Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Sukukansapäivänä


Viime vuonna uhkailtiin Palezjan-festivaalin loppumisella, mistä kirjoitin tuolloin. Suureksi iloksemme se kuitenkin järjestettiin tänäkin vuonna. Se on täkäläinen vastine sukukansapäiville. 


Täältä löytyy juuri päättyneen festivaalin koko ohjelma sekä runsaasti kuvia, videoita ja kommentteja: https://vk.com/palezjan


Tänä vuonna esiintyjiä ei ollut Suomesta, mutta mm. Unkarista kylläkin. Valitettavasti en itse tällä kertaa ehtinyt festivaalin tapahtumiin osallistumaan. 


Tänä syksynä on tapahtunut paljon suomalais-ugrilaisessa maailmassa, mutta siitä ei kansainvälisiä erikoissivuja lukuunottamatta paljon tietoja tihku. Sekä Udmurtian että Marin uudet päämiehet on nyt valittu, kaikessa hiljaisuudessa siis vaalit käyty. En tiedä yhtäkään ehdolla ollutta vastaehdokasta kummallekaan, mutta niitä kyllä oli kuulemma. Yksikään paikallisista somekavereista ei käynyt kesällä sanankaan päivityksen vertaa vaalikampanjaa sen enempää facebookissa kuin vkontaktessakaan. Tämä kertoo asenteista "vaaleihin" kaiken oleellisen. Loisteliaat virkaanastujaiset on sitten nähty ja uusien päämiesten toiminnasta kuulee hyvin erilaisia mielipiteitä.


VI Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen kongressi oli Syktyvkarissa ja VIII Venäjän suomalais-ugrilaisen lehdistön festivaali Hanty-Mansijskissa. Kielten opetus on ollut tapetilla ja synnyttänyt laajaa yhteiskunnallista keskustelua paitsi suomalais-ugrilaisten kansojen parissa myös Tatarstanissa ja Bashkortostanissa. Mutta maailman median mielenkiinto keskittyi vain Kataloniaan. On se kumma, että uutisarvo mitataan väkivallan ja veren määrällä!


Tänään meidän suomalais-ugrilaisten suurena juhlapäivänä kannattaa liputtaa. Tänä vuonna lokakuun kolmas lauantai on mahdollisimman myöhään eli vasta tänään 21.10. Onnea meille kaikille!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset