Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Tiesitkö tämän komeista?


Muinoin komit asuivat etelämpänä seuduilla, joissa vieläkin asuu komipermjakkeja. Sitten osa heistä siirtyi pohjoisemmaksi ja omaksuivat nenetseiltä poronhoidon sekä sopeutuivat pohjoisen olosuhteisiin. Osa heistä rupesi varsin liikkuvaksi: komiasutusta on siellä täällä Kuolan niemimaalta Kamtshatkalle. He kävivät kauppaa ja tulivat usein hyvin toimeen: heitä jopa kutsutaan pohjoisen juutalaisiksi.


He joutuivat varhain kosketuksiin venäläisten ja ortodoksisuuden kanssa: omaa alkuperäistä kansanuskoa ei komeilla varsinaisesti ole säilynyt. He saivat unkarilaisten jälkeen kaikista suomalais-ugrilaisista kansoista toisena kirjakielensä alulle: Tapani Permiläinen (Stefan Permski) loi 1370-luvulla muinaispermiläisen aakkoston ja käänsi komiksi muutamia jumalanpalvelustekstejä ja Raamatun kirjoja, paljon ennen Mikael Agricolaa.


Komien ydinalueet säilyivät pitkään hyvin komilaisina. Vielä 1900-luvun alkupuolella enemmistö Syktyvkarin seudun asukkaista oli komeja. Tavallinen kansa ei osannut venäjää. Uudet tulokkaat eivät sitä vastoi osanneet komia. Tarina eräästä sairaalasta kertoo, että kaikki lääkärit olivat ummikkovenäläisiä ja kaikki potilaat ummikkokomeja, mikä luonnollisesti johti ongelmiin. Kun komi valitti silmiänsä, hän sai mitä lie lääkkeitä pojalleen vietäväksi. Kas kun komin kielen 'silmä' s'in muistuttaa venäjän sanaa 'poika' syn.


Pian komit jäivät vähemmistöksi teollisuuden, öljynporauksen, vankileirien saariston ja muiden muuttoliikkeiden johdosta. Nyt käytännössä kaikki komit ovat kaksikielisiä. Erityisesti komien kaksikielisyyttä on kuvattu yhtä luonnolliseksi asiaksi kuin soutamista kahdella airolla tai melomista kaksilapaisella melalla.


Kun Venäjän imperiumi levittäytyi itään 1500-1600-luvuilla, komit toimivat retkikuntien oppaina ja johtajina. Ne lipuivat pääasiassa Siperian suuria jokia pitkin yhä kauemmas tuntemattomille seuduille. 1600- ja 1700-luvuilla seurasi perässä yhä enemmän ja enemmän komilaisia turkisten pyytäjiä, kauppiaita sekä uudisraivaajia. Pysyvästi Siperiaan muuttaneet komit muodostivat omia kyliä. Komien panos Siperian valloittamiseksi Venäjän alaisuuteen on huomattava. Tänäkin päivänä Siperia vilisee komisyrjääneihin viitaavia paikannimiä: Zyrjanka, Zyrjanova, Zyrjanskaja, Zyrjanskoje, Zyrjanov, Zyrjane, Zyrjanskoj rajon...


Permin Komin autonominen piirikunta lakkautettiin Venäjän federaation subjektina vuonna 2005. Se oli ainoa alue, jolla suomalais-ugrilainen väestö oli edelleen enemmistönä (60% asukkaista). Alueen pääkaupungissa Kudymkarissa sijaitseva Udmurtian valtionyliopiston yksikkö kuulemma lakkautetaan. Kansalliset oppiaineet ovat jo siirtyneet (mikäli eivät ole loppuneet) venäläiseen miljoonakaupunki Permiin.


Permiläisten kansojen kattama alue Venäjällä on valtavan laaja, se ulottuu Tatarstanin Bavlyn alueen ja Bashkortostanin udmurttikylistä etelässä aina Jäämeren rannoille pohjoisessa, läpimitaltaan parisentuhatta kilometriä. Tämän aistii vahvasti kun matkustaa linja-autolla 14 tuntia Izhkarista Syktyvkariin, pääkaupungista toiseen, eikä tässä matkusteta vielä edes äärilaidalta toiselle. Liikenneyhteydet näillä väleillä ovat surkeat, junayhteyttä ei ole. Linja-auton ikkunasta näkyy Udmurtian peltomaisemien jälkeen yhä enemmän pelkkää loputonta tiheää taigaa, ei järviä, ei vuoria, ei kallioita, ei edes montaa jokea.


Permiläiset kansat ovat useasti pelastaneet Neuvostoliiton ja Venäjän urheilumaineen monella urheilun saralla, erityisesti hiihdossa. Tunnetuin komilainen hiihtäjä lienee Raisa Smetanina. Hiihdon lisäksi komit ovat niittäneet maailmanmainetta muillakin aloilla. Sosiologi Pitirim Sorokin oli puoliksi komi, joka teki uransa Yhdysvalloissa jouduttuaan pakenemaan sinne kommunismia. Kallistrat Zhakov oli komilainen filosofi ja kirjailija.


Venäjän ja Neuvostoliiton sodissa permiläiset kansat ovat kunnostautuneet siinä missä muutkin kansalaiset, elleivät enemmänkin. Kun tutkailin muinaisina ensimmäisinä opiskeluvuosinani väestönlaskennan tuloksia, pisti silmään erityisesti komien osalta se, että monissa ikäluokissa oli yhtä miestä kohti kolme naista. Permiläisten kansojen kirjallisuudessa sodalla Natsi-Saksaa vastaan on tärkeä asema. Luin juuri yhden komilaisen novellin, jossa nainen menetti kolme poikaansa ja miehensä. Kansa kotirintamalla söi ruohoa ja naiset ryhtyivät ajamaan pelloilla traktoreilla. Valitettavasti armeijapalvelus ja vähemmän suitsutetut sodat niittävät miehiä näihiin päiviin asti.


Kuinka valtio palkitsee uskolliset kansalaisensa, jotka pelastavat sen suuruuden ja kunnian kerta toisensa jälkeen? Vainoilla, tappamalla 30-luvulla kansan parhaimman osan. Tekemällä kulttuureistaan ja kielistään museoesineitä, markkinointivaltteja ja pelinappuloita kansainvälisessä politiikassa ja sisäisessä poliittisessa pelissä. Kielivainoilla, pitämällä pilkkana omia lakejaan ja omia kansojaan ja niiden oikeuksia niiden omilla nimikkoalueilla, jotka todellisuudessa eivät kata kuin pienen osan näiden kansojen perinteisistä asuma-alueista. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kuinka valtio palkitsee?
Isänmaallisessa sodassa onnekkaimpia olivat miljoonat jotka kuolivat.

Raajarikkoja oli miljoonia, heidät vietiin pois silmistä leireille. Ei kaupungeissa voinut olla raajarikkoisia neuvostokansalaisia. Ansioituneita raajarikkoja vietiin Valamoon.

Palautetut miljoona vangit olivat rikkoneet valansa, heidät vietiin vankileireille.

Sodassa oli myös miljoonia naisia hoitajina ja taistelijoina. Heidän sodan jälkeinen aika oli kurjin. He piilottelivat haavojaan ja vammojaan, he eivät uskaltaneet puhua olemisesta sodassa. Heidät käsitettiin huoriksi eikä he päässeet naimisiin. Eräskin 20 vuotias tytär tuli kotiin neljän sotavuoden jälkeen. Kolmantena aamuna aikaisin äiti herätti tyttärensä, antoi eväsnyytin ja sanoi, minulla on kaksi sinua nuorempaa tytärtä, jos jäät he eivät pääse naimisiin. Mene pois!
(Nobelin palkinnon saanut Svetlana Aleksijevits; Sodalla ei ole naisen kasvoja.

Kaiken tämän jälkeen jatkui Stalinin vainot.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Leo kirjoitti: "Raajarikkoja oli miljoonia, heidät vietiin pois silmistä leireille. Ei kaupungeissa voinut olla raajarikkoisia neuvostokansalaisia. Ansioituneita raajarikkoja vietiin Valamoon".

Näin todella oli. Suorastaan häpeällistä. Tästä heistä lisätietoa ja kuvia:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152519-vanh...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ajatelkaa, Valamoon tuotiin ansioituneita sotainvalideja, komentajia, sotasankareita. Sen näkee mitaleistakin. Voisi kuvitella että heitä hoidettiin paremmin kuin tavallisia veteraaneja ns. hoitolaitoksissa.

Juha Hämäläinen

Se tiedettiin jo Pohjanmaalla komeista, että kaikki saa mutta komiat ensin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Juu on vain kohtuullista, että komit saa ensin ainakin Komin tasavallassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän komien kohtalo ole taas yksi esimerkki siitä, kuinka käy, jos ryhdytään liian läheiseen yhteistyöhön venäläisten kanssa? Assimilaatio venäläisiin alkaa tällöin ikään kuin luonnostaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset