Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Sukupuoliroolit tappavat

Naiset eikun miehet pitävät makeasta eikun hei

Toinen juttu, mikä sukupuolivouhottamisessa häiritsee, on mielivaltaisten kliseiden korostaminen. Pieninkin kriittinen tarkastelu osoittaa, että kyse on usein mielivaltaisista kulttuurisista jäänteistä, jotka harmittomimmillaan ovat vain naurettavia, mutta vahingollisimmillaan tehokkaita aseita yksilöitä vastaan.


Monissa kulttuureissa naiset on liimattu makean kylkeen. Geisha, Marie-keksi jne. Sitten taas Puolan opettajani ilmoitti vakaumuksensa: miehet pitävät aina makeasta! 


On hyvä, jos nainen laihduttaa, mutta miehen ei kuulu laihtua. Näin monikin ilmoittaa ainakin Venäjällä. Unkarista muistan, miten miehen tuli ahmia kaikki eteensä tuleva ruoka tai hän sai osakseen kummastuneita huomautuksia.
Eli nainen kuihtukoon anoreksiaan ja mies tukehtukoon läskeihinsä. En nyt viitsi enempää mässäillä sairailla sukupuolirooleilla. Kuka tahansa voi niitä luetella lisää. 


Sellaisessakin maassa kuin Suomessa, missä on luovuttu yleisesti uskomasta moniin muinaisiin sukupuolimyytteihin, saattaa vieläkin kuulla esimerkiksi sellaista, ilmeisesti joskus ihan tosissaan esitettynä, että, jos kaikki maailman hallitsijat olisivat naisia, maailmassa ei olisi sotia :) :) :)!


Ahtaita sukupuolirooleja voisi puolustella, jos niitä käytettäisiin kannustamiseen tai kehumiseen, mutta, kun ei, vaan lähes aina lyömäaseena, usein hyvin tehokkaasti tappavina sellaisina. Raavas mies ei itke eikä rehuja syö ja kuolee siten 30 vuotta ennen aikojaan ...


Tästä on kyse. Olkaamme miehiä ja naisia ja mitä vai olemmekin, älkäämme yrittäkö olla mytologisia satuhahmoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ei kai rooleissa ole mitään vikaa, vaan ongelma on siinä, että rooleista poikkeamista ei haluta hyväksyä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Sanoisin, että ongelma on siinä, että jotku oikeasti uskoo näihin rooleihin ja toimii niiden mukaan ja luulee, että vastakkainen sukupuoli on joku UFO.

Väinö Hirvelä

Voiko turhemmasta asiasta enää vinkua?
Tää ei todellakaan ole niin yksinkertainen asia kun mitä sen yrität esittää. Iso osa stereotypioista perustuu biologisiin faktoihin ja niiden ymmärrys on hyvin heikossa.

Oletanko väärin että tämän kirjoittaja on niitä henkilöitä joiden mukaan evoluutio vaikuttaa vain kaulasta alaspäin?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Voihan sitä joku turhempiakin asioita löytää kuin sen, että ihmisiä vainotaan ja tapetaan sukupuolen perusteella.
Stereotypiat lähes kaikki perustuvat kulttuurisiin kuvitteellisiin sukupuoliin. Pieni osa perustuu väärinymmärrettyihin ja liioiteltuihin biologisiin seikkoihin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

3. Sanopas sitten, miksi ne stereotypiat voivat olla ihan vastakkaisia eri kulttuureissa? Eli jossain naiset on sitä, mitä toisessa kulttuurissa miehet ja päinvastoin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jaa että ihmisten moninaisuus ja toisen ihmisen tulkitseminen onkin sitten turha "vingunnan aihe" jos ei aseta sanojaan juuri niinkuin Väinö Hirvelä tai sitä nimimerkkiä käyttävä kirjoittaja toivoo.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

No eipä tuo Väinö Hirvelän puoluekanta yhtään yllättänyt itse asiassa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Haluaisin kuulla, mitkä ovat näitä stereotypioita, jotka perustuvat biologisiin faktoihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset