Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Näin politiikkaa etäännytetään sinusta I: ole esiintymiskykyinen!

Monesti poliitikoilta peräänkuulutetaan esiintymistaitoja. Tähän on tietysti jossain määrin helppo yhtyä: on hyvä saada selvästi ilmaistuksi jotain järkevää asioista, joita haluaa ajaa.

Asialla on kuitenkin toinenkin ulottuvuus. Nimittäin tämä esiintymistaito usein väännetään kyvyksi pitää pitkiä villitseviä puheita. Aina ne eivät ole kovin tuota villitseviä luvalla sanoen...

Muistan elävästi neljä vuotta sitten ollessani Keurusseudun vihreän ehdokkaan kampanjapäällikkö, miten eräässä vaalipaneelissa Jyväskylässä Lauri Ihalainen varasti koko vaalipaneelin: hän ei osannut lopettaa monologejaan eikä taitamaton Keskisuomalaisen päätoimittaja pystynyt pitämään häntä kurissa. En muista Ihalaisen kuivasta höpötyksestä sanaakaan (hän on varmaan toimissaan asiantunteva ihminen, mutta en pidä hänen kuuntelustaan). Muistan sen sijaan esim. perussuomalaisten ehdokkaan Marita Saleniuksen puheesta joitain pointteja, koska hän esitteli havainnollisesti mm. kananmunakennoja.

Minusta eduskuntavaalien ei pitäisi olla mikään yksinpuhelun suomenmestaruuskisat. Yksin puhelevat ilman palautetta poliitikkojen lisäksi vain omituiset höpisijät (eli osa mielenterveyden potilaista ja juopoista) ja  diktaattorit. Onko fiksua antaa äänestäjille jompi kumpi vaikutelma? 

Onko poliitikon tehtävä todella manipuloida ihmiset puolelleen kauniilla puheilla vai kuunnella ihmisten huolia ja ottaa ne huomioon toimissaan?

Diktatuurissa hallitsija pitää pitkiä monologeja ja muut kuuntelevat ja hurraavat.

Anarkiassa kaikki huutavat yhtä aikaa toistensa päälle.

Demokratiassa kuunnellaan ja keskustellaan.

Itselleni yksinpuhelu on aina ollut luonnotonta. Opettajan työssänikin koen jatkuvaa tarvetta vuorovaikutukseen ja palautteen saamiseen. Voin kysyä keneltä tahansa milloin tahansa mitä tahansa. 

Esiintymistaitoinen voi olla monella tavalla, myös kuulijat huomioon ottaen. Väittäisin kuitenkin, että poliitikon pitää ennen kaikkea pystyä kuuntelemaan, ymmärtämään ja keskustelemaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset