Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Taistelu kovenee!


Venäjän akateeminen säätiö on liittynyt mukaan valtiolliseen kielivainoon. Se on nyt polkaissut pystyyn Yleisvenäläisen äidinkielten opettajien järjestön levittämään fasistista propagandaa. Järjestön perusajatukset ovat suoraan sieltä syvimmästä paikasta eli nykyisestä federaation kielipolitiikasta.


"Всероссийской ассоциации учителей родных языков"
https://www.idelreal.org/a/29262222.html


Sivuutamme nyt lyhyesti sen ihmetyksen, että eikö vastaavaa järjestöä ole jo ollut olemassa, ja mitä mieltä se on asioista. Uuden järjestön pääidea on siitä vaahtoaminen, että äidinkielen opetuksen on oltava vapaaehtoista! Kuvitelkaa, jos pystytte.


Tiedot uudesta järjestöstä ovat niin uskomatonta höpötystä ja epäloogista venäjän kielen ylistystä, että en nyt viitsi pilata kenenkään päivää siitä tarkemmin juuri nyt kirjoittamalla.


Tilanne on se, että Tatarstan ja Bashkortostan ovat sanoneet jyrkän ein federaation harjoittamalle sorrolle. Izhevskissä kokoonnumme 5. kesäkuuta ensi tiistaina Tieteilijöiden talon konferenssisaliin vastustamaan federaation äidinkielifobian leviämistä. Liikkeellä on nimien keruu sortohankkeita vastaan. Nimilistat on tarkoitus luovuttaa Udmurtian hallitukselle, jotta se tekisi oikeat päätökset.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Risto Koivula

Tuohon paperiin toistaiseksi tarkemmin perehtymättömänä haluaisin olettaa, että sellainen mahdollisuus pitäisi VOIDA OLLA, että voisi opiskella äidinkielen tapaan jotakin muuta kieltä (venäjää tai tasavallan pää/nimikkokieltä) kuin ilmoitettua äidinkieltä, jos äidinkielen opetusta ei ole riittävän helpolla saatavissa ko. seudulla, koska muussa tapauksessa ongelma "ratkais- taan" niin, että perheessä puhuttua harvinaista kieltä ei edes ilmoiteta kenenkään äidinkieleksi. Se taas vaikuttaa jopa tärkeimpänä tekijänä syntyperän ohella siihen, mihin kansallisuuteen voi katsoa kuuluvansa. Harvinaisen äidinkielen ilmoittamisesta pitäisi olla ainakin mahdollista erihyötyä (kuten meilläkin), mutta ei erivelvollisuuksia.

Oikeus ja kohtuu kuitenkin olisi että kansallisissa tasavalloissa olisi sen pää/nimikko/kansalli- suuden äidinkielekseen ilmoittaneiden pakko myös opiskella sitä äidinkielenä, tai ainakin opis- kella sitä niin että osaa. Näin ymmärtääkseni oli esimerkiksi NL:n aikana Ukrainassa, jossa aika iso osa ukrainalaisista puhui venäjän kielen ukrainan murretta, joka vain kuulostaa ukrai- nalta, mutta on venäjää: heidän oli sitten todella opiskeltava ukrainaa. Sen sijaan Venäjän puolella ukrainalaisiksi ilmoittautuneille venäjänkielisille ei opetettu ukrainaa pakolla. Ja sitten kohta ei hyväksytty ukrainalaista kansallisuuttakaan.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Tuossa sitten aika nopeasti tulee työ- ja oleskeluluvan peruuttaminen jos ottaa kantaa asioihin. Udmurtiassa sentään Mari-Eliin verrattuna se positiivinen, että tasavallan johto ei rushisteja. Silti paikallisella tasolla pitäisi kyetä hyvin laajaan vastarintaan, että sillä olisi merkitystä.

Tietysti hyvä toivoa parasta, mutta kun trendi on mikä on ja Moskovassa tietyissä piireissä päätetty, sitä vastaan on vaikea sotia laillisin keinoin.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Öljyrikkaat alueet ovat ilmaisseet vastalauseensa venäläistämistä vastaan.

Tatarstan järjesti itse vapaaehtoisesti kansanäänestyksen Venäjästä irtautumisesta ja reilut 65% kannatti.

Kummasti Venäjä ei tuota tahdonilmausta kunnioittanut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset