Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kielten tappamisen perusteita I

  • Kielten tappamisen perusteita I


Tai mistä kielivihassa on oikeasti kyse: "Yhteen päähän ei mahdu kuin yksi kieli"


Yksi lähtökohdista Venäjän kielivainon pohjalla on suunnaton pelko siitä, että muiden kielten opiskelu haittaa venäjän opiskelua. Luullaan, että vähemmistökielten liiallinen taito on pois venäjän kielen taidosta. Yksinkertainen kysymys: Miksi englanti ei ole pois venäjän taidosta, mutta vähemmistökielet ovat? Miksi mikään muukaan vieras kieli ei haittaa venäjää?


Tai Suomessa miksi ainoastaan ruotsi estää muiden kielten opiskelua? 


 Taustalla on virheellinen käsitys, että yhteen päähän ei mahdu kuin yksi kieli. Jos sinne yrittää tunkea toista kieltä, se muka syrjäyttää ensimmäistä kieltä. Joskus sama virhe levitetään koskemaan myös vieraita kieliä siinä mielessä, että uskotaan, että suomalaisten pitäisi luopua suomesta ja osata vain englantia.


Tämä on Venäjän kielten muistokirjoitussarjan ensimmäinen osa:
In memoriam Venäjän suomalais-ugrilaiset kielet. Noin tunti sitten duuma äänesti yksimielisesti kielten tappamisen puolesta, 3 vastusti ja yksi äänesti tyhjää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

"Suruliputus aloitetaan heti kun on saatu tieto kuolemantapauksesta tai mikäli liputusaika jäisi lyhyeksi, suruliputus suoritetaan seuraavana päivänä."
https://intermin.fi/suomen-lippu/suruliputus

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

"jonkin suuronnettomuuden yhteydessä sisäministeriö voi suosittaa yleistä suruliputusta"
https://intermin.fi/suomen-lippu/suruliputus

Risto Koivula

Suomessa vallitsee absoluuttinen ja täysin yksisilmäinen ja umpijärjetön balttikieltenviha itämerensuomalaisten kielten historiaa koskien.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/07/jorma-...

Risto Koivula

Överiksi mennyt hätävarjelu puoskaritieteen leviämistä vastaan?

Risto Koivula

Mää näkisin, että pitäisi vedota Neuvostoliiton lakiin, jota ei saisi huonontaa vähemmistöjä koskien (paitsi vähemmistöt itse pitävästi osoitettavalla tavalla).

Jos sitä ei missään tapauksessa haluta tehdä, ei olla oikein tosissaankaan.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Olen itse opiskellut ruotsin kieltä pakollisena 7 lukuvuoden ajan. Kyllä ne 7 lukuvuotta olivat pois jonkun muun - ja itselleni/työnantajalleni/ kansantaloudellemme - hyödyllisemmän kielen opiskelusta.

Venäjällä on ikuinen pelko separatismista; ja mikseipä imperiassa moista pelkoa olisi. Valloitettuja ja alistettuja kansoja Venäjällä piisaa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

EIvät olleet mistään pois. MIksi vain ruotsi muka esti sinua opiskelemasta muita kieliä? MIksei yhtä hyvin fysiikkaa, matematiikka, liikunta, lukuisat harrastuksesi tai oma laiskuutesi? Vähän logiikkaa hei mukaan, kun kommentoitte.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Koulussa oli ala-asteella mahdollista opiskella yhtä vierasta kieltä, ja yläasteella kolmea sekä lukiossa neljää. Niinpä ruotsin opiskelu esti jonkin muun kielen opiskelua.

Vapaa-aikanani minulla on aina ollut dynaamisempia harrasteita kuin opiskella kieliä.

Salminen käy nykyään kuumana kuin hellan koukku. Olisiko Venäjän kielisorto nostanut stressitason niin ylhäälle, että reaktio muiden eriäviin mielipiteisiin suuntautuu aggressioon?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #10

Nii-in siinä sen tunnustat Riikonen. Minä olen opiskellut kieliä myös vapaa-aikanani, koska mitään sen dynaamisempaa ei ole.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Minun ruotsinopintoni alkoivat jo Paraisten Suomalaisessa Kansakoulussa 1960-luvun loppupuolella ja siitä sitten lukion loppuun saakka, yhteensä kai 9-10 vuotta ruotsia.Englantia luin yhteensä 5 vuotta ennen YO-kirjoituksia. Mutta koska ruotsilla ei ole koskaan ollut niin paljon käyttöä minulle kuin englannilla on ollut, osaan englantia nykyisin merkittävästi paremmin kuin ruotsia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jokohan Esa-Jussin olisi aika palata koti-Suomeen ja jättää naapurimaan assimilointihankkeet silleen?

Jokainen terveellä järjellä ja itsetunnolla varustettu kansakunta pyrkii assimiloimaan kielivähemmistönsä tavalla taikka toisella. Tästä on hyvänä esimerkkinä vaikkapa Ruotsi.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

No ota Väänänen huomioon, että Ruotsi on pieni valtio eikä se ole federaatio. Venäjä on federaatio ja maanosan kokoinen ellei kahden...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin toisaalta venäläisiä on huomattavasti enemmän kuin ruotsalaisia.

Venäjä on nykyään käytännössä samanlainen ns. federaatio kuin se oli reilu 100 vuotta sitten tsaarien aikaan. Eli kyse on nimellisestä federaatiosta, jossa venäläistetään kansallisia vähemmistöjä kiihtyvään tahtiin.

Joskus vielä 1800-luvulla Venäjä oli valtakunta, jota sittemmin alettiin kehittää kansallisvaltioksi. Nyt tämä kehitys on taas uudelleen käynnissä. Tietenkin tämä venäläistäminen on jatkunut ainakin 600 vuotta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Venäjällä ja Ruotsissa saa valita mitä kieliä opiskelee, Suomessa on vielä pakkovalta.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Makkonen! Nimenomaan ei saa valita. Venäjällä on pakkovenäjä ja pakkoenglanti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa äidinkieli ja pakkoruotsi.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

EIhän kai ensimmäistä vierasta kieltäkään voi jättää pois? Suomessa on myös pakkoenglanti siis. Ja todella hyvä niin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset