Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Näin politiikkaa etäännytetään sinusta III: Kollektiivinen mielipide

Kymmenisen vuotta sitten erään puolueen eräässä valtakunnallisessa yhdistyksessä törmäsin ilmiöön, joka sinänsä oli toki tuttu jo aikaisemmiltakin ajoilta. Kyse on yrityksistä rajoittaa mielipiteenvapautta demokraattisten päätösten varjolla.

 Yhdistyksen aktiivi, joka ei ollut edes sen puheenjohtaja, moitti kokouksessa erään käytännön suhteen vähemmistöön jääneitä ihmisiä änkyröiksi, koska nämä olivat kehdanneet ilmaista oman mielipiteensä toistuvasti. Lisäksi hän kehotti kyseisiä änkyröitä perustamaan oman yhdistyksen, jos ovat eri mieltä. 

Tämä on juuri esimerkki siitä, miten ei saa eikä kannata toimia. Millään yhdistyksellä ei ole lupa rajoittaa mielipiteen vapautta (eikä varsinkaan kellään yksityisellä henkilöllä ryhmän päätöksiin vedoten). Demokraattinen päätös ei tarkoita, että vähemmistöön jääneiden olisi muutettava mielipidettään: heidän on vain toimittava ryhmässä ja ryhmän tehtäviä suorittaessaan enemmistön päätöksen mukaan, jos kyse on jostain konkreettisesta. Muuten heillä on edelleen täysi oikeus ja velvollisuus henkilökohtaisiin näkemyksiinsä.

Tällaiset ilmiöt ovat omiaan vieraannuttamaan osaa ihmisistä politiikasta: he kun uskovat, että kaikesta pitää olla jonkun puolueen ajatusten kanssa samaa mieltä ennen kuin voi osallistua poliittiseen toimintaan, että heidän kantansa maailman asioihin pitäisi olla sama kuin jonkun puolueen ohjelma. Hyvin tätä lähes jokaisen tunnollisen ihmisen siis keinotekoisesti luotua ongelmaa kuvaa esimerkiksi Janne Saarikivi:

https://www.apu.fi/artikkelit/itsekkyyden-ruumiinavaus

Tällaisten yliherkkien pitäisi hiukan miettiä, millaisia vastarannankiiskiä puoluepolitiikassa todellisuudessa on mukana. Kuinka paljon pitää venyttää puoluetovereiden suvaitsevaisuutta sooloilulla ennen kuin joutuu edes harjattavaksi?

Piraattipuolue vastustaa voimakkaasti kaikkia pyrkimyksiä rajoittaa sananvapautta. Se edistää kattavien yksilönvapauksien toteutumista. https://piraattipuolue.fi/politiikka/puolueohjelma/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset