Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Suomettumisen huippusuoritus?


Tunnettu kansainvälinen suomalais-ugrilainen aktivisti Karjalasta Aleksei Tsykarev ei ole saanut Schengen-viisumia Suomen viranomaisilta. Sen jälkeen Viro myös antoi kielteisen viisumipäätöksen.
Tsykarev oli viimeksi syyskuussa Suomessa. Hän toimii tärkeässä YK:n virassa alkuperäiskansojen asialla. Kielteinen viisumipäätös perustuu sille, että hän olisi vaaraksi Suomen kansalliselle turvallisuudelle. 
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/893f1c85-e31f-427a-a4d0-19d20488bc04_u...


Tieto on herättänyt epäuskoista tyrmistystä kautta suomalais-ugrilaisen maailman. Kellään ei ole tiedossa pienintäkään pätevää syytä, miksi Suomi on evännyt viisumin. Tähän asti vastaavat kansainväliseen alkuperäiskansaliikkeeseen osallistuneet ovat toisinaan estyneet pääsemästä ulkomaille, koska heidän lähtönsä Venäjältä on estetty. Nyt kävi toisinpäin.


Tsykarev toki pystyy matkustamaan muualle. Nyt hänen päivityksensä kertoo hänen olevan matkalla Tshiang Maihin Thaimaahan. 


Tieto herätti heti villejä epäilyjä esimerkiksi siitä, että hän olisikin Venäjän turvallisuuspalvelujen asialla. Tämä ei ole uskottavaa eikä mitenkään riitä syyksi viisumin epäämiselle sinänsä: tiedän hyvin monen turvallisuuspalvelujen ihmisen saaneen tuosta vain viisumin Suomeen.


Yksityishenkilöiden viisumikieltoja ei perustella. Sanktioiden ja muiden tunnettujen syiden perusteella viisumikiellon saavien politiikkojen viisumikiellot ovat kuitenkin julkisia. Minusta Tsykarev korkeassa virassa olevana kuuluu pikemminkin viimeksimainittujen joukkoon ja syistä, miksi hän ei viisumia saa Suomeen, olisi kerrottava julkisesti.


Onko Venäjä tyylikkäästi ulkoistanut alkuperäiskansa-asioiden häirinnän Suomelle ja Virolle?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Asiasta kertoivat ensin venäjän- ja saamenkieliset uutistoimitukset:
https://www.idelreal.org/a/29575482.html?fbclid=Iw...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Hämmästys.
Jos tiedät tapauksesta enemmän, kerro .

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Tuntuu oudolta. Suomen viranomaisilta tuota saattaisi ehkä odottaakin, mutta tuskin Viron.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Yhä omituisempaa. Viranomainen ei halua kommentoida, mutta kommentoi kuitenkin jne:
https://yle.fi/uutiset/3-10487783?fbclid=IwAR1Phk_...

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Noi saamelaisjutut antaa myös vihjeitä siihen suuntaan, että se voi olla myös Suomi, joka oma-aloitteisesti häiritsee alkuperäiskansa-asioita.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Siis tämä:
"EMRIP vieraili Suomessa viimeksi helmikuussa saamelaiskäräjälain muutostyön yhteydessä. Silloin myös Aleksei Tsykarev vieraili Suomessa ja saamelaisalueella.

– Asiantuntijalautakunta aikoo seurata uuden saamelaiskäräjälakityön kehitystä Suomessa. Jos yhdeltä lautakunnan jäseneltä evätään pääsy Suomeen, on päivänselvää, että se vaikuttaa meidän kaikkien työhön, painottaa Vars.

Myös Suomen Saamelaiskäräjät on ihmetellyt Suomen viranomaisten päätöstä viisumiasiassa. Saamelaiskäräjien toisen varapuheenjohtajan, Tuomas Aslak Juuson, mielestä päätös ei ole hyväksyttävä.

– Me olemme vasta hiljattain pyytäneet EMRIP asiantuntijoilta neuvoa saamelaiskäräjälain uudistamistyöhön. Kuitenkin valtio on samaan aikaan pyrkinyt jollain tapaa häiritsemään EMRIP:in työtä, eli juuri sitä työtä, jossa Alekseikin on ollut mukana."

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Suomen viranomaiset tekivät kerrankin oikean päätöksen.

Aleksein "saavutukset" karjalankielen hyväksi tehdystä työstä ovat hämäystä. Hän on FSB:n palkkaama hajottaja.

Tuntuu oudolta että Venäjä palkkaa tällaisia ammattilaisia hajoitustyöhän, karjalankielihän kuolee joka tapauksessa rajan molemmilta puolilta. Venäjän puolella aktiivisisesti sorretaan vähemmistökieliä, Suomen puolella vain jotkut yksittäiset virkamiehet vastustavat kielen tukemista.

Kielen lisäksi täytyy Alekseilla olla jota vaarallisempaa Suomen turvallisuuteen liittyvää toimintaa. Jos hän huseeraisi vain kielen alueella siitä ei olisi paljon haittaa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Leo Mirala. Sinulla siis on tarkempia tietoja asiasta vai onko kyseessä valistunut arvaus? Toki tiedän, että Tsykarevin mielipiteet monista geopoliittisista kysymyksistä ovat olleet hyvin Venäjän valtaapitäviä myötäileviä alkaen jo vuodesta 2014 ainakin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ensimmäisenä tuli mieleen että ei ole mitään järkeä suomalaisten viranomaisten tehdä näin järeitä toimia pelkästään karjalankielen takia. Yksi ukko toisten jatkona ei aiheuta liikaa harmia. Vain raha-asioissa jotkut yksittäiset virkamiehet suhtautuvat kylmäkiskoisesti karjalankielen tukemiseen Suomessa.

Lisätiedon valossa samat voimat vaikuttavat samaan suuntaan sekä Udmurtiassa, Karjalan tasavallassa että Suomessa. Kieliasia on mitätön ainakin Suomen suunnalla, täytyy olla huomattavasti isompia asioita joiden takia Suomen ja Eestin viranomaiset toimivat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset