Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Holtiton suhde ympäristöön Venäjällä on vaaraksi myös sukukansoillemme

  • Moderni jätteidenkäsittelylaitos Venäjän tapaan. Lähde: http://gornomari.livejournal.com/2014/07/19/
    Moderni jätteidenkäsittelylaitos Venäjän tapaan. Lähde: http://gornomari.livejournal.com/2014/07/19/


Vuorimarilaiset vastustivat ongelmajätekaatopaikan perustamista Kadyshevon kylään
Yksi esimerkki ympäristöongelmista, jotka koskettavat kielisukulaisiamme Venäjällä ja, joista toistaiseksi mikään taho ei ole kiinnostunut meillä edes raportoimaan.


Kraj gornomarijskij -lehden kirjeenvaihtaja Valentina Martshenko sai vuonna 2011 vihiä Krasnovolzhskin alueen Kadyshevon kylän lähelle rakennettavasta jätteenkäsittelylaitoksesta. Laitosta suunniteltiin vain yhden kilometrin päähän kylästä, jonka asukkaille ei kerrottu asiasta mitään. Martshenko yritti tuloksetta saada lisätietoja paikallishallinnosta. Vasta vetoaminen Venäjän Federaation ylimmän syyttäjän toimistoon tuotti tuloksena vahvistuksen, että tällaista laitosta oltiin todellakin suunnittelemassa.


   Asiasta huolestuneet asukkaat järjestäytyivät. Huolelle todella on syitä tällaisissa tapauksissa. Monissa paikoissa ympäri Venäjää muistetaan neuvostoaikojen ympäristökatastrofit, joista ei kerrottu lähiseutujen asukkaille mitään. Seuraukset kärsivät asukkaat ympäristössään, nahoissaan ja terveydessään. Yleisötilaisuus asiasta järjestettiin vasta asukkaiden aktivoiduttua. Se pidettiin vuoden 2013 tammikuun 14. päivä piirikunnan keskuksessa Kozmodemjanskissa. Aika oli kello 16, kun ihmisten tavanomaisin työpäivä päättyy vasta kello 17. Kadyshevosta pääsikin paikalle vain neljä ihmistä ja suurin osa paikalla olijoista oli muita, joita asia ei erityisemmin koskettanut. Kokous äänestikin hankkeen puolesta. 


   Hanketta vastustavat pyrkivät keväällä järjestäytymään viralliseksi yhdistykseksi, mutta viranomaiset estivät sen rekisteröimisen. Päämääränä oli mm. järjestää jätehankkeesta paikallinen kansanäänestys. Kesäkuun 9. päivänä kuitenkin ihmiset kokoontuivat ja laativat julkilausuman hanketta vastaan (http://www.bellona.ru/files/fil_Miting_Mariy_El_Resolution.pdf). Sen mukaan myös jätteenkäsittelylaitokseen liittyvät maakaupat ovat laittomia.


   Virallinen propaganda on joko vääristellyt tilannetta väittäen, että asukkaat ovat hankkeen puolella, tai vaiennut asiasta. Vasta 15. lokakuuta Marin televisio tuli paikalle tekemään asiasta juttua. Ihmisiä on yritetty rauhoittaa väittämällä, että tekeillä on moderni jätteenkäsittelylaitos, jolla on kaikki tekniikka käytössään vaarallistenkin jätteiden käsittelyyn. Sen pitäisi olla vaarattomampi kuin nykyinen perinteinen kaatopaikka alueella (josta on tilastojen mukaan myös aiheutunut sairauksia lähiasukkaille). Jos näin on, miksi asioita pitää salailla? Miksi em. julkilausuma, lähetettynä kirjattuna kirjeenä viranomaisille, katosi Joshkar-Olan postissa jäljettömiin? 


   Saatavilla olleiden dokumenttien perusteella ei voi edes puhua mistään jätteidenkäsittelylaitoksesta vaan kaatopaikasta, jossa on jonkinlaisia kaivantoja jätteiden hautaamista ja säilyttämistä varten. Alue on paitsi lähellä asutusta myös Volgan sivujoen Jungan vieressä. Vesistöjen ja pohjavesien saastuminen on aiheellinen huoli tulvaherkällä alueella. Tarkoitus olisi varastoida vaarallisuusluokkiin 1-5 (toisen lähteen mukaan luokkiin 2-5) kuuluvia jätteitä. Mitään julkista tietoa ei ole siitä, mitä jätettä konkreettisesti on tarkoitus tuoda ja onko sille tarkoitus tehdä yhtään mitään. Epäillään, että valtaosa jätteestä olisi jotain teollisuusjätettä, joka nyt pitää haudata pois silmistä, ja sitten kaatopaikka hylätään. On paljastunut myös, että firma "OOO Poligon" on polkaistu tyhjästä vain tätä hanketta varten.


    Kadyshevon kylän salainen kaatopaikkaprojekti on vain yksi esimerkki ympäristöongelmista, jotka koskettavat kielisukulaisiamme. Martshenko kertoo, että usein ihmiset eivät vieläkään usko, että asioihin voi vaikuttaa. Siinä mielessä vuorimarilaisten sitkeä vastarinta tässä asiassa on kannustava esimerkki: salailupolitiikka ei yksinkertaisesti enää käy.


   PS Myöhemmin syksyllä 2013 kaivuutyöt aloitetaan yllättäen marraskuun 1. päivänä. Marraskuussa vain vähälukuinen joukko enää jaksaa paikanpäällä osoittaa mieltään kyltein.  Joulukuun 5. päivänä asiasta tekee ohjelman riippumaton Politvestnik-televisio . Ohjelmasta näkee, että paikalla työt ovat edenneet pitkälle. 


PS 19.7.2014 havaittiin ensimmäiset sairaalajätteen tuonnit kaatopaikalle
Lähteitä ja kuvia paikalta:
http://gornomari.livejournal.com/2014/07/19/
http://www.svoboda.org/content/article/25136184.html
http://gornomari.livejournal.com/366571.html

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Oletan meidän Suomessa tietävän, että Neuvostoliitossa ympäristöä tärveltiin surutta. Sama meno tuntuu jatkuvan, paitsi jos muut valtiot tai kansainväliset järjestöt maksavat. Olin 1996 Chelyabinskissa perehtymässä ydinjätteen aiheuttamiin ongelmiin. Jätettä oli dumpattu sellaisenaan mm. jokeen, jossa lapset ja kalat uivat, josta karja joi.

Ehkä Suomessa arvelemme, luulemme, tiedämme venäläisten välinpitämättömyyden ja hutaisten tehdyt toimet emmekä siksi jaksa kiinnostua.

Rosatomin voimalan tulo Suomeen ei ainakaan innosta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Venäläisten toiminta Venäjällä ja Rosatom ovat eri asioita. Venäläisten välinpitämättömyyttä luontonsa turmelemisesta voimme vain ihmetellä. Sitä samaa välinpitämättömyyttä se on ollut niin kauan kuin muistan. Rosatomin Suomeen tilatun voimalan rakentaminen on suomalaisten valvonnassa, kuten on Arevan toimituskin. Eivät venäläiset Suomessa voi toimia tyypillisellä huolimattomalla tyylillään. Ainakin toistaiseksi luotan Säteilyturvakuskuksen valvontaan.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

En selittänyt tarpeeksi. Pahoittelen. Chelyabinskiin on kuljetettu ydinjätettä paitsi Venäjältä myös muista maista. Käsittely ei aina ole ollut asianmukaista. Huolestuttaa Rosatomin tulevat jätteet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset