Esa-Jussi Salminen Kovin vihreä

Kuntavaalien tunnelmia maalla ja kaupungissa

 


Kun somea tulee aika paljon käytettyä, minulle kun se on myös työväline, näin kuntavaalien huipentuessa tekee kiintoisia havaintoja. Kaupunkien ehdokkaat käyvät vaalikampanjaa avoimesti ja vilkkaasti: on maksettuja mainoksia, muistutteluja äänestämisestä, numeroita ja julkaisuja. 


Kun osallistuin viimeksi kuntavaaleihin Vantaalla vuonna 2008, hinku valtuustoon oli valtavaa ainakin vihreillä. Ehdokkaita valtava määrä ja panostus suurta. Itsekin osallistuin ihan pätevän 8-sivuisen vaalilehden tekemiseen. Eikä se ollut mikään yhdistyksen, vaan ihan meidän oma. Vastaavia oli muillakin ehdokkailla. Ajateltiin, että se toimii paremmin esitelappusten sijaan. Sitä sitten jaettiin tuhatmäärin ympäri Vantaata.
Sain muuten 45 ääntä, mikä ei tietenkään Vantaalla riittänyt. Vaaleista aina oppii jotain: myöhemmin kävi ilmi, että tuttuni Vantaalla eivät olleet edes tienneet minun olevan ehdokkaana, vaan kaikki äänestäjät olivat tuntemattomia. Suurehkon yleisen panostuksen lisäksi olisi pitänyt keskittyä suhteisiin. 


Kun vuonna 2017 olen ehdokkaana Multialla, tunnelmat ovat aivan toisenlaiset. Vaalit eivät näy missään. Pienimuotoisen tapahtuman järjestivät ainakin vihreät ja Kokoomus, muista en tiedä, eli eivät ole mainostaneet tapahtumia ainakaan erityisemmin. Kun tammikuussa Jyväskylässä koulutustilaisuudessa puhuttiin vaalikampanjoista, toisen pienen kunnan ehdokas kertoi, että ei hänen kunnassaan koskaan mitään kuntavaalikampanjaa kukaan ole tiettävästi käynyt.


Perussyykin on päivänselvä: Multialla 28 ehdokkaasta reilusti yli puolet pääsee valtuustoon eli 17, mikä on 1 % kunnan väliluvusta. Ero suuriin kaupunkeihin on valtava: Vantaalla vain pieniosa ehdokkaista valitaan: 67 henkeä kun ehdokkaita on useita satoja. Mikäli Vantaalla 1% asukkaista pitäisi valita valtuustoon se merkitsisi 2200 hengen kansakokousta! 


Pienissä kunnissa valtuustoon on helppo päästä, niin mitäpä sitä itseään rasittamaan, eihän tässä mihinkään duumaan pyritä. No tänä vuonna tämä leppoisuus sopii minullekin. Hienon lehden asemasta jaoin vain julisteesta kopsattua ja tulostettua esitettä parisen sataa.  Siitä huolimatta ehdokkaiden tulisi minusta edes osoittaa kaikilla foorumeilla olevansa ehdokkaana. Kun on ehdokkaaksi suostunut, on valtuustoon haluttava ja yritettävä.


Sama meininki on myös äänestäjien parissa: empiirinen tutkimukseni eilen useiden multialaisten facebook-sivuilla osoitti, että kukaan heistä ei millään tavalla ole viitannut käynnissä oleviin vaaleihin. Kaiken kaikkiaan vaalit käydään aivan eri tavalla pienissä kunnissa verrattuna isoihin kaupunkeihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset