Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Western Unionista kokemuksia


Olen useiden vuosien ajan aina silloin tällöin joutunut tekemisiin Western Unionin kanssa. Sen idea on hyvä: sen kautta voi lähettää rahaa ympäri maailmaa silloinkin kun vastaanottajalla tai lähettäjällä ei ole sellaista pankkitiliä, mitä voisi tehtävään käyttää.


Totuus on toinen:
1. Western Unionin nettisivut näyttävät toimipisteitä miten sattuu. Haku Suomessa tai Virossa voi näyttää jotain Burkina Fason tyyppisiä pisteitä.


2. Jos toimipistehaku näyttää näennäisesti oikein Suomen toimipisteitä, ne ovat väärin: haun mukaan Harjavallassa pitäisi olla toimipiste. Kysyin varmuuden vuoksi Euran parakkimatkahuollosta, onko täällä Western Union, vaikka en hetkeäkään uskonut, että siellä voisi olla. Siellä kuitenkin oli ja työntekijä tiesi vielä kertoa, että Harjavallassa ei ole. Näin ollen ihminen, joka olisi luottanut Western Unionin tietoihin, olisi joutunut tekemään noin 60 kilometrin turhan lenkin.


3. Toisinaan haku näyttää oikein: siellä, missä netti näyttää toimipisteen olevan, on ihan oikeasti toimipiste. Löytäjän ilo on lyhytaikainen. Näin kävi eräässä Shellissä Helsingissä: neiti asiakaspalvelussa valitti kovin, että hänellä ei ole Western Unionin koodeja, hän  kun on vain harjoittelija! Mistä asiakas voi tietää, milloin paikalla on koodit hallussa oleva ihminen?


4. Joskus toimipisteessä on työntekijä, jolla on jopa koodit hallussaan. Tällöinkin kaikki saattaa mennä pieleen, koska jokaisessa toimipisteessä asia hoidetaan eri tavoin: joissakin pitää täyttää lappu (joka saattaa löytyä jos löytyy jostain suklaapatukoiden päältä), jotka voivat olla erilaisia, joissakin pisteissä taas ei ole mitään lappua. Työntekijät eivät osaa lähettää rahaa niin, että se pääsisi perille. Raha menee illmeisesti maan mukaan. Niinpä olennaista on, että vastaanottajan maa on merkitty oikein, esim. Kiina, jolloin Kiinassa oleskeleva saa lähetyksen missä päin Kiinaa tahansa. Tästä huolimatta työntekijä voi kysyä kaupunkia. Jos sanoo Peking, hän saattaa merkitä vastaanottajan kaupungiksi Pekingin, mutta maaksi Suomen, sillä seurauksella, että raha ei lähde mihinkään, koska maa on väärin! Systeemi on aivan kivikautisella tasolla, koska mahdollistaa tällaisen alkeellisen virheen.


5. Western Union käyttää omaa salaperäisesti määräytyvää valuuttakurssiansa, joka voi esimerkiksi ruplan kohdalla olla 68, kun normaali kurssi on 75. Ilmeisesti välityspalkkion lisäksi tästä vielä nyhdetään hyvät rahat. 

 

Käsitykselleni, että kyseessä on aivan ala-arvoinen toiminta maailmanlaajuisesti, löysin onneksi tukea useilta venäläisiltä sivuilta venäjäksi. Venäjällä ihmiset eivät pienestä rupea kirjoittamaan seikkaperäisiä valituksia nettiin, mutta Western Union näköjään on poikkeus:


https://irecommend.ru/content/khotite-chtoby-vas-za-vashi-zhe-dengi-uniz...


Sieltä löytyy niin hurjia kuvauksia Western Unionin toiminnasta, että tässä blogissa mainisemani tositapaukset Suomesta kalpenevat niiden rinnalla.


Herää sellainenkin ajatus, että onko Western Union tässä järjestämässä massiivista huijaustoimintaa esimerkiksi Venäjällä yhdessä sikäläisten pankkien kanssa: jotenkinhan pitäisi perustella sekin, miksi tavallisille kansalaisille ei myönnetä normaalia tiliä, jota voisi käyttää rahansiirroissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Western Unionin toimintaa voisi verrata rahanpesuun.

Se ei kysele mitä rahaa maailmalle lähtee, kunhan se lähtee WU:n kautta.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Voi olla, mutta tuolla venäläisten valituksissa oli jokin sellainenkin tapaus, että mummo ei saanut alle 300 dollarin lähetystä, koska häntä epäiltiin terroristiksi!

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Vielä kauniiksi lopuksi totean, että Western Union ei ole 16.11. lähettämääni viestiin vieläkään vastannut, vaikka automaattinen sähköpostivastaus kertoi, että

"Olemme teihin yhteydessä seuraavan 24 tunnin sisällä" :) :) :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset