Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Ylen vaalikoneesta: tekstarisähläystä ja sekakielistä keskustelua

 

Täytin Ylen vaalikoneen tänään loppuun asti. Tämä taisikin olla viimeinen suurista vaalikoneista. Ylen vaalikoneessa on monia piirteitä, joilla se eroaa edukseen muista vaalikoneista, erityisesti väittämien osalta. Vaalikone aukeaa yleisölle ensi viikolla.

Erikoinen on myös sisäänkirjautuminen, johon tarvitaan joka kerta uusi tekstarina suomalaiseen liittymään lähetettävä tunnusnumero. Onko tämä nyt vähän liioittelua? 

Harva ehdokas oleskelee ulkomailla, joten asiaa ei liene mietitty ulkomailla oleskelevien kannalta. Itse en voi toistaiseksi pitää suomalaista liittymää jatkuvasti täällä auki.

Ratkaisuna käytin kaverin kännykkänumeroa Suomessa: hän välitti tekstarina tunnukset reaaliajassa minun udmurtialaiseen numerooni. Kävihän se niinkin.

 

Toinen outo asia on tarjottu perustelumahdollisuus myös ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Ajattelin ensin, että joutessani kirjoitan ainakin jotain muillakin kielillä. Kun sitten suomeksi kaiken kirjoitettuani ajattelin ryhtyä toimeen muilla kielillä, töksähti todella kovaa: kysymyksethän ovat vain suomeksi. Tämähän on aivan luonnotonta: yleensä vastataan sillä kielellä, millä kysymyskin on esitetty.

 

En siis todellakaan aio perustella mitään muilla kielillä. Me ehdokkaat tai ainakin monet meistä teemme kaikkemme päästäksemme eduskuntaan. Ei liene liikaa vaadittu, että Yle näkisi edes sen verran vaivaa, että laatisi väittämät muilla kielilä, jos kerrran kehottaa ehdokkaita vastaamaan muilla(kin) kielillä. 

 

Toiseksi äänestäjäkin voisi olla vähemmän laiska: jos hän ei ymmärrä suomea, hän voi työntää vastauksen leikkaa  ja liimaa -systeemillä google translaattoriin ja saanee siitä jotain tolkkua, vaikka se tuottaakin ainakin venäjäksi aivan ala-arvoista moskaa. Tällaisia  tilanteita varten nämä mekaaniset surkeat konekääntäjät ovat olemassa. On siis aivan käsittämätöntä, mitä varten tuolla Ylen vaalikoneessa on tuo perustelumahdollisuus tarjottu ruotsiksi, englanniksi, ja venäjäksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Jussi Rautio

Kunnollisen kaksivaiheisen sisäänkirjautumisen aiheuttama vaiva näinä hybridivaikuttamisen kulta-aikoina ei ole millään lailla ”liioittelua”.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ehkä niin, mutta ei sitä näissä vaaleissa muissa vaalikoneissa ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset