Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Valtiollisessa kielivainossa otettu uusia aseita käyttöön I

  • Tästä valitsette äidinkieleksi venäjän laittamalla ruksin nuolen osoittamaan kohtaan!
    Tästä valitsette äidinkieleksi venäjän laittamalla ruksin nuolen osoittamaan kohtaan!
  • Pyydämme venäjän pakollista opettamista äidinkielenä tshuvassille!
    Pyydämme venäjän pakollista opettamista äidinkielenä tshuvassille!

 


Komin kummallisuudet


Nyt Komista on kuulunut todella outoja. Kun tasavallan päämies joutui keskeyttämään tammikuuksi yritetyn komin kielen opetuksen pakollisuuden alasajamisen, tuli heti uusi aloite kaikkien vanhempien kyselylomakkeesta. Lomake kas kummaa todettiin tasavallan lakien vastaiseksi, koska siinä sai jättää komin kielen kokonaan valitsematta. Tämän vuoksi on nyt tai kesän alussa tekeillä lakimuutos, joka poistaisi komin kielen pakollisesta opetusohjelmasta. Huomatkaa siis, että tasavallan virallisen komin kielen aseman huonontamista on siis yritetty laittomin keinoin.


Erikoisuudet eivät pääty tähän. Muutamissa oppilaitoksissa on lopetettu arvosanojen ja kotitehtävien antaminen komin kielestä. Yrittääkö joku silloin oppia kieltä?:
("Bо многих образовательных учреждениях были явочным порядком отменены оценки и домашние задания по коми языку (как государственному), что, разумеется, не могло не отразится на отношении к этом предмету со стороны учащихся.")


Lisäksi tänään on kerrottu, että kyselylomakkeiden suhteen vallitsee kouluissa nyt täydellinen sekasorto ja kaaos. Kyselylomake siis antaa olettaa etukäteen, että Komissa komin kielen pakollisuus todella poistuu! Lakimuutoksen mukaan on alettu toimia jo ennen kuin se on voimassa. Laittomia lomakkeita tuputetaan nyt vanhempien eteen siis toistamiseen.


Joissakin Syktyvkarin kouluissa on vanhempia painostettu olemaan vaatimatta komin opetusta äidinkielenä ja uhkailtu kielteisillä seurauksilla: "meidän koululla ei ole mahdollisuuksia siihen", "emme ota oppilasta matematiikkaluokalle", "halusimme siirtyä viisipäiväiseen kouluun, mutta te..." jne. Tuloksena komilaiset vanhemmat ovat olleet pakotettuja ilmoittamaan lapsensa äidinkieleksi venäjän. («нет таких возможностей в нашей школе», «все предметы придется по-коми учить», «не примем в математический класс», «собираемся вводить пятидневку, а вы тут» и т. п.). В результате коми вынуждены указывать родным языком своего ребенка русский.


KOMIN KANSALLISESSA LUKIOSSA on painostettu vanhempia valitsemaan komin opetus valtiollisena kielenä äidinkielen sijaan. Eräässä paikassa lomakkeeseen on valittu valmiiksi venäjän opettaminen äidinkielenä komin kielen sijaan. Ks. oheinen kuva.


Tshuvassiassa on liikkeellä lomakkeita, joissa on pakko valita vapaaehtoinen venäjän opetus äidinkielenä! Ks. oheinen kuva. Tshuvassia ei lomakkeessa mainita.

(Tosin sekavien lomakkeiden syvälliseen analysointiin ei lahjakkuuteni riitä.)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset