Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Aktiivimallista iloa ja riemua laajemminkin!

  • Kaikki pitäisi saada aktivoitua poimimaan udmurttilaisia karvamansikoita!
    Kaikki pitäisi saada aktivoitua poimimaan udmurttilaisia karvamansikoita!


Aktiivimalli on nykyajan ihmeellinen innovaatio, joka sähköistää sohvan pohjalla löhöävän masentuneen työttömän ja saa hänet durasel-pupuna tehtailemaan työhakemuksia ja lörpöttelemään vilkkaasti työkkärin virkailijoiden kanssa sekä osallistumaan vapaaehtoistoimintaan hiki hatussa.


Työttömien uusi, virkeä elämä on totta! Mikä vahinko, että aktiivimalli keksittiin vasta nyt. Keksijälle pitää myöntää Nobelin palkinto. Menestyksen innostamana mallia on alettu laajentaa. Miksi ainoastaan työttömillä olisi oikeus päästä elämän syrjästä kiinni? Todellakin, tasa-arvokysymyshän tämä on. Kaikilla on oltava oikeus aktivoitua. Se on perustavanlaatuinen ihmisoikeus. 


Ruokajonoissa vetelehtii kaikenlaisia myrtyneitä hahmoja, joista kaikki eivät ole työttömiä. Nyt on onneksi tajuttu, että heille voi järjestää hyppelyä musiikin tahdissa. Korkeimmalle hyppäävät saavat täydemmän ruokakassin! Kaikkein älykkäimmät heistä laitetaan tekemään yhdessä ruokaa ensimmäistä kertaa elämässään. Eihän heistä kukaan ole ennen tehnyt yhdessä ruokaa. (Joku on korkeintaan saattanut kärventää kalapuikkoja pannulla ankeassa vuokrayksiössä Jakomäessä.) Ihana energinen pöhinä huipentuu yhteisruokailuun!


Paperityöläiset vain litkivät kahvia ja yrittävät pysyä hereillä mekaanisten koneiden nappeja painellessaan, mikäli eivät ole tupakkatauolla. Onko laitaa siinä, että he tuottavat ihan tyhjää turhaa paperia? Eikö heilläkin pitäisi olla oikeus käyttää aivojaan? Tämä hoituu sillä, että jokaista kannustetaan kirjoittamaan tuottamalleen paperille edes yksi runo joka päivä työn hiljaisina hetkinä. Niiltä, jotka eivät  saa runoja aikaiseksi, vähennetään tuntipalkasta 10 euroa.


Kaikkein tarpeellisin aktiivimalli olisi eduskunnassa. Siellä ne edustajat vain nukkuvat apeina torkkupeittoihin kääriytyneinä, joskus krapulassa, koska ovat pikkujouluissa kiskoneet kirkasta viinaa pari ämpärillistä. Jotkut heistä pystyvät kirkkaina hetkinään käymään saunassa ja altaassa lillumassa tai pohtimaan mahdollisuuksia perustaa eduskuntaan suomalais-ugrilainen ystävyysryhmä. Jotkut kirjoittavat plokeja, joissa kokonaiset lauseet on plagioitu älykkäämmän lukiokaverin aineesta. Miten nämä syrjäytyneet ja saamattomat pääsisivät oikein raittiin ja aktiivisen elämän syrjästä kiinni? Tässä pari ensiapupakettia:


1. Taksilla ajokielto voimaan! Taksilla ajavilta passiiveilta puolet palkkiosta pois. Kävellen liikkumiseen on kannustettava. Eihän ole mikään salaisuus, että syrjäytyneillä on melkoisia ylipaino-ongelmia on mielenterveyden ongelmien lisäksi. Syrjäytyminen synnyttää molempia.


2. Käsittämättömiä irrallisia mielleyhtymiä viljeleviltä plokisteilta samoin vähennetään 2000 euroa palkkiosta. Politiikan asiasisällön sijaan siitä, kuinka pahoitin mielini vuonna 1974 ja, kuinka harkitsen puolueen puheenjohtajuutta vuonna 2022, änkyttäviltä egoisteilta samoin. Sen sijaan niille, jotka tajuavat edes hörpätä kahvia, ennen kuin lysähtävät näppäimistölle, annetaan pikku bonus.


3. Edes kesällä näiden syrjäytyneiden olisi reipastuttava ihan itsensä vuoksi. Joka tuo itse kerättyjä tuotteita, 20 litraa mustikoita, 50 litraa puolukoita ja 100 litraa puutarhan tuotteita eduskunnan yhteiseen ruokapöytään syksyllä, säästyy sanktioilta. Pieni puuhastelu pitää työkykyisenä, että ei sitten tarvitse jäädä sopeutumiseläkkeelle. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Mutta minäpäs olen nykyään todella aktiivinen. Minä kävin vihanhallintakurssilla!

http://sarilait.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255139-mi...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Yhteiskunnan kaikkein alimmalla portaikolla tai lattianrajassa olevien kyykkyhyppyyttäminen pitäisi kertakaikkiaan lopettaa. Henkilöltä jonka elämä pyörii siinä, osaako painaa kolmesta napista yhtä ei voi olettaa aktiivista tarrautumista oikeaan elämään. Vuosia, tai joillekin vuosikymmenä, kestänyt passiivisuus on muovannut ihmisestä sellaisen ettei tämän enää voi olettaa aktivoituvan.

Sitä paitsi silloin harvoin jos kansanedustaja aktivoituu, siitä ei koskaan seuraa mitään positiivista kenellekään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Suunnittelin tässä ikiliikkujaa:

Jos yrittäjä palkkaa jonkun aktiivisuusmallin minimituntimäärän mukaan eli 18 tuntia kolmessa kuukaudessa, tuo tekee bruttona 9 tunnin tuntipalkalla 54 euroa kuussa, verojen ja eläkevakuutusmaksun jälkeen saisiko hän 45 euroa kuussa käteen. Mutta jos se estää hänen työttömyyskorvauksen leikkaantumisen, käteen jäävä summa on tuota palkanlisäystä suurempi kuin jos aktiivisuuslauseke ei täyty.

Todennäköisesti tämän työntekijän kannattaisi maksaa työntantajalleen 60 euron korvauksen kuussa siitä, että tämä työllistää hänet. Yritys ei menetä mitään, työntekjä ei menetä mitään ja Sipilä voi jatkaa rauhassa koska hänen tavoitteensa työllisyysasteen nostamisesta täyttyi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Janne, olet nero. Voisit perustaa yrityksen joka palkkaa työttömiä.

Voisit palkata vaikkapa 1000 uutta työtöntä kuukausittain yritykseesi. Saisit heiltä 60.000 euroa puhtaana käteen tekemättä mitään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Toki tosta pitää vähentää palkat ja sivukulut mutta jos maksaisivat minulle vaikka euron enemmän kuin mitä itse maksan, niin kannattaisi palkata 200 000 työtöntä ja tekisin 200 000 euroa kuukaudessa voittoa.

Ja sitten voisin Kauppalehdessä marista työvoimapulasta jos ei kaikkia paikkoja saa täytettyä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

HUOM! Tärkeä tiedote Suomen työvoimapalveluiden osalta (anteeksi Esa-Jussi, ei ihan aiheeseen, mutta aihekokonaisuuteen kylläkin):

Huomaattehan, että - -"Eures-asetuksen 11 artiklan mukaan jokaisen jäsenvaltion on perustettava kansallinen hyväksymisjärjestelmä viimeistään 13.5.2018. Kansallisen järjestelmän nojalla päätetään uusien toimijoiden mukaan tulosta Eures-verkostoon, seurataan niiden toimintaa verkostossa sekä tarvittaessa perutaan niiden hyväksynnät.

Esityksellä perustettaisiin Eures-asetuksen edellyttämä kansallinen hyväksymisjärjestelmä. Esitys liittyy pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan, jonka mukaan yksityisten työvoimapalveluiden roolia erityisesti helpoimmin työllistyvien palveluissa lisätään."- -

Lähde:

https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2017/20170196

---

Miksi tästä ei ole ollut julkisuudessa mitään, että "jäsenvaltion on perustettava kansallinen [Eures]-hyväksymisjärjestelmä viimeistään 13.5.2018"?

Siis käytännössä jo ylihuomenna!?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Liitteeksi edelliseen viestiini:

Yrittajat.fi -sivustolla on artikkeli "Eures-työnvälitys avataan myös yritysten käyttöön"

- -"Uudet jäsenet ja kumppanit [ts. yksityiset työvälitysfirmat] voivat hyödyntää liiketoiminnassaan Euresin laajoja työnhakija- ja ansioluettelotietokantoja sekä työpaikkailmoituksia, Eures-verkoston yhteistyötä sekä Euroopan laajuisia verkkorekrytointitapahtumia. Ne voivat myös tarjota Euresin piirissä kansainvälisen rekrytoinnin oheispalveluita: asettautumispalvelua, koulutuksia ja valmennuksia." - -

https://www.yrittajat.fi/uutiset/571495-eures-tyon...

---

Näinkö meidän suomalaisten työnhakijoiden yksilölliset työnhakutiedot ansioluetteloineen jaetaan Euresin avulla koko EU:n käyttöön - niin julkisille kuin yksityisillekin työvoimatoimijoille "markkinamiesten" raadeltaviksi?!

Aiheesta on käytävä laajempi arvokeskustelu: nyt näyttää, että asiassa mennään täysin sammutetuin lyhdyin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset