Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Yhä oudompaa kansallisuuspolitiikkaa Venäjällä


Olen täysin samaa mieltä niiden  kanssa, jotka ovat päätyneet siihen tulokseen, että Venäjällä suomalais-ugrilaisiin kansoihin suhtautuminen on ylipäänsä varsin myönteistä. Säpinää ja pulinaa riittää. Tällä hetkellä Venäjällä on valtiollista muotia nähdä etnoturismi ja etnodiskot suomalais-ugrilaisten kielten ja kansojen pelastajina. Minkälainen on se mekanismi, millä turistien töllisteltävänä olosta ja diskovaloista muokkautuu elävää kielenkäyttöä, onkin sitten vähemmälle analyysille jäänyt seikka. 


Tämän vuoden elokuussa oli Joshkar-Olassa federaatiotason tapaaminen, jonka tarkoituksena oli tarkastella kansallispolitiikan toteutumista kansallisilla alueilla. Ylistettiin etnoturismia ja korostettiin, kuinka vaikkapa Mari Elillä on paljon näytettävää, paljon sellaista, marilaisuutta, mitä millään muulla alueella ei ole. No tämä on sitä myönteistä: todellakin Venäjällä on vielä vaikka mitä aarteita säilytettävänä ja näytettävänä.


Mutta entäpä sitten pääasia eli kielet? Nyt kannettiinkin huolta VENÄJÄN kielen asemasta  http://www.mk.ru/politics/2017/07/20/putin-v-krayu-yazychnikov-raskritik.... Kansallisissa tasavalloissa todellisuudessa alueen kielet syrjäytyvät hurjalla vauhdilla kouluista, mutta tilaisuudessa väitettiin venäjän kielen opetuksen vähenevän ja siitä oltiin huolissaan! 


Lisäksi "ketään ei saa pakottaa opiskelemaan kieltä, mikä ei ole henkilön äidinkieli", millä viitattiin kansallisiin kieliin, koska juuri oli korostettu, että kaikkien pitää osata venäjää. Eli Mordvassa, Tatarstanissa ja Komissa toimitaan siis hänen mielestään väärin, koska siellä pakotetaan kaikki opiskelemaan hieman mordvalaisia kieliä tai tataaria tai komia. Ei ihme, että valituksia kansallisen tasavallan nimikkokielen opettamisesta kouluissa on ilmennyt, kun näillä ajatuksilla on korkeimman tason poliitikkojen siunaus, vaikka opetuksesta määrätään paikallisissa laeissa. Ainakin Komissa on jo peräti polkaistu nettivetoomus turhan komin opetusta vastaan.
http://pg12.ru/news/31236


Päämäärät ja teot ovat yhä huikeammassa ristiriidassa keskenään. Miten näyttää kohta mitään aitoa turisteillekaan, jos kielet katoavat? Esim. kuuluisat Buranovon mummot ovat aitoja udmurttimummoja, jotka puhuvat joka päivä udmurttia, elävät perinteistä elämää vireässä udmurttilaisessa kylässä. Siksi he menestyivät euroviisuissa ja siksi he ovat suosittuja ympäri Venäjää. Ei etnoturismia voi olla ilman oikeaa etnosta eli kansaa. Ei turisteille voida näyttää mitään aitoa, jos sitä ei ole oikeasti olemassa. Eivät kansat ja kielet pysy olemassa vain ihastuttavina näytekappaleina, jotka tarvittaessa otetaan esille.

 

Outoja tarkastuksia


Nyt ainakin Udmurtiassa ei enää riitä se, että udmurtin kielen opetuksen järjestäminen ei ole pakollista, vaan aletaan valvoa, että opetus todellakin on vapaaehtoista. On tulossa kuulemma tarkastus, jossa tivataan jokaiselta vanhemmalta, onhan lapsi varmasti saanut opetusta vähemmistökielessä vapaaehtoisesti.


Suunnilleen samasta asiasta on kyse uutisessa, jonka mukaan jokaisen vanhemman, joka haluaa, että lapsi saa vähemmistökielen opetusta, siis äidinkielensä (sic!), pitää tehdä jatkossa nimenomainen pyyntö opetuksesta. Ilmeisesti tämä opetuksen vapaaehtoisuuden syynäys koskee alueita, joilla ei ole yleistä laissa säädettyä pakkoa vähemmistökielen opettamisesta kaikissa kouluissa.  Tässä kohdasta 7  min 17 s eteenpäin: https://


Tosin olen ollut siinä käsityksessä, että tähän asti koulut esim. Udmurtiassa ovat saaneet päättää, onko niillä esim. udmurtin opetusta ja onko se äidinkielen opetusta vai udmurtin opettamista toisena kielenä. Kyse on siis ollut siitä, että se on kouluille vapaaehtoista. Tutkimukset jatkuvat...  


Etnodisko pelastaa kielet kuulemma, alkaen kohdalta 18 min alla olevalla videolla. Siis koulu ei kannusta oppimaan kieltä, poliitikot vastustavat, vanhemmat eivät pyydä järjestämään yhtään tuntia oman kielen opetusta, mutta sitten hupsista heijaa laitetaan lapset etnodiskoon, niin niiden innostus herää. Diskosavustako ne sen kielen sisäänsä imaisevat??? Etnodiskosavu on Venäjän kansallisuuspolitiikan lähes koko kuva, valitettavasti:
https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Etnisten venäläisten osuus Venäjällä on laskemaan päin. Tähän haetaan ratkaisua vähemmistökansojen venäläistämisen kautta. Assimiloinnilla on Venäjällä monisatavuotiset perinteen. Missä on merjat ja missä on muromat? Heidän jälkeläisensä ovat etnisiä venäläisiä. Merjojen ja moromien muisto elää joissakin suomalaisten etu- ja sukunimissä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Taitaa etnisten suomalais-ugrilaistenkin osuus olla laskemaan päin tällä hetkellä. Venäjän kaikista vähemmistökansoista en suoralta kädeltä tiedä demografista kehitystä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onkohan Marinmaalla mikään muuttunut?

Ajatusrikoksia Marinmaalla

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/10/01/ajatusrik...

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Marinmaalla ainakin tuon ajan päämies Markelov on nyt poissa pelistä ja istuu tiettävästi vieläkin MOskovassa vankilassa lahjuksista yms.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset