitä se oli 1950-luvulla.  

Aluskasvustoa täytyy säästää. Varjostavaa puustoa voi poistaa, mutta avohakkuu tuhoaa mustikkakasvustot. Mustikka ei kasva aukioilla. Mustikka ei ainakaan tykkää siitä,  että metsä hakataan. Entä muut lajit ja monet luontotyypit, joita ei tavallinen ihminen huomaa edes niin kaivata kuin mustikoita? 

Tämä muistuttaa toista harhaista nykykeskustelua: "lihansyönti on kiellettyä" kun samaan aikaan sen syönti lisääntyy räjähdysmäisesti... 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jokainen joka on kerännyt mustikoita tietää, että ne hyvät mustikkapaikat ovat kultaakin kalliimpia: mustikan kerääminen on hidasta (tai vaihtoehtoisesti nopeampaa ja äärettömän roskaista). Kyse on hyvistä mustikkapaikoista. Mustikoita ei koskaan saada kerättyä kaikkia, koska huonommista paikoista, joita on lähes joka metsä, niiden kerääminen on loputtoman hidasta. Tuo mätänemisretoriikka ei ole minusta kauhean relevantti näiltä osin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei mätäne. ”Miljoonat mätänevät metsiin”, kuten sanonnat yleensä on ihan soopaa. Kyllä mustikalla on luonnossa ottajia, vaikkei ihminen niitä keräisi ainuttakaan.

Käyttäjän antsu1 kuva
Antero Metso

1950-luku, lähes 70 vuotta sitten, oli varmasti onnellista aikaa mustikalle. Mietihän mustikan tilannetta kaskiviljelyn aikaan, kun kokonaisia metsiä kaadettiin ja poltettiin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaskiviljely#/media/...

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Riippuu siitä, millä perusteilla kaskettavat metsät valittiin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ja kyse on myös siitä, missä ne mustikat kasvaa. Jos niitä pitää lähteä hakemaan ajamalla autolla kymmeniä kilometrejä eräimaihin, ei se ole hauskaa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Blogisti ostaa metsää oman metsälön niin on sitten isäntä sille. Kun tallaa toisen omistamissa talousmetsissä on päätehakkuut tehtävä ettei puista tule hiilinielun sijasta hiilipäästölähteitä ja tiliäkin on tehtävä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...on päätehakkuut tehtävä...".
Eikös Osaran aukeista ole jo päästy eteenpäin. Kyllä metsästä puuta muutenkin saa kuin avohakkaamalla. Toivottavasti kommentin kirjoittaja ei tarkoita päätehakkuulla vain avohakkuuta. Ei varmaankaan, vaikka kommentin sävy siihen viittaakin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Mieluiten tallaisin yleisissä metsissä ja luonnonsuojelualueilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset