Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Agressiivista rahauskontoa katukuvassa

  • Lainaa kirkuvat possun- tai anilliininpunaiset huijaukset Izhevskin bussipysäkeillä.
    Lainaa kirkuvat possun- tai anilliininpunaiset huijaukset Izhevskin bussipysäkeillä.
  • 15 minuutissa lainaa, ihanaa, mahtavaa...
    15 minuutissa lainaa, ihanaa, mahtavaa...

 


Kadulla ihmisiä pääasiassa raivostuttavat perinteisesti nämä kolme seikkaa:


1. Koirankakka
2. Alastomuus
3. Uskonnolliset symbolit

 

Olen jokseenkin samaa mieltä vain ensimmäisestä. Puhtaasti käytännöllinen juttu. Mitään ideologista siinä ei liene. Toisesta vouhkaaminen on melko käsittämätöntä. Jos näkee alastonta kuvastoa, josta ei pidä, voi olla katsomatta. En näe asialla mitään laajempaa yhteiskunnallista yhteyttä: kyse on erilaisista näkökannoista sopivan fyysisen julkisen ja yksityisen rajoista.


Kolmas on kaikkein käsittämättömin. Uskonnolliset symbolit näkyvät siitä syystä, että jossain on tarpeeksi uskonnollisia ihmisiä. Kyseessä on ilmoitus tai luonnollinen seuraus siitä. Ulkopuolinen ei edes ymmärrä uskonnollisten symbolien merkitystä niin kuin kyseisen uskon tai uskonnon kannattajat. Mikä niissä voi silloin ärsyttää? Esimerkiksi risti käsitetään hyvin eri tavoin jo eri uskonnollisissa suuntauksissa: toisille se on tärkein symboli, joka kuvaa kaikkea, toisille se on väärin käsitetty murha-ase. 


On valitettavaa, että ihmiset eivät kiinnitä juurikaan huomiota oikeisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin kadulla. Minua loukkaa valtavasti  katukuvassa suuri yhteiskunnallinen ja globaali ongelma: rahankiskonta ja mammonan palvonta. Yhä uusia ja uusia keinoja keksitään, jotta ihmiset saadaan taloudellisiin ongelmiin. Tästä hyvä esimerkki on aktiivimalli. Ja mainittakoon yksi viimeaikainen järkytys: eräät ravintolat Suomessa kuulemma perivät löytötavaroista, siis asiakkaiden unohtamista tavaroista huikeita maksuja, jos ne haluaa saada takaisin. Siis käytetyistä lumpuista, joita saa ilmaiseksi kierrätyskeskuksista! Yhteiskunnan vakiintuneiden tapojen mukaan tällaista ei ole ollut ennen: kalliin tavaransa etsijä on voinut itse halutessaan luvata löytöpalkkion. Onkohan löytöpalkkion kiskominen edes laillista? Ainakin yleisten moraalikäsitysten vastaista se on. Mitäs jos minä nostaisin bussissa jonkun pudottaman pipon, nostaisin sen ylös ja antaisin omistajalle ja vaatisin siitä pari euroa ?! Kyllä on ahneus tapissaan.


Tämä julma uskonto alkaa näkyä jo katukuvassa häiritsevästi, ehkä Venäjällä vielä enemmän kuin Suomessa. Joka puolella päälle tunkee agressiivinen tavaran, rahan ja kuluttamisen tuputus. Kadut ja bussipysäkkien katokset, jopa sähkötolpat pursuavat pikavippifirmojen tai muiden epämääräisten tahojen, jopa tuntemattomiksi jäävien tahojen possunpunaisia lainatarjouksia. Kun ihmiset osittain pakotetaan ja osittain aivopestään elämään yli varojensa, he ottavat lainaa. Sitten, kun he joutuvat lainojen maksussa vaikeuksiin, ei ole mitään muuta mahdollisuutta, kuin ottaa lainaa toisesta paikasta, mistä sitä saa helpommin.


Tässä ovat syyllisiä ennen kaikkea nuo huijausfirmat ja -pankit ja ne pitäisi saada rikosvastuuseen. Tätä voisi verrata tupakkayhtiöihin, jotka valehtelivat tupakan terveysvaikutuksista taannoin. Jokaisella ihmisellä on vastuu teoistaan, mutta niin on todella myös firmoilla ja mainonnalla. Täällä kuulemma pankit soittelevat jo ihmisille puhelimiin tarjotaakseen lainoja! Minulla on toki paikallinen puhelinliittymä, mutta minulle ei vastaavia soittoja ole tullut. Jos tulisi, lähettäisin soittajan oitis sinne minne kuuluu ...


Vaadin lainatarjousten ja kaikkien rahahuijausta koskevien ilmoitusten ja mainosten poistamista julkisista tiloista ihmiskunnalle vahingollisina ja inhimillisiä arvoja loukkaavina rikoksina. Ne levittävät inhimillisille arvoille vieraita arvoja ja lisäksi ovat varsin rumia: mairea hymy ja viuhka rahaa kädessä ja numeroita, prosentteja ja kaikkea tylsää. Rahanhimo tappaa nähtävästi kaiken luovuuden. Luonnollisesti myös pikavippifirmojen ja puhelinmyynnin kielto ylipäänsä on edelleen ajankohtaisempaa kuin koskaan sekä Suomessa että Venäjällä. Venäjä voisi kerrankin alkaa suojella kansalaisiaan oikeasti, ihan ensiksi omilta sisäisiltä huijareilta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ahaa, nyt minä keksin: alan lainaroskan innoittamana kiinnittää itse kaikkiin sähkötolppiin nerokkaimpia ajatuksia suoraan udmurttilaisista novelleista! Hieman lohtua ihmiskunnalle ja ihan ilmaista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset