Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Udmurtia julistautui itsenäiseksi


Eilen 20. syyskuuta Udmurtia julistautui itsenäiseksi.  Julistuksessa lukee venäjäksi näin: "Удмуртская Республика – суверенное государство, исторически утвердившееся на основе осуществления удмуртской нацией своего неотъемлемого права на самоопределение". Sen mukaan Udmurtian tasavalta on suvereeni valtio, joka historiallisesti pohjautuu udmurttien luovuttamattomaan itsemääräämisoikeuteen.


Vuosi oli 1990 ja Udmurtia oli Neuvostoliiton tasavalloista ensimmäisiä tällaisen julistuksen antajia, vain kuukautta Tatarstanin jälkeen. Eilen olisimme siis voineet juhlia Udmurtian itsenäisyyden 28-vuotista taivalta tai ainakin Udmurtian valtiollisen (toki eriasteisen) suvereniteetin juhlaa. Se olisikin ollut edes hieman myönteisempi juhla kuin eilen laajemmin vietetty kuolleiden uralilaisten kielten päivä. 


Tämä vuosipäivä sivuutettiin myös täällä Udmurtiassa, vaikka se on Udmurtian lähihistorian ja valtiollisen kehityksen yksi tärkeä etappi. Sen sijaan suurella rummutuksella juhlistettiin aseseppien päivää 19. syyskuuta.
Venäjänkielisestä netistä kyllä löytyy useita tietoja itsenäisyysjulistuksesta: "20 сентября 1990 года Верховный Совет Удмуртской АССР провозгласил суверенитет республики". Itse julistuskin löytyy täältä arkistosta:
http://old.lawru.info/base71/part4/d71ru4419.htm


Kolme vuotta sitten kirjoitetussa artikkelissa 25 vuoden takainen julistus nähdään tärkeänä vaiheena Udmurtian ja federaation keskuksen suhteiden luomisessa uudessa tilanteessa:
http://sp-18.ru/2015/09/deklaracii-o-suverenitete-udmurtii-25-let/


Suomeksi yritin hakua Udmurtian itsenäisyysjulistus, mutta sellainen ei tuottanut tulosta. Katsoin myös suomalaista tekstiä Udmurtiasta. Siellä jopa wikipedia tulee sensuroineeksi aiheen esittämällä epätarkkoja arveluita: "Neuvostoliiton hajottua 1991 Udmurtia antoi suvenerisuusjulistuksen..."

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Koska blogissani ei mainita Soinia, tuota tämän hetken seksikkäintä puheenaihetta, kukaan ei tätä tietenkään lue.

Harri Mulari

Luin. Hyvin kiinnostavaa tietoa maailmankolkasta, josta ei kuule saati tiedä oikeastaan mitään. Osaaminen ei riitä mihinkään muuhun palautteeseen kuin jatkaa hyvää työtä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Mutta voin toki huomauttaa toistamiseen, että odotan ulkoministeriltä edelleen jonkinlaista elonmerkkiä Venäjän uusien kielilakien ja käytännön sortotoimien suhteen. Nyt lukuvuoden alkaessa useissa paikoissa painostetaan oppilaita valitsemaan äidinkielekseen venäjä...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taisi Tshetsheniakin julistautua itsenäiseksi samoihin aikoihin. Kyseiseen julistukseen suhtauduttiin sitten Moskovassa hiukan "vakavammin".

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Julistautu moni muukin maa, kuten Viro, Latvia ja Liettua, mistä järkytyksestä Moskova ei ole vieläkään toipunut kaikilta osin.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Täytynee myöntää että kyseinen kansa on itselleni ihan tuntematon asia. Mielenkiintoni heräsi, siitä kiitos.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikäli Texas haluasi itsenäistyä niin tuskin liittovaltiossa kukaan vastaan pistäisi, sama Espanjassa Katalonian suhteen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mutta jostain syystä Barcelonaa ei kuitenkaan ole pommitettu kivikauteen, vaan se on edelleen vireä hyvinvoiva turismi- ja liike-elämäkeskus. (Kuten Groznykin ...)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mutta jostain syystä Barcelonaa ei kuitenkaan ole pommitettu kivikauteen"

Johtuisiko syystä ettei katalaanit ole alkaneet taistella kivääreillä ja pommeilla esivaltaa vastaan kuten Tsetsheniassa? Aivan takuuvarmasti Texasin itsenäisyysintoilijat nujerrettaisiin samalla tapaa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kyllä se Venäjä hyökkäsi Tshetshenian kimppuun vuonna 1994 aloittaen Ensimmäisen Tshetshenian sodan, sitä ennen Tshetshenian itsenäistyttyä Venäjä aloitti sitä vastaan taloussaarron, joka puolestaan vähitellen romautti Tshetshenian talouden, aiheuttaen laajaa työttömyyttä.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kuten muutama muukin yllä totesi, Udmurtia on aavistuksen jäänyt tuntemattomaksi. Lähinnä tulee mielenyhtymä Dilbert:in. Hienoa, että unohdettuja kansoja nostetaan yleiseen tietoisuuteen.

Jos Udmurtia olisi tänä päivänä 28-vuotias itsenäinen valtio, millainen mahtaisi olla sen status quo? Mistä maa tunnettaisiin?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Maa tunnettaisiin aseista ja teollisuudesta kuten nytkin.

Lisäksi ainakin huomiota herättäisi sen vahva hiihto-, kävely- ja yleisurheilumaajoukkue.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hieno juttu! Hyvät Udmurtit! Onnitteluni! He tekivät sen mitä Inkerinmaa/inkerinsuomalaiset jättivät omalla kohdalla tekemättä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset