Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Tuo ulkomaalainen yliopistoon ----- saat 2000 euron sakot!


Saat ulkomaalaisen vieraan ja käytte hänen kanssaan tervehtimässä yliopiston päärakennuksessa yhteisiä entisiä kollegoitanne. Samana iltana sinua sätitään hallintorakennuksen aulassa, että ulkomaalaista ei saa tuoda yliopistolle. Yliopistolla järjestetään henkilökunnan ja yliopiston vartioinnin kriisikokous tapauksen johdosta. Päärakennuksessa kyseisenä päivänä vahtivuorossa ollut vahtimestari saa potkut.


Viet vanhan ulkomaalaisen kollegasi työpaikallesi Kotimaisten kielten keskukseen. Kotimaisten kielten keskus saa 2000 euron sakot ja sinut haukutaan maan rakoon tekosi vuoksi.


Aivan oikein, nämä tositapaukset ovat Venäjältä suomalais-ugrilaisilta alueilta, mutta siirsin ne Suomeen havainnollisuuden vuoksi ja muutin sakkosumman yleisen hintatason mukaiseksi. Ilman asianmukaista ennakkoselvitystä turvallisuuspalveluille ulkomaalaisella ei ole asiaa rakennuksiin, joissa työskennellään valtiollisiksi salaisuuksiksi luokiteltavien asioiden kanssa. Tästä löytyy lakitekstejä.


Ongelma vain on se, että kukaan ei etukäteen tiedä, mitkä rakennukset kuuluvat valtiollisen salaisuuden kanssa toimijoiden kategoriaan ja, mitä se tarkoittaa. Sitä ei tiedä sen enempää paikallinen kuin ulkomaalainenkaan. Ilmihän nämä rakennukset tulevat kuitenkin sitten näiden tapausten kautta viimestään. 


Tämä siis tiedoksi. Eli, jos liikut Venäjällä ja aiot käydä rakennuksissa sisällä, kannattaa kysäistä: "Mahtaako teillä olla valtiollisten salaisuuksien kanssa työskenteleviä kollegoja?" Näin voi välttää paikallisille isännille mahdollisesti koituvat ikävyydet.


Miksi tällaisten rakennusten sisään tulijoilta ei sitten kysytä kulkulupaa ja, miksi ei julkisesti voida ilmoittaa edes rakennuksen työntekijöille, mitkä rakennukset vaativat ennakkoluvan ulkomaalaisen sisään pääsemiseksi, ovat toki sinänsä asiallisia kysymyksiä, mutta ei niihin Venäjältä mitään vastausta saa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tämä Himasen haastattelu on tietysti omassa luokassaan. Suurlähettiläs on aivan eri luokassa kuin me tiedeihmiset. Ja hänen kanssaan tapaavat paikalliset ihmiset ovat jälleen eniten seurattuja: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005419239.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset