Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kirjeäänestys

Tänään juuri tunti sitten sain tietää merkittävästä uudennoksesta vaalisysteemiin: näin ylipäänsä ensi kertaa elämässäni sanan kirjeäänestys suurten vaalien yhteydessä. Postilaatikkooni Suomessa oli tullut ilmoitus äänioikeudesta ja siinä tämä minua koskeva asia oli mainittu.

Ei niin kuin ole voitu uutisoida asiasta aikaisemmin? Vastikään oli joku nettikeskustelu, jossa taas pohdittiin sitä, että nettiäänestämistä voisi kokeilla ulkomailla asuvilla jos niilläkään. Kukaan ei tiennyt mitään kirjeäänestyksestä.

No ei toki myöhässä olla. En vielä ollut hankkinut junalippuja Moskovaan käydäkseni ennakkoäänestämässä. Taidan kokeilla tätä mahdollisuutta. Tosin viimeksi, kun lähetin suostumuksen ehdokkaaksi postitse, minulle sanottiin, että ylipäänsä postin kulkua perille ulkomaille ei taata: asiakkaalla ei ole valitusoikeutta mikäli posti ei tule perille. Tähän asti on aina tullut.

https://vaalit.fi/kirjeaanestys

Onko tämä merkittävä parannus ulkomailla oleskelevien äänestysongelmaan vai onko tässä menettelyssä ongelmia nähtävissä? Miksi tätä ei aikaisemmin ole kokeiltu vai onko, jos se kerran niin helppoa on.

Joka tapauksessa kotimaassa kököttävät voisivat puolestaan ymmärtää, kuinka luvattoman helppoa heidän on äänestää ja lakata keksimästä tekosyitä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

No ei kirjeäänestyskään ihan helppoa ole: se vaatii materiaalin tilaamista ajoissa postiosoitteeseen ulkomaille sekä esim. kahden todistajan läsnäoloa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tästä aiheesta tuli minulle mieleen, että onko YLE Areenassa olevia politiikan tenttejä mahdollista katsella? Voisitko testata, että näetkö ylipäätään politiikan vaalitenttejä?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kirjeäänestysmahdollisuus tuli mullekin yllätyksenä.

Tilasin äänestysmateriaalin. Hyvä uudistus. Säästyy aikaa ja tupakkaa, kun ei tarvi lähteä. autoilemaan äänestyspisteeseen. Vois muuten kuvtella, että pankkitunnuksilla vois äänestyksen tehdä myös netissä, mutta toimiihan tuo noinkin.

YLE n Areena näkyy 2018 alkaen myös ulkomailla ( EU säädösten mukaan ), kirjaudut tunnareilla, ja osoitetietojen mukaan käyttö sitten onnistuu, mutta vain ja ainaoastaan jos osoite on Suomessa. Jos kuitenkin asut ulkomailla, ja olet suomalainen, niin ET näe Areenaa. Voi toki olla, että nuo poliittiset ohjelmat näkyvät, eivätkä ole GEO blokattuja. Pitänee tutkailla. Samanlaista kontrollisysteemiä ei esim. SVT käytä.

Toinen merkillisyys: Netpostiin käyttäjätunnusten luominen edellyttää suomalaisen puhelinnumeron. Pankkitunnuksilla ei tietenkään voi kirjautua.

Joo, mutta jos asut ulkomailla, niin pitääkö siis avata erikseen suomalainen puhelinliittymä ? Tätä aiheeseen liittyvää kysymystäkään et pääse edes lähettämään postin palvelusivujen kautta, vaan postiin pitäisi ohjeen mukaan soittaa. Maksulliseen numeroon.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Netissä olisi kiva äänestää kyllä, mutta asiantuntijat sanoo, että se on altis väärennöksille ja virheille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset