Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Ulkoasiat Soinille kovinkin läheisiä?


Selkeästi kesästä lähtien on Venäjällä käyty kampanjaa kansallisia kieliä vastaan, erityisesti alueellisia virallisia kieliä vastaan. Erään version mukaan alkusysäyksenä oli se, että Tatarstanissa tataari on kaikilla ohjelmassa oppiaineena ja tuntimäärä kuulemma on liian suuri. 


En oikein usko tähän selitykseen: tässä tapauksessahan olisi voitu lähteä vähentämään kaikille yhteisten tataarin tuntien määrää, eikä aloittaa massiivista lainvastaista kampanjaa koko Venäjällä. 


Tähän propagandaan kuuluu, että 1. paikallisia virallisia kieliä ei saa pakottaa opiskelemaan, 2. muiden kielten opiskelu ei saa olla venäjän opiskelusta pois, 3. kielten opiskelun vapaaehtoisuus tarkastetaan. Tarkastuksia on myös tehty ja tataarin opettajia ilmeisesti jo erotettu.


Tatarstanissa ja Bashkortostanissa on luonnollisesti ollut mielenosoituksiakin mielivaltaa vastaan ja kun Komissa 26.10. annettiin ministeriön lainvastainen määräys kouluille olla opettamatta jo 1. tammikuuta alkaen komia kaikille yhteisenä oppiaineena, levisi vähitellen kielivainojen karmeus koko valveutuneen suomalais-ugrilaisen maailmankin tietoisuuteen.


Katselin tässä olisiko jo mitään virallista reagointia tai uutisia Suomen mediassa aiheeseen liittyen. Timo Soini on ulkoasiainministeri. Esimerkiksi hän on yksi niistä, joille asia työn puolesta kuuluu automaattisesti, joko korkealla diplomaattisella tasolla tai ruohonjuuritasolla. Plokissaan ULKOASIAINministeri keskittyy mm. parin helsinkiläisen päiväkodin asioihin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Saanko kommentoida ulkonäköäsi vastaavasti kuten kommentoit Suomen ulkoministeriä?
Ižkar, Udmurtia

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tässä on yleisvenäläinen vetoomus laittomien kielivainojen lopettamiseksi:
https://www.change.org/p/президент-защитите-государственные-и-родные-языки-национальных-республик-россии/w

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

En ole edes kuullut että Venäjällä on tällä hetkellä käynnissä kampanja alueiden omia kieliä vastaan. Media on ollut täysin hiljaa asiasta. Hyvä että kerroit. Venäjä muistuttaa päivä päivältä enemmän edeltäjäänsä Neuvostoliittoa. Ja köyhtyykin kovaa vauhtia kun rahat menee sotakalustoon ja sotiin. Talouden romahdus edessä?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

No jotain on ollut. Eräiden arvioiden mukaan kyse on vaalikampanjasta: https://www.aamulehti.fi/mielipiteet/vladimir-puti...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset