Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Jelabugan konferenssi ja ajankohtaiset asiat


Mitä kuuluu Udmurtiaan koskien ajankohtaista asiaa Venäjän vähemmistökielten aseman huonontamisen suhteen?


Hiljattainen Jelabugan konferenssi, udmurttien ensimmäisen kansankokouksen 100-vuotismuistokonferenssi ehdotti sisällyttää konferenssin päätöslauselmaan kohdan, jossa vastustetaan federaation lakimuutosta. Paikalla olleet kertovat, että tämä tapahtui Tatarstanin udmurttien ansioista. Ei ihme, että Tatarstanissa udmurtin kieli voi suhteellisen hyvin. 


Udmurt Kenešin edustaja yritti hyssytellä ja kehotti olemaan hätäilemättä. Epäillään, että Udmurt Keneš lopulta poistaa kohdan päätöslauselmasta eikä muutenkaan aio ottaa kantaa. Hyvin harva uskoo, että Udmurtian valtioneuvosto ottaisi federaation lakiehdotusta vastustavan kannan, kuten juuri Tatarstan teki. Dagestan puolsi lakiehdotusta. Bashkortostanissa ja Tshuvassiassa vastustus on myös suurta. 


Usko siihen, että suomalais-ugrilaiset tasavallat ymmärtäisivät vastustaa kohtalokasta lakimuutosta, on tällä hetkellä hyvin pieni. Udmurttiaktivistit kyselevät, kannattaako edes lähettää vetoomuksia Udmurtian valtioneuvostolle vai ainoastaan rukoilla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Lakiehdosta vastustaa jo 40 000 ihmistä nettivetoomuksessa, mikä on todella paljon Venäjän olosuhteissa. Yleisen vetoomuksen voi allekirjoittaa täällä ja kommentoida:
https://www.change.org/p/президент-российской-федерации-владимир-владимирович-путин-нет-закону-против-родных-языков

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset