Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Stalinin tappama Sergei Tšavain löytyi?

  • Arto Moision suomentama Elnet on Sergei Tšavainin historiallinen romaani.
    Arto Moision suomentama Elnet on Sergei Tšavainin historiallinen romaani.


Tänän päivänä levinnyt uutinen uudesta ns. kansanvihollisten joukkohaudasta on sinänsä ilahduttava. Se löydettiin sattumalta keväisten talkootöiden yhteydessä 11. - 12. toukokuuta. Hyvä on se, että kaikki todisteet 30-luvun valtiollisesta terrorista kaivetaan päivänvaloon ja tutkitaan. Sitten kukaan ei voi enää yhtä helposti keksiä soopaa, että ei niitä niin paljon ollut ja, että ei ne niitä ole ja, ei niitä ne tappanu jne.


Sergei Tšavain on marilaisen kirjallisuuden tunnetuimpia hahmoja. Hänet tunnetaan erityisesti historiallisesta trilogiastaan Elnet, joka on suomennettu ja julkaistu vuonna 2008 Faros-kustannuksen toimesta. Oikeastaan siitä on olemassa vain kaksi osaa, sattuneista syistä, mutta sen oli tarkoitus olla trilogia.


On todella hienoa, että tämä kansanmurhan uusi konkreettinen näyttö tuli esiin juuri  Marissa, koska sehän on yksi niistä paikoista, joissa uusnatsistiset ja -stalinistiset ideat ovat saaneet jopa siinä määrin kannatusta, että sinne pystytettiin vastikään tuore patsas kansanmurhaajalle.


Historioitsija Nikolai Araktšejev on päätellyt, että nyt noin 10 km Joškar-Olasta sijaitseva joukkohauta on sellainen, että siellä voi olla muiden mukana Sergei Tšavainin ja Timofei Jevsejevin maalliset jäännökset. Timofei Jevsejev oli mm. yksi Marin kansallismuseon perustajista vuonna 1920 ja hän keräsi kokoelman Suomen kansallismuseolle. Molemmat ovat jokaisen fennougristin tai sukukansoista kiinnostuneen hyvin tuntemia legendaarisia sankareita. Olisihan se hienoa, jos pyhäinjäännökset pääsisivät arvoiseensa lepoon viimein yli 80 vuotta murhien jälkeen. 


https://mariuver.com/2018/05/16/ostan-stal-repr/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Löytyypäs tämä minun arvostelu Elnetistä Hesarin sivuilta 3.12.2008: Intohimoja ja politiikkaa lumisissa oravametsissä
Marilaisen kirjallisuuden klassikko käännettiin suomeksi
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000004617072.html

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Esa-Jussi Salminen,

on oikein tärkeää, että jaksat kirjoittaa näistä asioista. Suositteluja eikä kommentteja ei paljon tule, koska kirjoittamistasi asioista ei paljon tiedetä. Hämmästyttävän suuri enemmistö suomalaisista näyttää myös edelleen olevan suomettuneita, joille Venäjä, Neuvostoliitto ja Venäjä edustavat neuvostolaista objektiivista totuutta, missä ei virheitä tapahdu, koska se on tieteellisesti mahdotonta.

Ålä lannistu!

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Olen samaa mieltä Vanhapellon kanssa. Jatka vain kirjoittamista. Marilaiset sukulaiskansana ovat jääneet aika etäisiksi suurelle osalle suomalaisia. Onko tilanne sama molemmin puolin? Täytyy myöntää, että vasta kirjoituksesi ovat saaneet itseni kiinnostumaan heistä ja heidän kulttuuristaan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Joka osaa venäjää lukekoon hyviä kommentteja linkistä löytyvän venäjänkielisen uutisen perästä, mm.: "Но, разве можно с такими людьми что-то организовать, которые умеют только власти ЖОПУ ЛИЗАТЬ!"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset