Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Etkö halua kansanedustajaksi?


Vielä voit ehtiä eduskuntavaaleissa ehdokkaaksi. Monen suuren puolueen listat ovat kyllä monessa paikassa olleet täynnä jo kauan. 


Ääriliikkeiden epäilyttävät puoluemuodostelmat (moninkertaiset ja epävakaat) sekä eräiden henkilökulttia pönkittävien tyyppien yksityisyritykset toki kaipaavat edelleen epätoivoisesti ehdokkaita ympäri maata. 


Mutta on myös Piraattipuolue, joka on vakaasti kasvava kansainvälinen puolue, joka noudattaa demokratian, vapauden arvoja ja kannattaa perustuloa. Se ei ole kenenkään yksityisyritys, joka tukisi yhden ihmisen poliittista uraa tai populistisia kokeiluja. En tiedä vielä, kuka tai ketkä sen ovat perustaneet, eikä se olekaan kaikkein olennaisin kysymys.


Rupea siis ehdokkaaksi, jos haluat vaikuttaa. Ilmoittautua mukaan voi näköjään edelleen ainakin Piraattipuolueen ehdokasvalintoihin. Muissa maissa piraatit ovat jo päässeet läpi. Uskon, että Suomessa pääsen ja pääsemme tämän kevään vaaleissa:
https://piraattipuolue.fi/ehdokkaaksi/


Täällä Venäjällä ei kukaan tuttuni ole erityisen aktiivinen poliittisesti siinä mielessä kuin se yleensä ymmärretään. Ehdokkuuteni luonne ei heti selviäkään täällä tutuille: olen jo saanut onnitteluita valinnasta kansanedustajaksi, kysymyksiä siitä, oletko ehdokas vai edustaja ja mihin oikein olet ehdolla. Osallistuminen vaaleihin ehdokkaana tai aktiivina tuntuu olevan kaikille utopiaa. Täällä on vaikea vaikuttaa poliittisia teitä. Uskokaa pois, se on Suomessa todella paljon helpompaa, vaikka se voi tuntua vaikealta.


Ihmiset vaikuttavat päällisin puolin Suomessa kovin innokkailta vaikuttamaan ja ainakin haukkumaan nykyhallitusta, oli se sitten mikä tahansa. Kun koittaa eduskuntavaalit ja pitäisi ruveta jotain tekemään, jotta politiikka olisi jatkossa parempaa, käytännön aktiivisuutta ei sitten näytäkään vastaavasti löytyvän.
Suomessa on kuulkaa ihan jokaisen oikeus, suorastaan velvollisuus osallistua tavalla tai toisella politiikkaan ja vaaleihin. Demokratiassa jokaisella on valtaa. Jos sitä et halua käyttää, sitä tavallaan valuu muiden käytettäväksi, muiden, jotka ovat innokkaampia ja luultavasti toista mieltä asioista kuin sinä.


Jotkut tosin yrittävät kahmia itselleen ylimääräistä valtaa muin keinoin kuin normaalin demokraattisen käytännön avulla. Poliittisissa paikallisyhdistyksissä esimerkiksi on joskus henkilöitä, jotka yrittävät ohjailla ihmisiä taakseen eri keinoin: juoruilemalla muista jäsenistä selän takana kuhunkin tarkoitukseen tekaisemansa sähköpostilistan avulla, kehuskelemalla jatkuvasti marttyyrimaisesti omilla töillään, jotka eivät liity yhdistykseen mitenkään, ja toisaalta vaatimalla muilta yhdistyksen jokaisen pikkutehtävän suorittamista oman tahtonsa mukaan ikään kuin kyseessä olisi alaisen ja työnantajan suhde, jne. yms.


Usein tällaiset henkilöt voivat olla hyvinkin miellyttäviä silloin kun kaikki on heidän mielensä mukaan, eivätkä he välttämättä edes itse ymmärrä tekevänsä väärin. On kuitenkin koko politiikan uskottavuuden ja lopulta näiden manipuloijien itsensä kannalta elintärkeää, että heille saadaan kuri. Muutoin tällainen käytös leviää tai on jo levinnyt jopa sinne Arkadianmäellekin...


Ehdokkaista toki valituksi tulee vain osa, mutta ehdokkuudessa on muutakin järkeä. Ehdokkaana voi vaikuttaa paljon enemmän kuin äänestäjänä, aktiivina tai kampanjapäällikkönä. Ehdokkaana ääniä keräämällä voi vaikuttaa siihen, että samasta puolueesta vaalipiiristä pääsee läpi joku toinen, eniten ääniä saanut, jos ei itse saisikaan niin paljon ääniä. Ehdokkaana voi tuoda ilmaiseksi julki politiikkaansa useissa vaalikoneissa, vaalipaneeleissa ja tilaisuuksissa. Voi olla jopa, että tavanomainen blogikin saa enemmän huomiota, kun on ehdokkaana.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

En tunne Börgel Börgelssonia. Ja voisi olla, että tuolta kuulostavaa ei suoralta kädeltä hyväksyttäisi ehdokkaaksi edes meillä Piraateissa. Minuakin haastateltiin, mutta nähtävästi läpäisin testin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset