Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Mies näyttää mieheltä vaikket sinä sitä ehkä näe


"Nainen on nainen,on aivan samaa vaikka naiselle puetaan miehen vaatteet , ei hän sillä mieheksi muutu vaikka nimi muutetaan."


"Mies synnytti, kertovat Suomen valemediat"


Muun muassa tällaista kouhotusta herättävät nykyisin uutiset, jotka tavalla tai toisella kyseenalaistavat sukupuolia käsitteleviä keinotekoisia kliseitä. 


Mistä ihmeen syystä? Katsotaanpa tarkemmin. Ihan sivusilmällä olen seurannut, kuinka vastustetaan yleisiä vessoja, jotka ovat kaikille sukupuolille. Eivätkö nämä tyypit ole koskaan olleet lentokoneissa tai junissa? Minkä ihmeen takia pitäisi olla erikseen sukupuolittain vessoja? Eri asia on, jos tilaa on tarpeeksi, että niihin mahtuu pisuaareja miehille. Ainoastaan silloin on perusteltua olla vessat erikseen. Silloin on tietysti järkevää tietää, onko tiloissa (miehille käteviä) pisuaareja vai ei.


Yllättävän suuri osa ihmisistä ei kykene erottamaan mies- ja naissukupuolta toisistaan. Miksi sukupuolien eroja pitäisi silloin keinotekoisesti yrittää kuvitella? Jos lapsella on pitkät hiukset, hän on monille tyttö. Jos hiukset ovat lyhyet, lapsi on poika... Lapsen sukupuolella ei tietenkään olekaan mitään merkitystä.


Mutta olen yllättynyt tai miltei järkyttynyt siitä, kuinka moni ei erota aikuistenkaan ihmisten sukupuolia. Monta kertaa olen törmännyt tapauksiin, joissa lähimmäiseni arvioivat aikuisen ihmisen biologisen sukupuolen väärin. Heidän mielestään miehekkäisiin vaatteisiin pukeutunut lyhythiuksinen nainen on mies. Vastaavasti mies voi olla heidän mielestään nainen. Itse olen aina osunut oikeaan ja todennut sen joskus vielä esimerkiksi henkilön passista. 


Olen aina myös arvioinut oikein transsukupuolisten tilanteen eli, onko kyse itsensä naiseksi korjanneesta miehestä vai toisinpäin. Intersukupuolisia en ole läheisesti itse tavannut.


Kauheasti toitotetaan perinteisesti, että sukupuoli määräytyy jalkojen välisten elinten perusteella, mutta sekään ei siis pidä paikkaansa. Enemmän vaikuttaa vaatteet ja hiukset, jos totta puhutaan. Minulla on myös sellainen tuntuma, että sukupuolten kategorisesta erosta oudosti vaahtoavat ovat useimmiten juuri näitä, jotka eivät itse edes erota sukupuolia toisistaan ilman hiuksien ja vaatteiden vihjeitä!

Jos olette havaitsevinanne jotain gender blenderiä yhteiskunnassa, teillä on luultavasti vikaa silmissänne ja havainnointikyvyssä sekä visuaalisessa hahmottamisessa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Miksi toisten ihmisten sukupuolet tai muutkaan asiat kuuluvat kommentoijalle. Minä en sitä kykene ymmärtämään, aina on oma elämä ollut sen verran haastavaa, ettei riitä kiinnostus siihen, kuinka muut elävät omaansa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Eivät ne kuulukaan, mutta näkyvät ehkei nyt kilometrien päähän, mutta melkein.
Yksi ryhmä vielä on vanhukset, joista sukupuoli ei näy niin helposti ja heti kuin aikuisikäisistä. Tämäkin on tietysti itsestäänselvää: vanhuksillakin sukupuoli alkaa menettää käytännöllistä tarkoitustaan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kiintoisaa olisi tutkia, liittyykö sukupuolisokeus kasvosokeuteen vai onko kyseessä eri asia?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Prosopagnosia

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tarinan mukaan yksi James Bond elokuvan tytöistä oli transvestiitti, mutta sitä ei oltu kerrottu Roger Moorelle. Moore huomasi pitävänsä lihaksikkaista naisista ja oli kovasti pettynyt, kun lähentely-yritykset eivät tuottaneet toivottua tulosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset