Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kielivainolakia runnotaan duumassa kesäkuun alussa


Venäjältä kuuluu ilahduttaviakin uutisia: Tatarstan on tyrmännyt Venäjän federaation lakiehdotuksen, joka tähtää vähemmistökielten aseman huonontamiseen. Lakiehdotus käsitellään federaation duumassa kesäkuussa. Lakiehdotus on peräti sellainen, että äidinkielen opetus siirretään valinnaisten aineiden joukkoon kokonaan, kilpailemaan yrittämisen perusteiden ja kokkikerhojen kanssa paikasta lukujärjestyksessä! Mari Uverin julkaisemat Tatarstanin kansanedustajien puheet ovat upeaa luettavaa. Jos kaikki vähemmistökansat ottaisivat tällaisesta johdonmukaisesti mallia, voi olla, että Venäjän lukuisilla kielillä ei olisi huolen häivää.


https://mariuver.com/2018/05/24/tat-protiv/


https://mariuver.com/2018/05/21/bitva-prodolzh/


Kesällä tulee jo vuosi täyteen federaation uudenuutukaista muodikasta kansallisuuspolitiikkaa, jonka ainoa sanoma on, että venäjän kieli ei saa kärsiä vähemmistökielistä (olisiko Suomella ja Venäjällä nyt jotain erityisen tiivistä hallitustenvälistä yhteistyötä meneillään, kun poliittiset päähänpistot ovat avainsana). Tämä tilanteessa, jossa monien vähemmistökielten opetus on ainoastaan muutamien äidinkielen oppituntien varassa. Lisäksi siirrytään laajalti helpotettuihin opetusohjelmiin, koska joko lapset eivät osaa tarpeeksi hyvin kieltä tai opettaja haluaa myös päästä helpommalla tai luultavasti molemmat.


Valinnaisuus, jota uusi laki peräänkuuluttaa, voi olla sinänsä hieno idea. Valinnaisuuden pitäisi kuitenkin toimia myös toisinpäin. Esimerkiksi monissa kouluissa saattavat udmurtit nykyisin opiskella ns. äidinkieltä kieltä osaamattomille tarkoitetun helpotetun ohjelman mukaan. Entä ne oppilaat, jotka kenties osaavatkin udmurttia hyvin, jopa äidinkielen veroisesti, joiden kotona kieltä on käytetty? Missä on heidän oikeutensa saada äidinkielen opetusta? Missä on heidän oikeutensa saada jopa koulusivistys udmurtiksi? Kukaan ei niitä osaa edes vaatia. Se kertoo karua kieltään tilanteesta. Samoin Komissa ovat jotkut kyläkoulut siirtyneet opettamaan komia valtiollisena kielenä, koska silloin ohjelma on paljon helpompi kuin äidinkielen ohjelmassa.


Kysehän on siitä, että jos kielen opetus on vapaaehtoista niin yksilö- kuin koulutasolla ja sen opetus siirtyy valinnaisten harrastusaineiden joukkoon, sen opetukseen ei enää myönnetä valtion resursseja vastaavasti. On päivänselvää Venäjän olosuhteissa, että useissa tapauksissa vapaaehtoista opetusta, vanhempien nimenomaisella anomuksellakaan vaadittua, ei pystytyä järjestämään. Eihän nytkään pystytä järjestämään kaikille tasonsa mukaista opetusta, mutta usein jonkinlaista kuitenkin. Rinnakkaisryhmät vaatisivat taloudellista panostusta. Entä jos joku oppilas päättää opiskella kieltä joka toinen vuosi jne.?


Udmurtian osalta vetoomuksen federaation lakialoitetta vastaan voi allekirjoittaa täällä:
https://www.change.org/p/государственный-совет-удмуртской-республики-призываем-отклонить-законопроект-no-438863-7?recruiter=182714806&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook_link&utm_campaign=share_for_starters_page


Призываем отклонить законопроект № 438863-7

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Risto Koivula

Tasavallat päättävät kielilaeistaan. Ihan hyvä että tataarit pitävät omasta kielestään kiinni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset