Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kielletäänkö komin kielen opetus kouluissa?

 


Tämän päivän epämääräisten somen kautta levinneiden tiedonmurusten perusteella komin kieli aiotaan poistaa koulujen opetusohjelmista vuoden 2018 alusta. Mitä tämä itse asiassa tarkoittaa, siitä ei ole vielä tarkkaa tietoa tiedotusvälineissä ainakaan.


Onko kyse siitä, että komin pakollisuus poistuu ja sen voi valita vapaaehtoisena?


Yksityisesti saamani tiedot näyttävät todella pahoilta. Uhtan koulut ovat saaneet tiedotteen, jossa on suunnitelmat komin opetuksen poistamisesta 1.1.2018 mennessä ja suunnitelmat komin kielen opettajien uudelleenkoulutuksesta muiden aineiden opettajiksi. Alueen johtaja on sanonut, että asia on ratkaisu ja nyt se realisoidaan. 


Ei siis vaikuta siltä, että komin annettaisiin jäädä vapaaehtoisenakaan oppiaineena. Ilmeisesti ei ole kysytty, kuka haluaa opiskella komia. Näyttää ylhäältä suoritettavalta kansallispoliittiselta kokeelta. Somessa, vkontaktessa on käynnissä kampanja, jossa koululaiset puolustavat komin kieltä. Seuraamme tilannetta...

 

Itse asiassa Udmurtiassa ja Komissa tarkastukset, että kielen opetus (komin tai udmurtin) on vapaaehtoista, ovat laittomia. On tulossa kuulemma tarkastus, jossa tivataan jokaiselta vanhemmalta, onhan lapsi varmasti saanut opetusta vähemmistökielessä vapaaehtoisesti.
 Laeissa valinnaisuudesta puhutaan opetuksen kielestä, ei oppiaineista. Oppiaineita ei saa, ei edes kieliä, oppilas itse valita siinä määrin, että voisi jättää paikallisessa laissa määritellyn tai koulussa valitun oppiaineen pois. Sen sijaan laki antaisi mahdollisuuden itse asiassa vaatia opetusta jollain muullakin kielellä kuin venäjäksi "mahdollisuuksien rajoissa".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset