Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Päästötöntä lentämistä lähitulevaisuudessa?


Ensimmäinen (huom.!) sähköinen koelento Suomessa tehtiin 31.7.2018, siis viime kesänä.


Tuleeko lentämisestä päästötöntä? Helsinki 6.3.2019 -konferenssi ilmoittaa, että LÄHITULEVAISUUDESSA lentäminen on päästötöntä:
https://www.maf.fi/ecological-and-electric-aviation/?fbclid=IwAR0GoeWpEN...


Tämä uutinen herättää monia kysymyksiä. Miljoonien ihmisten massat lentävät nyt taivaalla käryttäen ja tähän hätään kuvamateriaaliksi päästöttömästä lentämisestä on järjestäjillä tarjolla yhden hengen vehkeeltä näyttävä hyttysmäinen lennokki! Mikä on se lähitulevaisuus, jossa lentäminen muuttuu päästöttömäksi? Kuukausi, vuosi, pari vuotta?


Kuten sähköautoista puhuttaessa tulevat mieleen myös uuden tekniikan rakentamiseen liittyvät asiat, valmistuksen aikaiset päästöt.


Ambulanssilennot tulevat ensin mieleen, kun tiet ovat ruuhkaisia tai kun paikalle ei ole teitä. Sähkölentokoneet tulisivat kai ensin pienillä koneilla tehtävään syöttöliikenteeseen? 


Pystysuoraan nousevat sähköiset VTOL-koneet kuulemma mullistavat kaupunkiliikenteen tulevaisuudessa. Onko tällainen kaupunkiliikenne kovinkin suuri osuus lentoliikenteestä? Eikö lentokoneella massat matkusta sitä enemmän mitä pitemmästä matkasta on kyse?


Konferenssissa huomioidaan, miten asia pitää ottaa huomioon arkkitehtuurissa ja kaupunkisuunnittelussa. Jos jotain erityistä vaaditaan, olisi pitänyt ottaa huomioon muuten jo silloin, kun kaupungit suunniteltiin! Vanhoja kaupunkeja ei ole suunniteltu myöskään autoille. Tästä on aiheutunut suuria ongelmia, kun kadut ovat liian kapeita, ei ole pysäköintipaikkoja, eivätkä ihmiset tajua, että aitoon kaupunkiin ei jokaisen yksityisauto vaan mahdu. 


Rakastan oikeita kaupunkeja, eli keskiaikaisia tai vanhempia, joiden kaduille autot eivät lainkaan pääse. Mitä enemmän tällaisia katuja, sitä enemmän kyseessä on kaupunki, eikä kylänraitti.


Herää kysymys alan tekniikan asiantuntijoille, onko päästöttömään lentoliikenteeseen keksitty tekniikka vasta nyt? Onko käynyt samoin kuin muovin ja merien kanssa. On paskottu maailma täyteen muovia ja vasta kun merisuola on mikromuovihiutaleita ja mereneläimet tukehtuvat muovipusseihin, tajutaan, että ei niin olisi pitänyt toimia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, ottaen huomioon että ihmiskunnalla on muutenkin pikkuiset haasteet tuottaa päästöttömästi kaikki tarvittava energia, on tuo VTOL-touhu melkoista huuhaata.

Jos ei fysiikka nyt ihan täysin ole mennyt uusiksi, niin ihmisen hissaaminen taivaalle on melkoisen energiasyöppöä hommaa. Vai onko tässä jonkinlainen "sähkö tulee töpselistä" -illuusio, jonka takia härpäkkeen energiatehokkuudella ei ole väliä?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

On Suomessa lennetty aiemminkin sähköllä. Tosin laite on menee kategoriaan "any other aircraft which has a maximum empty mass, including fuel, of no more than 70 kg."
Käytännössä aika päästöttömästi voi lentää lyhyehköjä matkoja vetäisemällä päästöttömästi toimivalla vinssillä purjekone ilmaan ja lentämällä sillä kohteeseen. Ja toki aika monella muullakin tavalla.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Mahtanee kulua vielä muutama vuosi ennen kuin se "päästötön" lentäminen matkustajakoneilla on todellisuutta. Tuo vain tuli äsken mieleeni kaupasta tullessani, ja taivaalla meni matkustajakone reitillä Japani-Lontoo, ja tosiasiahan nyt lienee, että juuri näillä isoilla matkustajakoneilla ja niiden päästöillä on jotain merkitystä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Norjalaisten mielestä asia on täyttä totta parissakymmenessä vuodessa.

https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/liik...

Lyhyitä lentoja on moninkertaisesti verrattuna useiden tuhansien kilometrien lentoihin.
Jos Helsinki vain malttaisi olla pilaamatta Malmin lentokenttää, sillä saattaisi olla erinomainen tilaisuus päästä kehityksen eturintamaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset