Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Udmurtin kielen päivä 27.11.


Vuonna 2001 hyväksyttiin Udmurtiassa kielilaki udmurtista tasavallan valtiollisena kielenä venäjän rinnalla. Se tapahtui juuri 27.11. Olin muuten silloin itsekin Izhevskissä vaihto-opiskelijana toista kertaa. Muistan vieläkin tuosta tapauksesta elävästi jotakin. 


En muista enää tarkasti, mitä kautta asiasta kuulin ennen facebookin ja vkontakten aikakautta ja heikkojen nettiyhteyksien aikana. Ehkä sähköpostilistoilta tai ihmisiltä. Siihen aikaan vielä kävin kaupungin nettiklubissa ja yliopiston internetluokassa käyttämässä sähköpostia. Nettiluokan internet oli käsittämättömän hidas: yhden sähköpostin avaaminen ja kirjoittaminen saattoi kestää puolisen tuntia. Kaupungin paikassa netti oli nopeampi ja se ei kovin paljoa maksanut.


Olikohan silloin laitoksella nettiä ollenkaan? Jos oli, se oli kovin rajallinen. Vielä vuosina 2005-07 ollessani laitoksella kieliassistenttina netissä oli kuukausittainen rajoitus: jos käytti nettiä liikaa, laitos sai olla ilman internet-yhteyttä loppukuun. Nyt kaikki vastaavat nettiomituisuudet ovat poissa. 


No joka tapauksessa vuonna 2001 minä olin muutamillekin udmurteille ensimmäinen, joka kertoi heille, että kielilaki on hyväksytty. Pitäisikin käydä katsomassa, josko muinaisissa sähköposteissa suomi24.fi:ssä olisi jotain autenttista dokumenttia säilynyt, sitten kun sinne pääsen. Nyt en pääse. Muuta dokumentointia ei näytä olevan: ei tainnut olla yhdenkään suomalaisen sanomalehden mielestä mainitsemisen arvoinen asia. Nettihaku viittaa muutamien fennougristien artikkeleihin.


Ajatus udmurtin kielen päivästä on elänyt jo pitkään. Tämän vuoden Jelabugan konferenssissa asia nostettiin kunnolla esille ja ajatus kirjattiin konferenssin päätöslauselmaan. Kielilain hyväksymisen päivä on udmurtin kielen päiväksi sopiva. Toinenkin päivä olisi mahdollinen, ellei useampikin: kielilaki ilmeisesti vahvistettiin 6.12. Hyvä päivä sekin on. Kaikki ei ehkä ole mennyt niin kuin ihmiset 17 vuotta sitten ajattelivat, mutta mikään ei tule ilmaiseksi eikä hetkessä.


Ersän kielen päivä on 16.4.


Marin kielen päivä on 10.12. Sitä on vietetty jo useita vuosia:
http://esa-jussisalminen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/227680-mari-t...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset