Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Totuus Leninistä Suomessa

  • Kotkassa on upea mietteliäs Lenin.
    Kotkassa on upea mietteliäs Lenin.


Suomessa on pari Leninin patsasta ja Leniniin liittyvää muistolaattaa. Ne on pystytetty eri aikoina. Suomessa on myös Leninin museo. En ole kuullut, että yhtäkään näistä olisi viime aikoina poistettu.


Ukrainassa oli vielä aika hiljattain Neuvostoliiton peruja tuhansia Leninin patsaita. Viimeaikaisten uutisten mukaan ne on ilmeisesti käytännössä kaikki nyt poistettu. Luonnollisesti tämä herättää huomiota. Ehkä näin pitää kuitenkin toimia: kun on menty epäjumalanpalveluksessa äärimmäisyyteen, pitää se korjata toisella äärimmäisyydellä ainakin hetkeksi. 


Tämä taustaksi sille, että Venäjän televisio levitti Venäjälle Suomen itsenäisyyspäivänä propagandaa, jossa yksi valheellinen väite oli, että suomalaiset ovat unohtaneet, että itsenäisyys ei tipahtanut taivaalta, vaan sen antoi Lenin. Tietääkseni suhtautuminen Leninin merkitykseen Suomen itsenäisyydelle ei ole mitenkään muuttunut aikojen kuluessa, minkä tavallaan osoittaa myös terve ja vakaa suhtautuminen tämän henkilön muistomerkkeihin.


Daria Skippari-Smirnov oli Suomesta se propagandisti, joka levitti valheita Venäjän televisioon. Otetaanko hyvä Yle ideasta koppi: minä voin antaa 9.5. täältä Izhevskin keskusaukiolta raportin voitonpäivän vietosta koko Venäjän puolesta sanomalla, että venäläiset ovat unohtaneet talvisodan ja sen kuinka he ovat itsekin syyllisiä toiseen maailmansotaan...


Samainen nainen johti muuten vastikään Krimillä Suomesta "valtuuskuntaa", joka kertoi miltei  ilmoitusasiana avaavansa siellä suomalaisen kulttuurikeskuksen ja yrittävänsä avata suoran lentoyhteyden.  Lisäksi hän levitti valetta, että Suomessa luullaan, että Krimillä on käynnissä sota.


Näyte Venäjän ajoittaisesta Suomea koskevasta progapandasodasta:
Tässä kohdalla 0:55 Skippari-Smirnov jo esiintyy oudossa lähetyksessä Suomen itsenäisyyspäivänä, jossa ylistetään lähinnä Leniniä,NL:a ja Venäjää: https://m.5-tv.ru/news/170246/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lenin-museo on kyllä muutettu ykkösversion parodiaksi; ihan hauska paikka.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Itse en ole käynyt. No patsaat näyttää kuvien perusteella ihan asiallisilta.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tässä on juttu tuosta Krimin matkasta, jonkin Venäjän MV-provoblogin raportoimana:
https://ria.ru/society/20180313/1516275256.html

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Leninin antama itsenäisyys on Kekkosen propagandaa. Tämä siksi, koska venäläiset eivät halua perua omien suurmiestensä päätöksiä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Meillä oli tästä juuri puhetta Pertti Grönholmin vetämällä Kehystetyn ja Kerrotun menneisyyden kurssilla. Väitteesi ei ole täysin paikkaansapitävä, mutta siinä on totuuden siemen. Lenin tosiaan suostui puoltamaan Suomen itsenäisyyttä kun oikeistolaiset ja porvarit sitä häneltä kysyivät, tämä ei ole mitään valetta.

Sen sijaan Kekkosen aikana tätä alettiin korostamaan koska haluttiin poliittisista syistä korostaa hyviä suhteita Neuvostoliittoon. Promoaminen taidettiin Urkin ja tämän neuvonantajien toimesta keksiä aloittaa 1967, eli Suomen 50-vuotispäivänä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ainakin täällä Venäjällä Leninin merkitystä Suomen itsenäistymiselle korostetaan. Tarkoitan, että siitä puhuu usein muutkin kuin poliitikot. En tiedä, onko näin ollut aina, mutta ainakin sen parikymmentä vuotta, kun itse olen ollut kuulemassa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Veistin äskettäin lumesta Lenin-patsaan. Haluaako Salminen tulla kaatamaan sen?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

En. Jos Lintunen haluaa veistää sen sijaan stalin-patsaan, voin tulla polkemaan sen tohjoksi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jäinen mies...jäästä patsas, sehän olisi juuri oikein.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei kannata. Kevät tulee ja aika hoitaa. Niin Leninin kuin Stalininkin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lenin-museon mukaan Lenin piti mustasta makkarasta, kuten minäkin.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Suomi taitaa silti olla Venäjän naapureista se vähiten ongelmallinen? Silti meitä guurmootetaan kuten muitakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset