Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

19.6. hyvästit monimuotoiselle maailmalle

  • Federaation lainsäädännön vaikutuksesta udmurttiin ei saa keskustella sisätiloissa.
    Federaation lainsäädännön vaikutuksesta udmurttiin ei saa keskustella sisätiloissa.

 

Joshkar-Olan marin kielen opettajat ovat tyrmistyneinä saaneet tietoonsa, että syksystä alkaen he eivät enää saa palkkaa. Heidän palkkakulujaan ei ole merkitty budjetteihin. Nyt he voivatkin viettää kesälomaa uusia urasuunnitelmia tehden.


Laki äidinkielen poistamisesta pakollisten (mahdollisten) perusopetusaineiden joukosta on nyt tulossa pikavauhtia federaation duuman käsittelyyn jo 19.6. Aikaisemmin sen oli määrä tulla käsittelyyn duuman syyskauden alussa siksi, että kaikkia alueita ehdittäisiin kuulemaan asiassa. Nyt sitten niitä ei ehditä kuulla eli ei haluta kuulla. Johtuisikohan Tatarstanin ja Bashkortostanin "vääristä" päätöksistä eli siitä, että ne päättivät vastustaa sortolakia.


Liikkeellä on väärää tietoa levittäviä hyssyttelijöitä joka tasolla. Esimerkiksi Udmurtiasta oleva duuman kansanedustaja levitti lakialoitetta taitavasti vähättelevää propagandaa, että laki ei muka vaikuta mitenkään Udmurtiassa ja, että Izhevskissä Kuzebai Gerdin lukiossa muka opetettaisiin nyt udmurtiksi (todellisuudessa udmurtti vain oppiaine).


Tilatun väärän tiedon levittäjät kyllä tunnistaa helposti: ulostulo on ristiriitainen sekotus kansan ylistystä (omantunnon vaientamiseksi ja itsepuolustukseksi) ja kansan asemaa huonontavien asioiden vääristelyä, vähättelyä ja valkopyykkiä. Näistä rykäisyistä näkee sanatarkasti, mistä alkaa tilattu julkilausuma ja, missä alkaa tätä tasapainottava henkilön oma puolustelu. Tällaiseen on tietysti täällä totuttu ja ihmiset osaavat jättää moisen propagandan omaan arvoonsa.


Hyvin mielenkiintoinen oli meillä Udmurtiassa tapaaminen 5.6. äidinkielten aseman puolustamiseksi Tieteilijöiden talon konferenssisalissa alkaen jo siitä, että se ei ollutkaan siellä. Saavuin paikalle Tieteilijöiden taloon hieman kello 18 jälkeen. Kysyin vahtimestarilta, missä se tilaisuus on. Hän sanoi, että ihmiset lähtivät täältä pois ja tapahtuman organisaattori jätti lapun tiskille uudesta kokoontumispaikasta. Pienelle lapulle oli hätäisin kirjaimin kirjoitettu Udmurtian valtionyliopisto, rakennus 4. 


Niinpä sitten otin taksin rakennukselle numero 4, joka oli juuri siinä, mistä olin puoli tuntia aikaisemmin lähtenyt bussilla kohti Tieteilijöiden taloa. Taksini saapui rakennuksen eteen nähdäkseni juuri sopivasti, kuinka kokoontumisen puuhamiehet purkautuivat ulos tästä rakennuksesta. Yhytin heidät ja selvisi, että varakokoontumispaikka oli myös suljettu heiltä. Itse asiassa varakokoontumispaikkoja eri korkeakoulujen tiloihin oli varattu kolme, kun edellisenä päivänä järjestäjälle oli kerrottu, että Tieteilijöiden talon konferenssisaliin ei ole asiaa. Kaikkiin kolmeen paikkaan oli soitettu (kuten aina on vastaavissa tapauksissa tapana) ja kielletty päästämästä sisään. Kyllä, kun suomalaisena nukkuu päälle yhden yön hyvin, kestää aamulla hetki sopeutua ajatukseen, että ei ole uneksinut edellisen päivän tapahtumia. 


Näin ollen kokous oli lopulta puistossa. Neljätoista sitkeintä udmurtin kielen puolustajaa oli vielä paikalla. Muut olivat eksyneet matkasta tilamuutosten ja disinformaation vuoksi aikaisemmin. Tilaisuuden päätarkoitus oli keskustella siitä, mitä tekeillä oleva lakimuutos tarkoittaisi udmurtin kielen kannalta. Tilaisuuteen oli kutsuttu myös udmurttilaisten järjestöjen korkeimpia edustajia kertomaan näkemyksiään asiasta: he eivät saapuneet. Aloitettiin myös nimilistojen keruu nettivetoomusten lisäksi. Ne on tarkoitus luovuttaa Udmurtian hallitukselle, jotta se ymmärtäisi tehdä hyvän päätöksen Tatarstanin lailla.


Puistossa suurin osa oli vanhoja ihmisiä. Pääasiassa juuri vanhemmat ihmiset ovat eri puolilla Venäjää aktivoituneet ottamaan kantaa ja osoittamaan mieltään toreilla ja kaduilla: ehkä vain heillä on kirkkaina mielessä ja muistoissa kuva omasta kielestä elinvoimaisena ja sen merkityksestä. Nuoriso on tarkoituksella tehty niin epäpoliittiseksi, kyyniseksi ja materialistiseksi että se ei aktivoidu mistään lukuunottamatta ehkä Moskovan ja Pietarin nuorisoa. Tai ehkä nuoret kätkevät päänsä netin tuonpuoleiseen todellisuuteen. Tästä huolimatta nettivetoomuksetkin keräävät allekirjoituksia.


19.6. vain sinetöidään Venäjän kielten arkku. Laki on alkanut nimittäin käytännössä vähitellen toimia jo vuosi ennen tuloaan voimaan. Esimerkillisen tehokasta toimintaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Muromien ja merjojen kohtalo odottanee myös muita Venäjän kansoja...

Juha Hämäläinen

Hyvin surullista. Olisi luullut, että vähemmistöjen kutistaminen hengiltä olisi päättynyt Neuvostoliiton kaatumiseen.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kyllä. 30-luvulla tapettiin sivistyneistö.

Sodan jälkeen lopetettiin ainakin suomalais-ugrilaisilta kansoilta omakielinen koulutus.

Myös "perspektiivittömien" kylien tuhoaminen teki paljon pahaa.

MUTTA äidinkielen ja kirjallisuuden opetus oli neuvostoaikoina monien mielestä kunnossa ja korkeatasoista. Nyt sekin pyritään lopettamaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset