Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kielten tappamisen perusteita II: Tappopolitiikka


Nyt on muodikasta puhua siitä, kuinka 7000 kielestä suurin osa kuolee tulevaisuudessa. Tietysti parempi olisi puhua kielten TAPPAMISESTA, koska tieteellinen totuushan on se, että eivät kielet suinkaan omia aikojaan kupsahtele. Kyllä niiden tappaminen vaatii verenhimoisen ihmisen toimia, oikein hiki päässä huhkimista, että kielet saa nuijittua hengiltä. Sen verran sitkeitä ne joskus voivat myös olla.


Yleensä kyse on kielivihamielisestä politiikasta, kuten Suomessa varsinkin menneinä vuosikymmeninä ja esimerkiksi Venäjällä erityisesti viimeisen vuoden aikana. Mainio tilaisuus seurata livenä, miten kielet tapetaan! Historiallinen perspektiivi antaa kunnon opetusnäkymän tappamiseen. Tappopolitiikan lyhyt oppimäärä tiivistetysti:


Alueet, joilla ei paikallista virallista kieltä ollut koskaan opetusohjelmassa:


1. vaihe: Koulutus omalla kielellä. Venäjän kieltä oppiaineena. 1900-luvun alkupuolella.
2. vaihe: Koulutus virallisesti venäjäksi, epävirallisesti oma kieli käytössä. Oman äidinkielen ja kirjallisuuden opetus todella korkeatasoista.
3. vaihe: Koulutus venäjäksi. Oman äidinkielen ja kirjallisuuden opetus kunnossa.
4. vaihe: Koulutus venäjäksi. Äidinkielen ja kirjallisuuden ohjelmaa on helpotettava tai siirryttävä sen opettamiseen toisena kielenä (koska kas kummaa äidinkieli ei ole enää äidinkieli, kun sitä ei käytetä koulussa eikä kotona).
5. vaihe vuodesta 2017: Koulutus venäjäksi. "Äidinkielestä" fakultatiivinen oppiaine. 


Alueet, joilla OLI paikallinen virallinen kieli yleisessä opetusohjelmassa:


1. vaihe: Koulutus omalla kielellä. Venäjän kieltä oppiaineena. 1900-luvun alkupuolella.
2. vaihe: Koulutus venäjäksi tai omalla kielellä. Oman äidinkielen ja kirjallisuuden opetus todella korkeatasoista.
3. vaihe: Koulutus yhä useammin venäjäksi. Oman äidinkielen ja kirjallisuuden opetus kunnossa.
4. vaihe 90-luvulla: Koulutus venäjäksi yhä useammin tai lähes aina. Oman äidinkielen ja kirjallisuuden opetus kunnossa. Omaa, paikallista virallista kieltä aletaan opettaa kaikille, Tatarstanissa tataaria.
5. vaihe vuodesta 2017 alkaen: Koulutus venäjäksi lähes aina. Äidinkielestä ja paikallisesta virallisesta kielestä fakultatiivisia oppiaineita. 

 

Vaihetta 6. minun ei tarvinne sen tarkemmin ennustaa...

Tämä on Venäjän kielten muistokirjoitussarjan toinen osa:
In memoriam Venäjän suomalais-ugrilaiset kielet. Eilen duuma äänesti yksimielisesti kielten tappamisen puolesta, 3 vastusti ja yksi äänesti tyhjää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Toivoisin, että suomalaiset olisivat aikoinaan osanneet tappaa ruotsinkielen, niin meillä olisi yksi riesa vähemmän.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Hienoa, että murhaajatkin tulevat esiin koloistaan havainnolliseksi materiaaliksi blogikirjoitukselleni! Voisitko vielä lisää valaista himojasi?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kirjoituksesi perusteella Venäjän kielipolitiikka vaikuttaa melko viisaalta. Vähemmistökielen ylläpito on turhaa työtä, voimavarat voi käyttää viisaammin. Lisäksi monet kielet hajottavat yhteiskuntaa. Yksikielisessä maassa elämä on helpompaa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #3

Juhani Perttu. Ala-arvoinen kommenttisi ei ansaitse muuta kuin yhden ainoan pointin lisäämisen: Venäjän kielipolitiikka on nyt hulluuden huippu. Nimittäin olisikin kyse siitä, että on päätetty, että vähemmistökieliä ei tueta, mutta kun niitä toisaalta nimenomaan tuetaan ja halutaan ylläpitää. TÄydellistä ristiriitaa ja idiotismia.

Vähemmistökielä ei tarvitse ylläpitää. Riittää kun niitä ei hävitetä tai estetä. Mitään voimavaroja tähän ei tarvita sen enempää kuin minkään muunkaan kielen ylläpitoon: venäjänkielinen opetus on samanhintaista kuin udmurtinkielinen opetus. Eivät udmurtinkieliset opettajat mitään tuplapalkkoja vaadi. Lisäksi kielet eivät hajota yhteiskuntaa, vaan yhdistävät sitä. Yksikielisessä maassa on tylsempää ja henkisesti köyhää.

Perttu. Seuraavasta aiheettomasta provosta voi tulla esto... Opettele keskustelemaan rakentavasti. Olet jo aikaisemmissakin blogeissani toistellut jo omia päähänpinttymiäsi ihan riittävästi.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tässä vielä ohjelma kohdasta 36 min alkaen. Tästä voimme palauttaa mieleen, miten eilen päätettyä lakimuutosta ajettiin voimalla käytäntöön jo ennen kuin mitään lakeja oli muutettu. Hienoa, että 7.11. tehty radio-ohjelma on edelleen kuunneltavissa:
https://arenan.yle.fi/1-4249807

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Eilisestä päätöksestä ei kai ole vielä uutisoitu Suomessa? Siitä risuja, mutta tuo radio-ohjelma osoittaa, että aihe ei ihan sensuroitu kuitenkaan ole. Jos minä olisin yhtä hölmö kuin nykyiset muodikkaat valtamediahihhulit niin minähän vallan suutahtaisin medialle ja rupeisin uskomaan vaikka mihin salaliittoihin.

Risto Koivula

Finnougeritiikka pitäisi puhdistaa nykyisestä ääliömäisestä ja umpijärjettömästä rosenbergilais-hitleriläis-himmleriläis-kanta-arjakalais/persermaanilais-skitsollatuksesta, jotta sitä voitaisiin käyttää SU-kulttuurien poulustamiseen ja kehittämiseen myös Venäjältä.

Nyt on ihan oikein, että noita Riehu Gündaaleja, ja Jaska Häkkisiä ja Kaisa Häkkisiä ja Saarikiviä otetaan niskasta perseestä kiinni rajalla ja heittään takasin.

Itse Halonenkin on kerran palautettu Pietarista, kun hän oli menossa charterkonella johonkin "oranssiin" "finnougristi"kongressiin, ilman valtiollista kutsua. Palauttaja oli kuvernööri Valentina Matvijenko, joka nyt kai on Duuman ylähuoneen puheenjohtajana varapresidenttikin, vai onko sellainen nykyään pääministeri.

https://www.pirkanblogit.fi/2017/risto_koivula/kan...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/06/suomes...

Täällä ihka oikean germaanin, s. Berliinissä 1937, väitöskirja Suomen kantapersermaanihölpötylksetä:

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/12/suomal...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/12/suomal...

Haistapaskantiede wittuun fennougristiikasta.

Mielisairaat professorit eläkkeelle.

Hullut hourulaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Sieltä nuoriso lähtee pois vanhempien asuinalueilta paremmille työmarkkinoille ja kielialueille.
Parainenkin on muuttunut suomenkieliseksi vuosikymmenien aikana.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Aiheen käsittely laajenee. Ei sattumaa. Hyvä hyvä:
https://areena.yle.fi/1-4461012

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Helsingissä voi perinteisesti muistella tapettuja kieliä 20.9. Samalla on tietysti viisasta katsahtaa tappolistoilla vielä killuviin kieliin.
https://www.facebook.com/events/2101608726822117/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset