Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Laittomia toimia komin kieltä vastaan


26.10. Komin tasavallan Opetuksen, tieteen ja nuorisopolitiikan ministeriö on antanut lainvastaisen määräyksen komin kielen opetuksen muuttamisesta vapaaehtoiseksi ensi vuoden alusta. Tämä päätös tehtiin salaa. Se tuli ilmi vasta kun koulut saivat suoria määräyksiä ja ilmoittivat siitä eteenpäin. Vielä eilen en löytänyt asiasta mitään uutista. En löydä varsinaisesti tänäänkään, mutta onneksi sentään vkontakten kautta perustiedot asiasta, kuten mainitun määräyksen tekstin.


https://vk.com/as_kyv_dor


Samaan aikaan Komin tiedotusvälineissä keskitytään asuntojuttuihin ja Sotshin nuorisofoorumin asioihin muun muassa. Tänään tasavallan päämies hölisee iltauutisissa pitkään alokkaiden valmiudesta. Toinen aihe on epämääräinen etnofoorumi, jossa korostetaan kuinka montaa sataa kansallisuutta on Komissa ja kuinka kaikki ovat tavattoman hyvissä väleissä keskenään. Sitten seuraa sentään hyvä ja ajankohtainen aihe eli poliittisten vainojen uhrit muinaisuudessa. Lopussa on lisäksi vielä muita uutisia, esim., että Syktyvkarissa on nyt liikennevalo, jonka valo vaihtuu nappia painamalla. 

https://


Ei sanaakaan tasavaltaa ravistelevasta uutispommista. Mitäs, jos pakkoruotsi meillä poistettaisiin ministeriön yhtäkkisellä päätöksellä ja tiedotusvälineet sensuroisivat aiheen? Hillitöntä naurua aiheuttaa ainakin minussa tämä mielikuva absurdiudellaan.


Normaali menettelyhän olisi ollut, että heti 26.10. olisi asiasta uutisoitu. Tietenkään näin ei tehty, koska määräys on laiton. Lisäksi asia on sensuroitu mediasta eli toimittajat eivät saa asiaan puuttua. Muutamia MV-lehden tyylisiä määräystä puoltavia tökeröjä kommentteja on julkaistu. Niissä lähinnä luetellaan somesta henkilöitä, jotka ovat nostaneet asian esille!


Vkontaktessa on ryhmä, jossa voi allekirjoittaa vastalauseen laittomalle määräykselle ja seurata tilannetta. 
https://vk.com/as_kyv_dor 


Komin kieli on määritelty laissa Komin tasavallan valtiolliseksi kieleksi. Komin tasavallassa on laki komin opettamisesta kouluissa. Näitä lakeja muuttamatta ei ole mahdollista lopettaa komin kieltä kouluista. Ainakaan ei pitäisi olla mahdollista yksityishenkilöiden kesäisten möläysten perusteella ruveta massiivisesti rikkomaan lakia...


Kun asiasta ei ole mitään selventävää tiedotusta, on epävarmaa esimerkiksi, miten komin opetus äidinkielenä sopii kuvioon. Komin opetus äidinkielenä on varsin vähäistä. Tietysti olisi hienoa, jos komin kieltä tuettaisiin erityisesti niin, että ne lapset, jotka todella osaavat hyvin komia, oikeasti äidinkielenä, saisivat aina komin opetusta äidinkielenä ja, että lisäksi muitakin oppiaineita opetettaisiin komiksi. Mutta komit ovat ilmeisesti niin pitkälti niin syvästi kaksikielisiä, että komin oppiaineena koetaan parhaassa tapauksessa takaavan kaksikielisyyden jatkossakin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mitäpä tuosta, kun Suomessa on käytännössä saman suuntainen vaino suomea kohtaan!

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Nyt voi allekirjoittaa vetoomuksen komin kielen opetuksen säilymisen puolesta:

https://www.change.org/p/министру-образования-науки-и-молодежной-политики-республики-коми-н-а-михальченковой-сохраните-коми-язык/fbog/184631186?recruiter=184631186&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=autopublish&utm_term=share_page.share_redirect-control

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset