Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Jälleen kielivaino rehahti duumassa

  • Saivartelua kuvitellusta uhasta venäjän kieltä kohtaan.
    Saivartelua kuvitellusta uhasta venäjän kieltä kohtaan.
  • Venäjän tämänhetkinen kielipolitiikka keskittyy venäjän kielen suojelemiseen vahingoilta.
    Venäjän tämänhetkinen kielipolitiikka keskittyy venäjän kielen suojelemiseen vahingoilta.

 

Syksyiset kielivainot jatkuvat. Niillä oli melkoisen dramaattinen vaikutus joillain alueilla, tosin tietoakin on vaikea saada asiasta (kun aikani kuluu pitkälti lehtorin työssä ja udmurttilaisten novellien kääntämisessä). Ilmeisesti kuitenkaan kaikki eivät ole tyytyväisiä ja haluavat varmistaa vähemmistökielten nitistämisen.
Liitän oheen tämän kuvat lakialoitteesta, jossa lyhyesti sanottuna vouhotetaan vapaaehtoisuudesta ja siitä, että muut kielet eivät saa olla haitaksi venäjän kielelle.


Melkoisen absurdia ajattelua ylipäänsä tuo venäjän vahingoittamisen hysteerinen korostaminen. 
Niinpä lapselle ei saa puhua syntymästä asti udmurttia, koska hänellä on sitten niin tavattoman vaikeaa venäjänkielisessä lastentarhassa. TODELLISUUDESSA kun ummikkoudmurtit ovat joutuneet venäjänkieliseen lastentarhaan, jopa siitä on näppärästi selvitty niin, että esim. toinen vanhemmista on alkanut myös puhua venäjää lapsen kanssa ja ymmärtävän kasvattajan rooli tietysti on tärkeä.


Lastentarhassa vain pieni osuus voi olla udmurtiksi, jos sekään, koska Venäjän lastentarhoilla on tiukat vaatimukset ja opetusohjelmat. Eihän lapsi sitten koulussa pärjäisi... TODELLISUUDESSA osittaisissa udmurtinkielisissä kielipesäkokeiluissa olleiden lasten on todettu ihan tutkimuksen perusteella pärjänneen myöhemmin koulussa monella tavalla jopa paremmin kuin muut.


Jne. Miksi oppiaineita ei voi opettaa lainkaan udmurtiksi? Venäjän kielihän siitä vallan verisesti ottaisi nokkiinsa... Jälleen valehdellaan, että eihän lapsi sitten pärjää koulun valtakunnallisessa venäjänkielisessä päättökokeessa. Oletteko koskaan tulleet ajatelleeksi, miten vaihto-opiskelijana kokonaisen vuoden ulkomailla olleet palaavat kotimaihinsa ja jotenkin ihmeellisesti suorittavat Suomessa ylioppilastutkinnon suomeksi ja Venäjällä venäjäksi? Mutta kun se ei mene perille (https://kielioblog.wordpress.com/2017/11/02/kun-se-ei-vain-mene-perille/):


Jälleen kerran jokainen allekirjoitus kyseistä sortolakialoitetta vastaan on tarpeen:
https://www.change.org/p/президент-российской-федерации-владимир-владимирович-путин-нет-закону-против-родных-языков


Tällaiset kommentit välitti Moskovassa asuva udmurtti Ortem Jorgi. Tässä venäjän taitoisille:


"очередной удар по языкам народов России собирается нанести инициативная группа из 10 депутатов Госдумы РФ

Они подготовили законопроект о внесении изменений в федеральный закон "Об образовании", согласно которому изучение нерусских языков в школах будет осуществляться в режиме факультатива - "не в ущерб русскому языку" и "в пределах возможностей образовательной организации" - то есть не будет

В эпоху борьбы за культурное многообразие и социальный капитал всё это жуткое мракобесие и безобразие

Надеюсь, среди наших народов найдутся люди, готовые подписать обращение против данного законопроекта"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

https://www.change.org/p/президент-российской-федерации-владимир-владимирович-путин-нет-закону-против-родных-языков

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Täällä Ruotsissa toimivat käytännössä asiat samoin. Nykyisten lakien mukaan kaikkien tulee oppia ruotsia...Miksi vaatia Venäjältä enempää?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eihän siellä kielletä äidinkielen käyttöä perheissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei Venäjälläkään ole mahdollista kieltää kielen käyttöä perheissä. Mutta myös Ruotsissa on monin paikoin kielletty esimerkiksi suomen kielen puhuminen koulun välitunneilla.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Venäjältä voi ja on pakko vaatia enemmän. Kaikkien sopii oppia RUotsissa ruotsia ja Venäjällä venäjää, mutta ei kai Ruotsissa toitoteta, että ruotsin kieli kärsii muista kielistä?
Jos Ruotsissa on huonot lait, niitä pitää muuttaa.

Toiseksi Venäjä on federaatio, Ruotsi ei. Venäjään sisältyy tasavaltoja, joilla on omat kielilait, jotka voivat taata useamman kielen virallisen aseman. Venäjällä ei siis mennä edes lakien mukaan, vaan mielivaltaisen propagandan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vastoin yleistä tietoa kielellistä venäläistämistä pyrittiin harjoittamaan Suomen alueellakin toisen sortokauden aikana. Äidin äitini ja hänen sisaruksensa joutuivat Suomen Suurruhtinaanmaan alueella sijainneella Suojärvellä venäjänkieliseen kouluun, samoin kuin koko Raja-Karjalan alueella silloin kaikki lapset. Muistan kuinka joskus pienenä ihmettelin miksi he joskus kynällä ja paperilla jotain arkisia laskutoimituksia tehdessään höpisivät huulillaan numerot venäjäksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset