Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Vain vasemmisto uskaltaa ottaa kantaa Venäjän kielipolitiikkaan


Kansan Uutiset, joka on vasemmistoliiton lehti, julkaisi keväällä loistavan asiallisen artikkelin Venäjän kielten tilanteesta.
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3867470-venajan-vahemmistokielten...


Se on niin monipuolinen, että opin siitä itse Venäjällä töissä olevanakin paljon uusia asioita. Venäjä on vähintään kokonainen maanosa, joka ei voi olla yhtenäinen. Venäjä koostuu useista erilaisista kansoista, jotka ovat historiansa aikana muodostaneet itsenäisiä valtioita ja ovat nyt Venäjän federaation osia. 


Tilannetta voisi verrata siihen, jos Euroopan unioni alkaisi tuputtaa kaikkialla alueellaan englantia paikallisten kielten sijaan ja Euroopan unionin ulkopuolella leviäisi käsitys, että Euroopan unioni on Englanti ja englanninkielisen yhtenäiskulttuurin aluetta. 


En usko, että muut puolueet uskaltavat seurata vasemmistoliiton esimerkkiä. Ehkä en vaihda heti puoluetta, mutta tulen kaikin tavoin tukemaan vasemmistoliittoa hienossa työssään ihmiskunnan parhaaksi totuuden pohjalta. Puolueiden pitäisi tajuta, että kannatus pitää ansaita jatkuvasti. Pitää uskaltaa puuttua ongelmiin, joiden kanssa ihmiset kamppailevat.


Jo syksyllä tataari lakkasi olemasta Tatarstanissa kaikille pakollinen ja sen äidinkielen tuntejakin vähennettiin vastoin voimassa olevia lakeja ja marin ja komin kielen opetuksen lopettaminen on myös illegaalia.


Perussuomalaiset nuoret ovat sinänsä ottaneet kantaa tarmokkaasti, mutta heimoinnostuskeskeisesti:
https://www.ps-nuoret.fi/uutiset/venajalle-on-esitettava-nootti-suomalai...


Suomalais-ugrilaiset kansat eivät kuitenkaan ole mikään suomalaisten jatkumo tai olemassa suomalaisten heimohengen pönkittämiseksi. Onko vielä muualla ylipäänsä tiedostettu näitä asioita? Kertokaa, jos muistatte.


Entä Suomenmaa, Nykypäivä, Vihreä Lanka tai Demokraatti? Kiinnostaako ensi kevään vaalit ja taistelu äänistä(ni)?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No pahoin pelkään että ne äänet mitä tuota kritisoimalla voisi saada ovat niin mitättömän vähäiset ettei juuri ketään kiinnosta.

Onhan tuo vähemmistökielien asema Venäjällä ikävää tietenkin. Vaikeasti pelastettavissa oleva tilanne.
---------------------

"Tilannetta voisi verrata siihen, jos Euroopan unioni alkaisi tuputtaa kaikkialla alueellaan englantia paikallisten kielten sijaan..."

No henkilökohtaisesti uskon kyllä että (ilman kolmatta maailmansotaa tai vastaavaa) useimmilla ihmisillä on 100 vuoden sisällä huomaamattomasti mukana kulkeva tekniikka, joka kääntää käytännössä kaikki planeetan kielet automaattisesti henkilön omalle äidinkielelle. Monia ammatteja tulkeista ja kieltenopettajista lähtien katoaa, mutta niin katoaa muillakin aloilla teknologian kehittyessä. Olisi täysin yllätyksellistä omasta mielestäni mikäli kehitys ei menisi siihen suuntaan... ainakaan ei tarvitse tulevien sukupolvien tapella pakkoruotsin vastaan.

Se että ihmiset automaattisesti ymmärtävät jatkossa toisiaan (ilman kielirajoitteita - muutoin voivat olla ymmärtämättä paljonkin) ei erityisesti vaikuta huonolta kehitykseltä IMHO. Vapaaehtoisesti voi opiskella edelleen vaikka mitä kieliä. No tuo oli vain katsaus liki vääjäämättömään tulevaisuuteen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En pidä kommenttiasi kovin relevanttina, sillä kielet ovat osa kulttuuria, elämäntapaa, ajattelutapaa ja kaikkea muuta vastaavaa. Kielten tarkoituksena ei ole pelkästään saattaa itseään ymmärretyksi. Ne ovat osa persoonallisuutta. Itse asiassa kielestä toiseen ei edes pysty kääntämään kaikkea, mikä sanomaan sisältyy. Vain summittaisen tarkoituksen.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Rami Ovaskainen. Tämäpä hyvä. Nyt yhdenkään udmurtin tai tataarin ei tarvitse siis enää osata venäjää. Nyt voidaan toteuttaa sataprosenttisesti omakielinen koulutus, kun käännöstekniikka hoitaa kansainvälisten kielten osaamisen.

Itse en usko ollenkaan, että koskaan nuo käännösohjelmat tulevat toimimaan. Jos se olisi mahdollista, olisi jo jotain tuloksia nähtävissä. Nykyiset "käännöskoneet" tuottavat niin uskomattoman ala-arvoista paskaa suomesta ja suomeen, että en todellakaan näe minkäänlaista valoa koneissa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kyllä ne tulevat vielä toimimaan - toimivat koko ajan paremmin. Kieliä en ole kieltämässä tietenkään. Opiskelkoot jokainen mitä kieltä haluaakaan opiskella.

Risto Koivula

Vähemmstökielten aseman yksipuolinen heikentäminen ylhäältäpäin on kiellettyä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mee kertomaan se niille!
(Talvisota-elokuvan sotilaan vastausrepliikki, kun muuan sotilas juoksuhaudassa totesi, että "ryssä ampuu räjähtävillä luodeilla" ja toinen siihen, että "se on kiellettyä")

Risto Koivula

He sanovat itsekin, aivan oikein: Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa.

Kansan Uutisten artikkeli on minustakin hyvä ja asiantunteva.

Toni Rintala

"En usko, että muut puolueet uskaltavat seurata vasemmistoliiton esimerkkiä"

Mikä se vasemmiston esimerkki tässä oli?
Putinista kerrottiin, että hän sallii muutkin kielet kuin venäjän. Sitä pidettin hyvänä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En oikein löytänyt kohtaa tekstistä, joka ilmentäisi tuollaista sanomaa. Toki Putin oli sitä mieltä, että "muiden kielten osaaminen on vapaaehtoista", mikä tarkoittaa siis sitä, etteivät ne ole kiellettyjä (niin kuin nyt osaamista ylipäätään voitaisiin kieltää), mutta missä kohden sanotaan, että "sitä pidettiin hyvänä"?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Missä ja kuka piti hyvänä? Mihin oikein viittaat TOni Rintala?
Vasemmiston esimerkki tässä on täydellisen hienon artikkelin julkaisen puolueen lehdessä, artikkelin, jossa faktat ovat paikoillaan, jossa ei liioitella eikä vähätellä eikä vääristellä tilannetta, mutta ongelmat ja niiden pääasialliset syyt tuodaan julki peittelemättä.

Persuilla on sen sijaan usein tuo subjektiivinen heimoheikkous tässä aiheessa. Tosin minusta on parempi olla kiinnostunut jostain oudosta näkökulmasta kuin olla kiinnostumatta ollenkaan. Joten jatkakaa persut (nuoret)!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Useimpia suomalaisia ei Venäjän kielipolitiikka voisi vähempää kiinnostaa, pääasia että pääsisimme omasta pakkoruotsistamme eroon ja saisimme englannin rinnalle muitakin opeteltavia kieliä. Jos suomalaiset eivät pysty vaikuttamaan Suomen kielipolitiikkaan niin miten sitten Venäjän?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Makkonen> Olet aivan oikeasti. Valitettavasti nain on. Ihmiset ovat kiinnostuneita vain kartuttamaan rahaa ja heittelemaan maailman tayteen muovia ja muuta moskaa. Juuri mikaan ei ihmisia kiinnosta.

Kannattaa katsoa aikaisempi blogini kielifasismista Suomessa ja Venajalla ja mielenkiintoisista yhtalaisyyksista pakkoruotsin ja pakkotataarin valilla... ...

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Nyt viimeinkin näyttää ilmestyneen kunnon artikkeli aiheesta:
https://www.pravda.ru/society/how/defendrights/08-...

Risto Koivula

Jos hyväksytään abhaasien ja osseettien jyrääminen Georgian taholta, "hyväksytään" loogisesti myös vähemmistökansojen ja tasavaltojen mahdolliset oikeuksien heikennykset Venäjällä.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/11/stubbi...

" Stubbin "maaginen 080808 -puhe" v. 2008 ETYJin puheenjohtajana oli aivopieru
US Puheenvuoro:24.8.2014 12:59 Risto Koivula

Aleksander Stubb aloittaa hetken kuluttua ensimäisen lehdistön haastattelutuntinsa.

Koska toimittajat heti kuitenkin hyökkäävät nuoleskelemaan muistelemalla Stubbin "Maagisek- si Ennustuspuheeksi korotettua ns. 080808-puhetta Suomen diplomaateille ETYJin puheen- johtajavaltion Suomen ulkoministerinä eli tuolloin "ETYJin puheenjohtajana", on syytä muistut- taa, että kyseinen puhe oli YK:n ja ETYJin mitätöimiseen tähtäävä ohjeistus Suomen valtion "kannasta"... Mistään ei ETYJ olisi voinut keksiä huonompaa puheenjohtajaa...

http://mvlehti.net/2016/08/21/video-absoluuttinen-...

" Ulkoasiainministeri Alexander Stubbin puhe 25.8.2008:

http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/puheet/puhe...

" Ulkoasiainministeriö

25.08.2008

https://www.youtube.com/watch?v=83EE-ypprZE&featur...

Ulkoasiainministeri Alexander Stubbin puhe suurlähettiläspäivillä Helsingissä

Puhuttaessa muutokset mahdollisia

Post-080808 - ensimmäinen diagnoosi

Hyvät kollegat ja ystävät,

tämä on ulkoministerikauteni ensimmäinen mahdollisuus tavata kerralla kaikki Suomen ulko- maanedustustojen päälliköt. Monien kanssa olen toki jo tehnyt työtä vuosien mittaan. On tärkeää, että voimme kokoontua keskustelemaan kasvokkain. Onneksi suurlähettiläspäivät pidetään joka kesä. Se on sopiva tiheys kattavan ulkopoliittisen arvion tekemiseen.

Loppukesän viikot elokuun 8. päivästä alkaen ovat kuluneet Georgian kriisin selvittelyissä. Olemme koettaneet tehdä Etyj-puheenjohtajana parhaamme.Ensin tulitauon aikaansaamiseksi yhdessä EU-puheenjohtaja Ranskan kanssa. Sitten tulitaukoa tukevan Etyjin sotilastarkkailu- mission käynnistämiseksi. Kolmas vaihe - laajemman kansainvälisen toiminnan rakentaminen ja ratkaisuyritysten aika - on nyt edessä. Korostan, ettei kriisi vielä ole ohi. Sen lopputulos ja poliittiset jälkijäristykset ovat vielä näkemättä.

Varmaa on vain se, että Georgian kriisi antaa meille karulla kielellään kolme laajakantoista oppituntia, jotka muodostavat kolme tämänpäiväistä teesiäni:

1) 080808 on käännekohta kansainvälisessä politiikassa;

2) 080808 asettaa kansainväliselle järjestelmälle uuden haasteen ja

3) 080808 vaikuttaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan työlistaan.

Ensiksi käännekohtaan kansainvälisissä suhteissa. Kylmän sodan päättyessä ajateltiin histo- rian loppuneen. Vuosikymmenten vastakkainasettelua piti seurata seesteinen kausi, jonka tukipilareina nähtiin kaikkialle levittäytyvä länsimainen demokratia ja markkinatalous. 90-luvun kriisit ja sisällissodat näyttäytyivät vain vanhan järjestyksen kuolinkouristuksina, jotka aika- naan loppuisivat. Kansainvälisen politiikan mannerlaatat ovat kuitenkin taas liikkuneet - mutta toiseen suuntaan. Päivämäärästä 080808 tuli uuden maailmanpolitiikan synkkä merkkipäivä.

Uuden ajan nimi on vielä keksimättä. Mutta sitä leimaavat sekä kansainvälisen järjestelmän rakenteen että toimintaperiaatteiden muutos. "

RK: Mitä helvettiä?

YK:n ja ETYJin määräämä rauhanturvaaja Georgian sisällissodan jäljiltä Venäjä (IVY) Etelä-Ossetiassa ja Abhaasiassa oli TOIMEKSIANTONSA MUKAISESTI TORJUNUT GEORGIAN HYÖKKÄYKSEN ETELÄ-OSSETIAAN JA ABHASIAAN näiden YK:n Peruskirjan mukaisen kansallisen itsemääräämisoikeuden lakkauttamiseksi!

Eihän TÄSSÄ ollut mitään "käännettä" tapahtunut, vaan TÄSSÄ TORJUTTIIN SELLAINEN KÄÄNNE, ETTÄ YK:LLA RUVETAAN SOTILAALLISESTI PYYHKIMÄÄN PERSETTÄ, vieläpä pienen ja sisäisestikin erittäin riitaisan jäsenvaltion taholta, joka ei virallisesti kuulu esimerkiksi sotlasliittoihin.

Stubb oli ETYJin puheenjohtajamaan Suomen ulkoministerinä tuon RAUHANTURVAAJAN YHDEN ASETTAJATAHON JOHTAJA!

ETYJillä oli Etelä-Ossetiassa ja Abhaasiassa OMA RAUHANTARKKAILU, joka väittikin il-moittaneensa asianmukaisesti Stubbille havaitsemistaan Georgian sotavalmisteluista, mutta venäläisten mukaan STUBB EI ILMOITTANUT TÄTÄ TIETOA ETEENPÄIN esimerkiksi ja ennen kaikkea rauhanturvaaja Venäjälle! Onneksi sillä luonnollisesti oli omakin tarkkailu...

VENÄJÄN VELVOLLISUUS OLI PUOLUSTAA GEORGIAN AUTONOMIOITA.Sellainen vas- tuu, jonka laistamisesta on viime aikoina ruvettiin ainakin siviilioikeuden taholta pudottelemaan korvaustuomioita! (Rikos- ja kansainväiseltä puolen voi tulla myös linnaa.)

GEORGIAN HYÖKKÄYS OLI HYÖKKÄYS YK:TA VASTAAN!

Sitä vastaan YK:lla Stubbin mukaan EI OLISI OLLUT "OIKEUTTA PUOLUSTAUTUA" eikä puolustaa kansalaisia!

" Nollakasien kaudella maailman ainoa supervalta Yhdysvallat on saamassa vanaveteensä joukon haastajia. Kiina, Venäjä ja myös Intia janoavat post-amerikkalaista maailmaa, jonka raskaassa sarjassa on useampia ottelijoita. Newsweek Internationalin arvostettu päätoimittaja Fareed Zakaria kutsuu tätä toisten nousuksi - "the rise of the others". Yhdysvaltain ja Euroopan painoarvo heikkenee. Se, miten tämä kaikki tapahtuu, määrittää ratkaisevalla tavalla koko tule- vaa kansainvälispoliittista kehitystä.Yhtenä vedenjakajana häämöttävät Yhdysvaltain presiden- tinvaalit.Niiden jälkeen nähdään,onko Washingtonin vastauksena sopeutuminen vai kamppailu. "

Stubb pelaa tuossakin riskillä USA:n pressanvaalien varaan (kuten nytkin!), että siellä tulisi hullu presidentti (kuten Suomessakin oli!). Ei tullut.

Kiina ja Intia liittyvät tähän juridisesti vain YK:n kautta.

Kiina liittyy tähän kyllä myös siten,että Georgian hyökkäys oli ajoitettu Pekingin olympialaisten avajaispäiväksi ILMEISESTI RUUTISBYROO CNN:N TOIVOMUKSESTA,joka oli bannattu Pekingin olympiakisoista sotapropagandan väärentämisen takia Nepalissa muka "Tiibetin levottomuuksista". Väärennös oli äärimmäisen tökerö, ja Ruutisbyroo olikin tullut varmaan pöllyssä ja pöhnässä käyttäneeksi Nepalin maolaisia "alihankkijana", joka pääsi kusettamaan raskaasti...

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/06/turun-k...

Risto Koivula

Venäjä lienee myös allekirjoittanut YK:n alkuperäiskansajulistuksien, jollaisia kansoja Venäjällä onkin monia - mutta Suomi ei ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset